Társoldalunk:

A McLaren szerint felesleges halogatni a döntést az új szabályokról

2019.08.21. 19:59

Az F1-es csapatok korábban júniusról október végére halasztották a döntést a sportág 2021-es reformjairól, a McLaren ügyvezetője szerint azonban a tárgyalások nem igazán haladnak előre, mindig ugyanazokat beszélik át, és mivel úgysem fognak egyetérteni, az F1-nek ideje lenne közbeavatkoznia.

Zak Brown, a McLaren ügyvezető igazgatója közismerten a szabadszájúbb vezetők közé tartozik az F1-es paddockban, az amerikai üzletember általában nem kertel, ha valamiről megkérdezik a véleményét. Nem volt ez másképp akkor sem, amikor a 2021-es átfogó szabályváltozásokról mondta el, hogy felesleges október végéig várni az elfogadásukra, mivel szerinte hiába egyeztek meg a csapatok a június végi határidő kitolásáról, az tulajdonképpen alig változtat valamin.

Zak Brown nincs valami pozitív véleménnyel a 2021-es szabályokról szóló egyeztetésekrőlForrás: AFP/2019 Getty Images/Dan Mullan

A Forma-1-ben nem jellemző, hogy a csapatok bármilyen kérdésben is összefogjanak, természetes, hogy mindegyikük a saját érdekeit helyezi előtérbe. Nincs ez másképp a 2021-es szabályokkal sem, mert bár a költségsapka bevezetéséről megegyeztek, a sportszabályzat, valamint a technikai szabályzat egyes elemeiről még mindig vitáznak.

Brown szerint itt lenne az ideje, hogy az FIA és az F1 közbelépjen, a megbeszéléseken ugyanis mindig ugyanazokról folyik a vita, bármiféle konszenzus nélkül.

„Időről időre ugyanazokról a dolgokról beszélgetünk és nagyon kicsi előrelépést érünk el, mert minden csapat közölte az álláspontját, ez pedig nem fog változni. Úgy tűnik, hogy a csapatok különböző problémáit beszéljük át újra és újra, szerintem ezen a ponton ponton az FIA-nak és az F1 menedzsmentjének döntést kell hoznia és ahhoz kell tartania magát, mertnem hiszem, hogy a stratégiai munkacsoport következő, vagy azutáni ülésén bármi mást fognak hallani a csapatoktól,amit nem hallottak az elmúlt 12 hónap során."

Aligha fognak mindenben egyetérteniForrás: Picture-Alliance/AFP

Brown úgy véli, hogy hiába folytatják a megbeszéléseket október végéig, olyan helyzet úgysem fog előállni, hogy mindenki mindenben egyetért.

Az ötlet az, hogy a tíz csapat a Forma-1 története során először egy irányba tart, a következő három hónapban ez azonban egyszerűen nem fog megtörténni. Szerintem itt az ideje döntést hozni."  

A McLaren ügyvezetője, bár ő ugyanúgy megszavazta júniusban a halasztást, már akkor aláírta volna az új szabályokat. Az indok az volt a halasztás mellett, hogy a 2021-es szabályok még kiforratlanok,Brown szerint azonban tökéletesek akkor sem lesznek, ha tovább halogatják a döntést.„Mi elsősorban haladtunk az árral a sport érdekeit szem előtt tartva. Én boldogan meghoztam volna a döntést az új szabályokról júniusban, mert bár októberig lesz némi előrelépés, nem hiszem, hogy jelentős változást fogunk elérni. A szabályok soha nem lesznek tökéletesek, így is, úgy is kell majd módosítani rajtuk menet közben. Nem hiszem, hogy ez a plusz öt hónap nagy különbséget fog jelenteni, október 30-án ugyanúgy egymással fogunk birkózni, ahogy tettük azt június 20-án, vagy mi is volt a korábbi dátum."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK