A vártnál izgalmasabb lehet a Forma-1 2020-as pilótakeringője

Forma-1, Ausztrál Nagydíj csoportkép
Formula One drivers, front row L-R: Ferrari's Monegasque driver Charles Leclerc, Ferrari's German driver Sebastian Vettel, Mercedes' British driver Lewis Hamilton, Mercedes' Finnish driver Valtteri Bottas, Red Bull Racing's French driver Pierre Gasly, Red Bull Racing's Dutch driver Max Verstappen, middle row (R-L) Renault's German driver Nico Hulkenberg, Renault's Australian driver Daniel Ricciardo, HAAS F1 Team's Danish driver Kevin Magnussen, HAAS F1 Team's French driver Romain Grosjean, McLaren's British driver Lando Norris, McLaren's Spanish driver Carlos Sainz Jr, Racing Point's Canadian driver Lance Stroll, Racing Point's Mexican driver Sergio Perez, top row (L-R) Williams' Polish driver Robert Kubica, Williams' British driver George Russell, Toro Rosso's Russian driver Daniil Kvyat, Toro Rosso's Thai driver Alexander Albon, Alfa Romeo's Finnish driver Kimi Raikkonen, Alfa Romeo's Italian driver Antonio Giovinazzi pose for a photo prior to the Australian Grand Prix in Melbourne on March 17, 2019. (Photo by Asanka Brendon RATNAYAKE / AFP) / -- IMAGE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE --
Vágólapra másolva!
Eleinte úgy tűnt, hogy a 2021-es, átfogó szabályváltozásokra készülve az idei pilótapiac csendesebb lehet, de a tízből legalább nyolc csapatnál van egy szabad hely a következő szezonra.

Vad pletykák kezdtek keringeni Max Verstappen esetleges átigazolásáról vagy akár Lewis Hamilton és Sebastian Vettel helycseréjéről, mivel a Mercedes pilótáján kívül úgy tűnik, a két kihívó sincs a lehető legjobb helyen. Verstappen mára beérett, és sokak szerint akár Hamiltonnal is fel tudná venni a versenyt azonos feltételek mellett, Vettel pedig az idén eddig nem tett sokat azért, hogy a Ferrari húzóembere maradhasson.

Bár az F1-ben semmi sem lehetetlen, a különböző szerződéses záradékok miatt nem valószínű, hogy az F1 három nagyágyúja elmozdul a helyéről az idei szezon végén, azonban meglepő módon így is akad legalább nyolc ülés, ami gazdát keres a 2020-as idényre.

A szezon elején készített csoportkép már ma sem aktuális, de jövőre akár a versenyzők fele is helyet változtathat Forrás: AFP/Asanka Brendon Ratnayake

A legértékesebb állás kétségtelenül a Mercedes egyik ülése, ahol ugyan a karriergyilkos Hamilton lesz a csapattárs, de az autó várhatóan jövőre is a legjobbak között lesz. Az idén Valtteri Bottasé az ülés, de a finn pilóta az ígéretes kezdés után visszaesett, ezért valós lehetőség, hogy Toto Wolff csapatfőnök Esteban Oconnak ad lehetőséget.

Felmerült, hogy a Mercedes 2020-ra leszerződtetné Verstappent, de mivel a holland pilóta a 3. helyezett az egyéni világbajnokságban, szinte kizárt, hogy ki tudna bújni a 2020 végéig érvényes szerződéséből.

A Ferrarinál papíron rendezett a helyzet, Mattia Binotto csapatfőnök is többször elmondta, hogy szerződésük van Sebastian Vettellel és Charles Leclerc-rel, ezen pedig nem kívánnak változtatni. Leclerc szerződéshosszabbításáról a Sky Italia szerint pont a Hungaroringen kezdtek tárgyalni. Vettel esetleges távozásáról felmerültek pletykák, de ez várhatóan csak akkor lesz esedékes, ha Verstappen mégis elhagyja a Red Bullt.

Róluk pletykálnak a legtöbbet, de az élpilóták aligha költöznek a szezon végén Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A Red Bullnál úgy gondolják, hogy egy pilótájuk biztosan van 2020-ra Verstappen személyében, a másik ülésre pedig papíron három jelöltjük van. A Magyar Nagydíj után a Toro Rossóhoz visszaküldött Pierre Gasly (őt valószínűleg kihúzhatjuk), a francia pilóta helyére mindössze fél szezon után előléptetett Alex Albon vagy a Red Bulltól egyszer már szintén elzavart Danyiil Kvjat.

Rezeg a léc Nico Hülkenbergnek a Renault-nál,

a német pilóta hazai versenye előtt úgy vélte, maradni fog a csapatnál, majd Bottashoz hasonlóan igen rosszul jött neki a kiesés, ezért ismét erősödni kezdett a vélekedés, hogy a dobogós hely nélküli versenyzőnek mennie kell. Daniel Ricciardo helye biztos, a csapattársa lehet Ocon (ha nem kell a Mercedesnek) vagy akár Bottas is.

Hülkenberg kiszorulhat a Renault-tól Forrás: XPB / James Moy Photography Ltd.

Az F1 infógrafikáján azt jelzik, hogy Kevin Magnussen és Romain Grosjean jövője is kérdéses a Haasnál, de a dán pilóta nemrég leszögezte, hogy van szerződése 2020-ra. Grosjean a csapat alapítása óta az amerikai istálló tagja, de a továbbra is kiszámíthatatlan formája, valamint a Magnussennel való ütközései miatt lehetséges, hogy más pilóta után néznek.

A Racing Pointnál is szerződést kell hosszabbítani a versenyzőkkel, ez azonban csak formaságnak tűnik.

Lance Stroll nyilvánvalóan nem fog távozni a csapattól, amit édesapja lényegében neki vásárolt, Sergio Pérez elvileg mehetne máshova, hiszen a tehetsége és a mexikói szponzorai is vonzóvá teszik őt más csapatok számára is, de várhatóan ismét a silverstone-i istállónál marad, csupán a szponzori szerződések rendezéséhez kell még némi idő.

Sainz és Norris jó csapatot alkot a McLarennél Forrás: AFP/Peter Parks

Sziklaszilárd a McLaren helyzete a pilótapiacon, hiszen az idén elsőként ők jelentették be, hogy Carlos Sainz és Lando Norris is a versenyzőjük marad 2020-ban. Mindketten kellemes meglepetést nyújtanak a szereplésükkel és a McLaren is jobb eredményekre képes a vártnál, így egyik félnek sem volt oka változtatni.

Valószínűleg a Red Bull döntésétől függ majd a Toro Rosso versenyzői felállása,

gyaníthatóan az a két pilóta áll majd rajthoz a színeikben, akik nem kapnak lehetőséget a Red Bullnál. Kérdés, hogy ebben az esetben megtartják-e mondjuk Kvjatot vagy Gaslyt, esetleg beültetik a helyére az F3-ban versenyző észt Jüri Vipset, akinek az első három hely egyikén kell zárnia a szuperlicenc megszerzéséhez (jelenleg a 2. helyezett). Felmerülhet egy másik újonc neve is, a japán Jamamoto Naokit, Jenson Button Super GT-s váltótársát is összefüggésbe hozták a Toro Rossóval, de 32 évesen, F1-es tapasztalat nélkül meglepő lenne a szerződtetése.

Räikkönen kitölti a szerződését az Alfa Romeónál Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Dan Mullan

Az Alfa Romeónál nem kérdés, hogy Kimi Räikkönen kitölti a szerződését, és marad a csapatnál 2020-ban is. Antonio Giovinazzi megtartása mellett nehéz racionális érveket felhozni, de konkrét jelöltek egyelőre nem merültek fel a helyére. Mick Schumachernek még túl korai az F1-es bemutatkozás, Pascal Wehrlein, a Ferrari szimulátorpilótája pedig már két éve nem versenyez a világbajnokságban.

A Williamsnél meglepetés lenne, ha Robert Kubica még egy szezont eltölthetne az F1-ben.

Noha a lengyelek számára nagy büszkeség, hogy sarjuk visszajutott a mezőnybe, a sereghajtó Williamsnek ez gyaníthatóan nem elég. Kézenfekvő választás a helyére a kanadai F2-es pilóta, Nicholas Latifi, mert bár ő sem tűnik korszakos tehetségnek, édesapja, a McLaren résztulajdonosa, Mihael Latifi révén szintén erős pénzügyi háttérrel rendelkezik. George Russell helye biztos.

A 2020-as pilótapiac

Mercedes: Lewis Hamilton, Valtteri Bottas? Esteban Ocon?
Ferrari: Sebastian Vettel, Charles Leclerc
Red Bull: Max Verstappen, Alexander Albon?
Renault: Daniel Ricciardo, Nico Hülkenberg?
Haas: Kevin Magnussen, Romain Grosjean?
McLaren: Carlos Sainz, Lando Norris
Racing Point: Lance Stroll, Sergio Pérez?
Toro Rosso: Danyiil Kvjat?, Pierre Gasly?
Alfa Romeo: Kimi Räikkönen, Antonio Giovinazzi?
Williams: George Russell, Robert Kubica? Nicholas Latifi?