Súlyos sérülésekkel kezelik Scott Speedet, a Toro Rosso volt pilótáját

Forma-1, Scott Speed, Toro Rosso, 2006, USA Nagydíj
INDIANAPOLIS - JUNE 30: Scott Speed of the USA and Scuderia Toro Rosso looks on from the garage during practice for F1 United States Grand Prix at Indianapolis Motor Speedway on June 30, 2006 in Indianapolis, Indiana. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Egy amerikai rallycross versenyről kórházba szállították Scott Speedet, a Toro Rosso korábbi F1-es pilótáját. Speed egy ugrás után súlyos sérüléseket szenvedett.

Hát- és csigolyasérülésekkel kezelik a korábbi F1-es pilótát, Scott Speedet a utahi egyetemi kórházban, miután egy ugrás során keményen landolt az Americas Rallycross-bajnokság egyik fordulója, a Nitro World Games időmérőjén. Speed a körét még be tudta fejezni, utána viszont sürgősen kórházba vitték.

A vizsgálatok után Speed arról számolt be a Facebook-oldalán, hogy a CT vizsgálat szerint súlyosan sérült a 6-os csigolyája, és az MRI további három repedést mutatott ki. Szombati bejegyzése idején éppen arra várt, hogy az orvosok kidolgozzák a kezelés menetét. Elárulta, hogy „az előző éjjel simán a legijesztőbb és legfájdalmasabb időszak volt, amit fel tudok idézni. Eléggé sötét idők járnak.”

Speed a 2006-os USA Nagydíjon Forrás: Getty Images/2006 Getty Images/Mark Thompson

Speed köszönetet mondott azoknak, akik meglátogatták a kórházban, szerinte egyedül nem tudná átvészelni a sérülést, az üzeneteket küldőknek, és családjának is. Csapata, a Subaru Motorsports USA összefoglalta a pályán történteket, és hozzátették, hogy a pilóta kihagyja a rendezvény további részét.

Az amerikai pilóta 36 esztendős, 2005-ben a Red Bull harmadik pilótájaként részt vett a Kanadai és az USA Nagydíj szabadedzésein, majd 2006-tól a 2007-es Európa Nagydíjig a Toro Rosso versenyzője volt.

Speed összesen 28 nagydíjon állt rajthoz, pontot nem szerzett, ezért a szezon közepén lecserélték Sebastian Vettelre. Később négyszeres rallycross-bajnok lett az USA-ban, és háromszor megnyerte a Global Rallycross sorozatot is. Az Andretti által futtatott VW után az idén szerződött a Subaruhoz, ahol ismét vezeti a bajnokságot csapattársa, Tanner Foust előtt.

A baleset miatt Speed várhatóan nem tudja befejezni a szezont, amiből már csak egy forduló van hátra, a szeptember 28-án zajló utolsó felvonás az F1-es nagydíjat is rendező Circuit of the Americas területén.