Társoldalunk:

Megmutatták, hol nyugdíjazzák a Mercedes F1-es autóit

2019.08.17. 11:57

A Mercedes és létrehozta az F1-es csapatuk veterán részlegét, ahol gondját viselik az autóknak, amelyek a márka újkori sporttörténetét írják.

Elsőre furcsa dolognak tűnhet fiatal csapatnak nevezni a Mercedest az F1-ben, hiszen éppen az idén ünnepelte a márka a motorsportokban való részvételük 125. évfordulóját. A legenda már valóban az 1800-as évek végétől él, és a Forma-1-ben, valamint más autóversenyekben is évtizedek óta részt vesznek, de az F1-es csapatuk a jelenlegi formájában mindössze 2010-től létezik.

Ez már kezd elegendő idő lenni ahhoz, hogy az újkori Ezüstnyilaknak is legyen történetük, így a Mercedes is létrehozta az F1-es csapat ún. „Heritage” részlegét, vagyis a veteránautóikat gondozó és különböző rendezvényeken, kiállításokon, felvonulásokon hasznosító egységét. Az autókat a levéltáros Toby felügyeli egy titkos helyszínen.

A Mercedes-AMG F1-es autói - Kattintásra galéria nyílik a gyártó motorsporttörténetérőlForrás: Daimler AG/© Daimler AG/Jurgen Tap

A kollekcióban Nico Rosberg 2010-es W01-esétől Lewis Hamilton 2018-as világbajnok autójáig mindegyikből megtalálhatók példányok, Toby szerint „nagyjából az egész flotta” megtalálható a bázison, de természetesen akadnak kivételek. A tavalyi Brit Nagydíjon 2. helyezett autó például ott van, de a világbajnoki győzelmet elérő példány a gyár bejáratánál állomásozik. 

A raktárban lévő összes autónak van valamilyen története, kezdetekben például 3D-s Mercedes-csillagot használtak, Hamilton 2013-as autóját pedig később a főtervező, Aldo Costa is vezette. 

Az autók többségét szinte azonnal be lehetne indítani, Toby elmondása alapján ezt évente néhány alkalommal meg is teszik, mert „életben kell tartani” őket, hiszen „nem arra tervezték, hogy egy helyben álljanak.” A 2014-től induló hibridkorszak első Mercedese, Hamilton autója is a tárlat része, valamint az is, amivel a szezon végén megnyerte a világbajnokságot Abu-Dzabiban.

A Mercedes megőrizte azt a W06-ost is, amivel Hamilton győzött Austinban, és újabb világbajnoki címet is szerzett, és fadobozban őrzik azt a példányt, amit Hamilton és Rosberg is vezetett abban az évben, és ami az F1 történetének legtöbb pole pozícióját szerző karosszériája, összesen 11-gyel. Szintén a készlet része az a 2016-os autó, amivel Rosberg bebiztosította a vb-címét, 

ezen ráadásul még sérülések is láthatók, amelyeket az utolsó futamon szedett össze. 

Nem csupán egész autókat őriznek meg, a falra kitették a híres, barcelonai balesetben megsérült oldalszekrények burkolatait is, alul Hamilton autójának részlete, felül Rosbergé látható. „Ez a történetünk egy pillanatképe, úgyhogy ezt örökké megtartjuk” – mondta Toby. A 2017-es modell volt az utolsó glória nélkül, ráadásul cápauszonnyal, amin a 44-es rajtszám és a brit zászló is jól látható.

Egyebek mellett ez az autó is a kollekciót ékesítiForrás: AFP/Mohammed Al-Shaikh

A 2018-as autóból a világbajnok példány a gyárban van, a tavalyi Brit Nagydíjon Hamilton által használt autó nemrég Goodwoodban lépett fel, majd a sportbírók kempingjében állították ki (az igazi autót), de ott van Valtteri Bottas egyik autója is, amiről leszerelték a glóriát, mert a csapatnak szüksége volt rá, de csináltak egy replikát hozzá.

Az autók mellett sisakokat is őriznek, Michael Schumacher, Nico Rosberg, Lewis Hamilton és Valtteri Bottas egy-egy fejvédője is náluk maradt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK