A Red Bull újonca már 14 évesen remélte, ami most valósággá vált - videó

Forma-1, Toro Rosso, Albon
(FILES) In this file photo taken on July 25, 2019 Toro Rosso's Thai driver Alexander Albon looks on during the drivers' press conference ahead of the German Formula One Grand Prix at the Hockenheim racing circuit in Hockenheim, southern Germany. - French Formula 1 driver Pierre Gasly will be replaced at Red Bull by the Thai Alexander Albon starting from the Belgian Grand Prix, announced on August 12, 2019 his team. (Photo by ANDREJ ISAKOVIC / AFP)
Vágólapra másolva!
A Belga Nagydíjtól Max Verstappen csapattársává avanzsáló Alex Albon még a Forma-1 közelében sem volt, amikor fiatal gokartosként abban reménykedett, hogy a Red Bull majd lehetőséget ad neki.

A Red Bull augusztus 12-én bejelentette, hogy a szezon hátralevő részére a Forma-1-ben mindössze az idén bemutatkozó, így csupán 12 futamos tapasztalattal bíró Alex Albont ülteti az alulteljesítő Pierre Gasly helyére, miközben a franciát visszaminősíti a Toro Rossóba, hogy a Belga Nagydíjtól Danyiil Kvjat csapattársa legyen. A két versenyző hangulata vélhetően most nem is állhat távolabb egymástól, Albon a közösségi médiában fejezte ki, hogy mennyire hálás a lehetőségért, Gasly pedig nem szólalt meg, tanácsot ugyanakkor kapott arra vonatkozóan, hogy azért ettől a lépéstől még ne kezdje temetni a karrierjét.

Albon kibújt a bőréből a hír halaltán Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Alex Albon gokart világ- és Európa-bajnokként,

generációja egyik legnagyobb ígéreteként vágott bele a formaautózásba 2012-ben, a sikerek azonban nem jöttek egyből,

2014-ig kellett várni az első komoly eredményre, a harmadik helyen végzett az Eurocup Formula Renault 2.0-ban. Ezután sem robbant be üstökösként az F1-be igyekvők szűk csoportjába, mert bár 2016-ban második lett a GP3-ban, tavaly pedig harmadik az F2-ben, 2015-ben az F3-as Eb-n, 2017-ben pedig az F2-ben sem nyújtott kiemelkedőt. A Red Bull tavaly, részben pilótahiány miatt mégis visszavette a programjába, és ülést ajánlott neki a Toro Rossóban. A többi pedig már történelem.

– írta közösségi oldalán a thai-brit pilóta. – Nagy ugrás ez a mély vízbe, de felvettem az úszónadrágomat. A Toro Rossónál dolgozó srácoknak is szeretném megköszönni, különösen Franz Tost [csapatfőnöknek], hogy ekkora lehetőséget kínáltak az F1-ben, valamint a végeláthatatlan támogatást, amit az első évem alatt kaptam. Mostantól az első versenyemre koncentrálok a csapattal Spában."

A 14 éves Albon mintha előre látta volna a jövőjét

Az F1 a közösségi oldalára még egy kilenc évvel ezelőtt készült interjút is feltett, amelyben a 14 éves Albon, még gokartosként nyilatkozik egy másik gyereknek, aki arról érdeklődik, hogy miként lehet, hogy már ennyi idősen a Red Bull szponzorálja, mire Albon zavarba jön, és szégyenlősen csak annyit mond:

Ezután a kérdező arról érdeklődik, hogy pár év múlva az F1-ben láthatja-e viszont őt, mire következik az interjú kulcsmondata: „Remélem, hogy igen, nyilván sokat kell még tennem ezért és szerencse is kell, de remélhetőleg a Red Bull be fog juttatni az F1-be."

Még van remény Gaslynak?

Túlzás nélkül lehet állítani, hogy Pierre Gaslynak volt már boldogabb nyári szünete is, a francia pilóta egyelőre nem szólalt meg a Red Bull döntésével kapcsolatban, a közösségi médiában azonban több korábbi pilótától is kapott biztató szavakat. A legérdekesebb történetet az F1-ben 2013-ban a Caterhamnél versenyző Giedo van der Garde osztotta meg arról, hogy milyen gyorsan változhatnak a dolgok a száguldó cirkuszban, mintegy példaként állítva saját történetét Pierre Gaslynak.

Van der Garde saját példáján keresztül küldött biztatást Gaslynak

„Az eredményeim a szezon felénél nem olyanok voltak, mint amire számítottam, vagy a csapat számított. Az volt az első évem a Forma-1-ben, és hamar rájöttem, hogy változhat meg minden egy szempillantás alatt. Az egyik futamon egy baleset, egy másikon műszaki hiba, és mielőtt az ember észrevenné, olyan nyomás alatt van, amit korábban sosem tapasztalt. »Ez csak az első éved, maradj nyugodt, már megmutattad a GP2-ben, a dolgok megint jóra fognak fordulni« – mondogattam magamnak. Aztán csörgött a telefon, a csapatfőnököm volt az, akivel mindig jó kapcsolatom volt.

Ez is az F1-hez tartozik. Száz szónak is egy a vége, együttérzek Pierre-rel, de soha ne add fel, haver, szerezd vissza az önbizalmad és azt a folyamatosságot, ami tavaly jellemzett, és biztos vagyok benne, hogy mindenkire rácáfolhatsz!"