Szigorított az FIA, veszélyes kiengedésért többé nem jár pénzbüntetés

Forma-1, Német Nagydíj, Leclerc, Ferrari, bokszkiállás
BUDAPEST, HUNGARY - AUGUST 02: Charles Leclerc of Monaco driving the (16) Scuderia Ferrari SF90 stops in the Pitlane during practice for the F1 Grand Prix of Hungary at Hungaroring on August 02, 2019 in Budapest, Hungary. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Megegyeztek a csapatok az FIA-val abban, hogy többé nem lehet csupán pénzbüntetést adni azért, ha verseny közben valakit veszélyesen engednek ki a kerékcseréje után, mert annak nincs elég visszatartó ereje.

Nem kis értetlenséget szült a szurkolók és a rivális csapatok körében, amikor a Ferrari a Német Nagydíjon csak pénzbüntetést kapott, amiért Charles Leclerc-t veszélyesen engedte ki első kerékcseréje után, ezzel fékezésre kényszerítve a bokszutcában érkező Romain Grosjeant, aki még össze is koccant a monacóival. Akkor Michael Masi versenyigazgató nagyrészt a körülményekkel indokolta, hogy Leclerc nem kapott időbüntetést. A jövőben hasonló esetben azonban fog.

Mostantól ha a csapat elnézi a kiengedést, automatikusan jönni fog az időbüntetés Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

Ezután ugyanis a sportfelügyelők nem fognak kesztyűs kézzel bánni senkivel, a Magyar Nagydíj alatt az FIA megegyezett a csapatfőnökökkel, hogy a jövőben – legyenek bármilyenek is a körülmények –

veszélyes kiengedés esetén automatikusan időbüntetést kap az a pilóta, akit egy bokszutcában érkező autó elé/mellé küldenek vissza.

„Megegyeztünk, hogy tulajdonképpen elfelejtjük, ami a szezon első részében történt, és ha egy futam alatt úgy ítéljük meg, hogy veszélyes kiengedés történt, akkor azért időbüntetés fog járni attól függetlenül, hogy az adott pilóta előnyt szerzett-e vele vagy sem” – nyilatkozta Michael Masi, az F1 versenyigazgatója. – Nem lesz többé megkülönböztetés, a csapatok pedig örülnek ennek."

A döntést üdvözölte többek között Otmar Szafnauer, a Racing Point csapatfőnöke is. „Szerintem is ez rendes büntetést érdemel, mert

Szafnauer véleményét osztja a Monacóban hasonlóért megbüntetett, valójában azonban nem a kiengedés, hanem utána, a Valtteri Bottasszal a bokszutcában történt koccanás miatt szankcionált Max Verstappen is, aki szerint a pénzbüntetést meg sem érzik a csapatok, ezért visszatartó ereje sincs.

Verstappent a Red Bull Monacóban Bottas elé küldte vissza, a büntetést azonban azért kapta, mert ezután nekiment a finnek Forrás: JERRY ANDRE/Jerry Andre

„Természetesen egyáltalán nincs rendben, ha csak pénzbüntetés jár érte, mindenki ezt fogja csinálni. Szerintem ez nem fair, ahogyan az sem, hogy a felügyelők azt mondják, csak azért büntettek meg Monacóban, mert összeértünk – vélekedett a holland. – Amikor úgy engednek ki valakit, hogy tudják, érkezik a másik, és csak pénzbüntetés jár érte, az nem helyes.

Teljességgel helytelen pénzbüntetést adni, különösen, ha a biztonságot vesszük figyelembe."