Vágólapra másolva!
Az ezelőtt Force India, az idei szezontól Racing Point néven futó F1-es csapat korábban azzal lopta be magát a szurkolók szívébe, hogy a középcsapatok közül az elmúlt években egyedüliként tudott dobogóra állni, most azonban főszponzora aggodalomra okot adó döntése miatt került a középpontba.

Nem alaptalanul gondolták soka a Racing Point Forma-1-es csapatát névadó szponzorként támogató SportPesa bejelentését látva, hogy az akár az istállóra is hatással lehet, a kenyai, sportfogadással foglalkozó cég ugyanis befejezi az összes sportszponzorációs tevékenységét Kenya új sportfogadási törvénye miatt, miután a kormány szerint nem alkalmazkodott az új adózási feltételekhez. A Racefans eközben úgy értesült, hogy mindez csak Kenyát érinti, a nemzetközi sportcsapatok támogatása, köztük a Racing Pointé továbbra is folytatódik.

A Racing Point autóin jól látható helyen szerepel a SportPesa Forrás: Motorsport Images

A SportPesa közleménye szerint hihetetlenül nehéz körülmények között működnek, mióta a kenyai kormány felfüggesztette az engedélyüket annak ellenére, hogy bírósági végzés született róla, hogy nem tehet ilyet. Lényegében ennek következménye, hogy

a cég felülvizsgálta az országban végzett szponzorációs tevékenységét, köztük a kenyai élvonalbeli labdarúgó-bajnokságét, majd úgy döntött, hogy elzárja a pénzcsapot.

Ez akár még a bajnokság augusztus 30-i rajtjára is hatással lehet, a kenyai Capital Sports értesülései szerint ugyanis a szervezők hónapok óta nem kaptak fizetést, miként az első osztályban szereplő Gor Mahia F.C. és az AFC Leopards SC sem. A Capital Sportsnak a SportPesa egyik vezetője úgy nyilatkozott: a kormány valójában boszorkányüldözést folytat a cég ellen, hogy saját magának szerezzen üzleti lehetőségeket.

A Racing Pointnak nem kell aggódnia, legalábbis egyelőre Forrás: Motorsport Images

Ez alapján joggal vetődhet fel a kérdés, hogy előbb-utóbb az olyan szponzorációkat is érinteni fogja-e a SportPesa helyzete, mint a Premier League-ben szereplő Everton, vagy a Racing Point Forma-1-es csapatának támogatása, a Racefans kérdésére azonban azt állították, hogy erről szó sincs.

A SportPesa az idei szezonnal kezdődően kétéves megállapodást írt alá a Racing Pointtal egy harmadik évre szóló opcióval, miután a tavaly még Force Indiaként működő istállót megvásárolta a Lawrence Stroll kanadai milliárdos által vezetett konzorcium. A SportPesa az istálló névadó szponzora is egyben.