Társoldalunk:

A Liberty még szebb amerikai álmot vizionál az F1-ben

2019.08.09. 14:55

Chase Carey, az F1 elnök-vezérigazgatója magasabb fokozatra kapcsolná a lángot az amerikai terjeszkedés alatt: a régi nótát fújja egy újabb pályáról, de utalt rá, hogy új csapatokkal is bővülhet a mezőny, és örömmel venné, ha az USA-ból érkezne még egy amerikai istálló a Haas mellé.

Ősidők óta próbálja növelni a Forma-1 jelenlétét az Egyesült Államok piacán a sportág éppen aktuális vezetése, változó eredményekkel. 2012 óta stabil és népszerű versenyhelyszínt találtak Austinban, hosszú idő után egy amerikai székhelyű csapatot is bevonzottak, amely szépen megállja a helyét az európai közegben felnőtt riválisokkal szemben.

Chase Carey, a Forma-1 elnök-vezérigazgatója azonban rengeteg kiaknázatlan lehetőséget érez a világgazdaság meghatározó országában, és egy üzleti konferencián kifejezte abbéli reményét, hogy még több kulcsszereplő jön majd onnan. Ez alapvetően segíthetné a növekedést az ottani piacon.

A texasi verseny mellé egy ideje egy második futamot is szeretnének az USA-banForrás: AFP/2018 Getty Images/Charles Coates

„A költségvetési plafon egészségesebb, termelékenyebb üzleti modellt tesz lehetővé, ami kedvez a meglévő és az esetlegesen érkező új csapatoknak – mondta a Liberty ügyvezetője a 2021-től életbe lépő változásról. – Tárgyalunk lehetséges csatlakozókkal. A költségvetési keretek és a vélhetően igazságosabb bevételelosztás fontos alappillérei annak, hogy izgalmasnak érezzék a beszállást."

Van egy csapatunk az Egyesült Államokból, a Haas, és nagyon szeretnénk még egy nagyágyút onnan. A jövőben egy amerikai pilótát is szívesen látnánk, bár ez valószínűleg csak később valósulhat meg."

Bizonyára kevesen emlékeznek rá, ki képviselte utoljára a csillagos-sávos lobogót az F1-ben: az illető Alexander Rossi volt 2015-ben, akinek egy töredékszezon jutott a néhai Manor/Marussia istállóval. Teljes idényt utoljára Scott Speed futott, 2006-ban, a legnagyobb hatást pedig azzal tette a sportágra, hogy egy év múlva összeveszett a Toro Rosso főnökével és a menesztése megnyitotta a kaput Sebastian Vettel számára.

Scott Speed volt a legutóbbi amerikai, aki teljes szezont ment az F1-benForrás: Getty Images/2006 Getty Images/Mark Thompson

Már Bernie Ecclestone idejében is állandó téma volt, hogy egy esztendőben többször látogasson el a Forma-1 az USA-ba.

A Liberty makacsul próbálja megvetni a lábát Miamiban, ahol a városvezetés az egyik tervet már elkaszálta, de egy új helyszínen, egy stadionban még megvalósulhat a verseny.  

„Folytatjuk a tárgyalásokat, a jövő héten is egyeztetek ottani képviselőkkel. Egy hónapja is találkoztunk. Fontosnak érzem, [hogy legyen verseny Miamiban,] és úgy gondolom, haladunk előre – nyilatkozta Carey, ismét bedobva Las Vegast potenciális alternatívaként.

Hozzátette, hogy idén nőtt a Forma-1 televíziós nézettsége az USA-ban, és szerinte többen kedvelik a sportágat, mint ahogy a közvélemény gondolja.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK