Társoldalunk:

A Hungaroring ügyeletes rosszfiúja ismét kihúzta a gyufát

2019.08.07. 09:30

A 2017-es, emlékezetes szópárbajuk után most nem Nico Hülkenberg, hanem egy másik Renault-pilóta, Daniel Ricciardo akadt ki Kevin Magnussenre a Magyar Nagydíjon, miután a dán piszkos trükköket vetett be ellene.

Kissé háttérbe szorult az élen zajló csata miatt, de a Magyar Nagydíjon egy másik komoly csörte is kialakult, mégpedig a mezőny végéről rajtoló Daniel Ricciardo és Kevin Magnussen között. A Renault ausztrálja hiába próbálta megelőzni a Haas dán versenyzőjét, Magnussen többször is keményen védekezett, ráadásul a féktávon váltott irányt, ami kiverte a biztosítékot riválisánál. A versenyigazgató végül figyelmeztette emiatt Magnussent, Ricciardo szerint ez azonban kevés.

Elöl Magnussen, mögötte RicciardoForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Lars Baron

Nem ez az első eset, hogy Magnussen kihúzza a gyufát a Hungaroringen, ráadásul az első olyan sem, amelynél ezt egy Renault-pilóta ellen teszi. Ki ne emlékezne a dán és Nico Hülkenberg 2017-es összezördülésére, akkor a Haas versenyzője a kettes kanyarban leszorította a pályáról a németet, majd amikor Hülkenberg a futam után számonkérte, nemes egyszerűséggel közölte vele, hogy „kapd be a golyóimat." Most a számonkérés elmaradt, pedig lett volna miért,

Magnussen ugyanis többször is az utolsó utáni pillanatban, már a féktávon váltott irányt.  

„Az első két esetet elengedtem, nem rádióztam, mert nem akarok az a fickó lenni, aki szó szerint azonnal elkezd rádiózni – nyilatkozta Ricciardo. – Úgy voltam vele, hagyom, hogy egy kicsit agresszív legyen. Utána azonban volt néhány alkalom, amikor bemozdult. Én elköteleztem magam a belső ív mellett, aztán fékezett és annyira leszorított, amennyire csak tudott. Ezután már úgy voltam vele, hogy mondanom kell valamit. Számomra egyértelmű volt, hogy a féktáv alatt mozdult, ez pedig az egyetlen olyan, amit nem igazán értékelünk."

Ricciardónak ennél a manővernél fogyott el a türelme

Ezután már a versenyirányítás is közbelépett és a csapatnak címzett figyelmeztetésében jelezte, hogy Magnussennek nem kellene továbbra is bemozdulnia féktávon. „Nem egyetlen mozdulatért figyelmeztettünk, hanem inkább a folytonosság miatt, azért, mert többször is megcsinálta” – nyilatkozta Michael Masi versenyigazgató.

A figyelmeztetés erre a futamra szólt, a következő versenyen mindenki tiszta lappal kezd."  

Masi elmondta, hogy a fékezés alatti irányváltást még a bahreini megbszélésükön külön kiemelték a pilóták, elvárva, hogy különösen, ha egymás után többször történik, lépjen közbe a versenyirányítás. Ricciardo ezzel együtt nem volt elégedett azzal, hogy Magnussen csak figyelmeztetést kapott, valamint elmondta, hogy beszélni akarta a dánnal, de aztán a csapat meggyőzte, hogy ne tegye. „Akartam, de azt tanácsolták, hogy vegyek néhány mély lélegzetet és engedjem el a dolgot. Rendben van, versenyeztünk, de ez nem az, amiben mi, versenyzők megegyezünk és a felügyelőkkel is megbeszéltük. Egyértelműen irányt váltott a féktávon. Hallottam, hogy figyelmeztetést kapott, de a figyelmeztetés nem elég" – mondta Ricciardo, aki a levezetőkör alatt azért beintett Magnussennek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK