Társoldalunk:

Verstappent kísérti az iskola, Hamilton szerény, Vettel nem boldog - videó

2019.08.05. 13:39

Sebastian Vettel, Lewis Hamilton és Max Verstappen az év egyik legmókásabb sajtótájékoztatóját hozták össze, miután arra kértük őket, hogy egytől tízig értékeljék saját, a szezon első felében nyújtott teljesítményüket.

Noha statisztikailag már a Német Nagydíj féltávjánál elérkeztünk az idei szezon feléhez, a csapatok és a versenyzők mégis a Magyar Nagydíj végeztével szoktak számot vetni az első félidőről, a hungaroringi viadalt követi ugyanis a szokásos nyári szünet, mintegy kettéválasztva az idényt. Mielőtt az idei futam első három helyezettje megkezdte volna jól megérdemelt pihenőjét, mi még megkértük őket arra, hogy 1-től 10-es skálán értékeljék saját eddigi teljesítményüket. Kiderült, hogy Sebastian Vettel egyáltalán nem elégedett magával, Lewis Hamilton kissé szerény, Max Verstappennek pedig még mindig rossz emlékei vannak az iskoláról.

Verstappen, Hamilton és Vettel közül csak utóbbi kettő osztályozta első félidei teljesítményét, mivel a hollandot még mindig iskolás emlékei gyötrik - Galéria!Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Az értékelést a nyaralást a pontverseny negyedik helyéről váró Vettel kezdte. A négyszeres világbajnok 24 ponttal szerzett többet csapattársánál az eddigi 12 futam során, hatszor állhatott dobogóra (három második és három harmadik helyezés), nyerni azonban nem tudott. „Öt – jelentette ki kertelés nélkül a Ferrari németje a GPhírek kérdésére. – Nem vagyok boldog a szezon első felével, szerintem itt-ott szenvedtem, hogy igazán összhangba kerüljek az autóval. Szerintem sok dolgot kipróbáltunk, ami elfogadható. Nyilván többet szerettünk volna kisajtolni a kocsiból, az ember mindig többet akar. Úgy érzem, hogy jobb munkát tudok végezni az idény második felében, ráadásul az ötös a rajtszámom, úgyhogy legyen öt." 

Ezután Lewis Hamilton következett. Az ötszörös világbajnok teljesítményébe nem nagyon lehet belekötni az idén, 250 ponttal toronymagasan vezeti a pontversenyt csapattársa előtt, négy pole pozíciója mellé nyolc futamot nyert. 

Hamilton ezzel együtt nem a legmagasabb osztályzatot adta magának, amit Vettel viccesen fel is rótt neki. 

„A szezon első feléről van szó, igaz? Azt mondanám, hogy 8.9, 8.8. – válaszolta a brit, mire Vettel közbeszólt: „Ember, mondjál tízet, csak mondd ki, kit érdekel?"

Vettel ötöst adott magának a szezon első felére - Galéria!Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Lars Baron

Mint kiderült, Hamilton szerint a Német Nagydíj rontotta le egy kicsit a „jegyét", amelyen két komoly hibát is elkövetett, és önerőből pontot sem szerzett. Ha nem lett volna az utolsó futam, akkor egy kicsit magasabb szám lenne. Szerintem jó dolog egy kicsit mindig alul pontozni magunkat, mert így több mindenen kell dolgozni – avatott be értékelési filozófiájába. – Nyilván ez volt a legjobb szezonkezdet, amit valaha produkáltunk csapatként, valamint személy szerint nekem is ez volt az egyik legjobb, de vannak még területek, amelyeken továbbra is dolgozhatunk. Ez a nagyszerű ebben a sportágban, nem számít, hogy hány napja és éve versenyez itt az ember, mindig vannak területek, amelyeken fejlődhet. Úgyhogy meglátjuk, hogy ezt a számot feljebb tudjuk-e tornázni a kilencesek vagy akár a tízesek közé a szezon második felében."

Vettel, Hamilton és Verstappen vicces párbaeszéde a sajtótájékozatón

Amikor feltettük ezt a kérdést a pilótáknak, nem gondoltuk, hogy csak kettejük fog osztályzatot adni magának, Max Verstappen ugyanis kibújt az önértékelés alól, amivel igen mókás párbeszédet indított el a három dobogós között. Íme:

Verstappen: „Én nem értékelem magam számokkal."
Vettel: „Akkor mit teszel helyette? Betűkkel értékelsz? Értékelj betűkkel!"
Verstappen:

„Nem, utálom számmal kifejezni a teljesítményemet, mert ez az iskolára emlékeztet, ami azért még nem volt olyan régen. Mindig eléggé kritikus vagyok magammal szemben, szerintem mindig lehetek jobb, soha nem vagyok elégedett. Szerintem a szezon első fele nagyon pozitív volt, voltak jó eredményeim, de mindig van min dolgozni."

Vettel: „Ember, mondj egy számot!"
Verstappen: „Nem, nem mondok."
Vettel: „Mi is megtettük.”
Verstappen: „Igen, tudom, de..”
Vettel: Tyúkot utánoz a hangjával
Verstappen: (nevet) „Nem is tudom... szerintem... mindenek előtt, én nem tudom magam így értékelni."
Hamilton: „Miért nem? Jó munkát végeztél, haver."
Verstappen:

„Tudom, de mégsem. Furának találom, hogy mondjak egy nyolcast vagy kilencest..."

Moderátor: „Lewis, hogyan törnéd meg Maxot, osztályoznád helyette?”
Hamilton: „Nem emlékszem minden versenyedre az elmúlt három-négy futamon túl. Mondhatjuk, hogy a felső kilences tartományban van az elmúlt néhány versenyen, viszont nem emlékszem, hogy előtte hogyan ment."
Verstappen: „Volt sok harmadik helyem, talán négy darab negyedik, aztán ötödik, harmadik... ááá, hagyjuk, túl sok a harmadik és a negyedik hely."
Hamilton: „Elég erős éve volt eddig. Könnyebb az embernek magát értékelni, mert általában emlékszik, hogy mennyi hibát követett el, mikor teljesített jól, mikor volt a vártnál rosszabb. Ő tudja, hogy mikor hozta az elvártat, és mikor nem. Szerintem ma kivételesen jól vezetett, ahogyan az utóbbi három-négy versenyen, úgyhogy ha ez folytatódik, akkor a felső kilences tartományban, a tízeshez közel fog teljesíteni. De senki sem tökéletes, sosincs tökéletes..."
Verstappen: „Gondolod, hogy lehetne tízes? Én nem hiszem."
Hamilton: „Szerintem soha senki sem tökéletes."
Verstappen: „Nem, szerintem sem."
Hamilton:

„Azt a számot nagyjából lehetetlen elérni."

Verstappen: „9.9?"
Hamilton: „Hát, azért szerintem azt is nehéz."

Verstappen tehát nem osztályozta magát, hihetetlenül konzisztens szezonja és két győzelme azonban magáért beszél azzal a Red Bull-lal, amelyet a szezon elején egyértelműen a harmadik erőként rangsoroltak a Mercedes és a Ferrari mögött. A holland jelenleg 7 ponttal van lemaradva a pontverseny második helyét elfoglaló Valtteri Bottas mögött. Ki tudja, talán ha az idény második felében elkapja a finnt, és még Hamiltont is sikerül megszorongatnia, már nyugodtabb szívvel ad magának mondjuk egy 9-est.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK