Társoldalunk:

Helyszíni: A két Mercedes összefogva vadászná le Verstappent

2019.08.04. 09:31

Noha a világbajnoki címért folyó csatában ellenfelek, mégiscsak csapattársak, Lewis Hamilton és Valtteri Bottas ezért valószínűleg közös erővel igyekszik majd megelőzni a Magyar Nagydíjat az első rajtkockából kezdő Max Verstappent. Toto Wolff csapatfőnök előre figyelmeztet, a győzelem érdekében egyik pilótájuknak akaratlanul is kedvzhetnek.

Noha élete első pole pozícióját szerezve Max Verstappen rajtolhat az élről a Magyar Nagydíjon, a 21 esztendős holland pilóta nincs könnyű helyzetben, mivel közvetlenül mögötte ott sorakozik a két Mercedes-pilóta, akik minden valószínűség szerint együttes erővel próbálják meg levadászni a Red Bull versenyzőjét a rajt után. Lewis Hamilton és Valtteri Bottas a GPhírek kérdésére megerősítette, hogy természetesen meg fogják vitatni a csapatmegbeszélésen, hogy miként tudják összedolgozva elvenni Verstappentől az első helyet, hogy aztán akár egymás között játszhassák le a győzelem sorsát.

A Mercedes pilótái igyekeznek majd közös erővel lerendezni VerstappentForrás: Getty Images/WTM-2018/Wtm

A Hungaroring célegyenesének végén található egyes kanyar igen szűk, a versenyzők még így, álló helyzetből indulva is jóval 200km/h-s sebesség fölé gyorsulva fognak megérkezni a rajt után oda, a csatározások és helyezkedés ilyenkor pedig legtöbbször egészen a 4-es kanyarig tartanak. Nem feltétlenül kell tehát már az egyes kanyarban kifékeznie a Mercedeseknek (vagy legalább az egyiknek) Verstappent ahhoz, hogy elcsenjék tőle az első helyet.

Amikor Hamiltonnak és Bottasnak feltettük a kérdést, hogy összejátszanak-e majd a rajtnál, vagy inkább szeretnék a saját utukat járni, egyetértettek abban, hogy csapatként jobb esélyük lehet.  

„Hol van a másik Red Bull? – kérdezett vissza Hamilton. – Szóval hatodik. Jó pozícióban vagyunk ahhoz, hogy csapatként dolgozzunk együtt. Szerencsés helyzetben leszünk, ha tartani tudjuk Maxot, hogy összedolgozva közelebb húzzuk őt magunkhoz és megfuttassuk a pénzéért. Kicsit nehezebb, amikor az ember magára van utalva [és nincs ott a csapattársa], mert ki van téve az elévágásnak és minden ilyesminek. Meglátjuk, hogyan alakul, de hosszú az út az első kanyarig, úgyhogy remélhetőleg egy szép hosszú csatát fogunk ott vívni, utána pedig minden a csapattatktikán fog múlni."

Hamilton nagy csatára készül az első kanyarbanForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Dan Mullan

Valtteri Bottas egyetértett ötszörös világbajnok csapattársával, szerinte hiába akarják ők ketten is legyőzni a másikat, be kell látniuk, hogy nekik is jól jön, ha a rajtnál összedolgoznak. „Igen, mindig megbeszéljük ezt, különösen, amikor nagyjából egymás mellől rajtolunk – nyilatkozta a finn versenyző. – Ahogyan Lewis is mondta, csapatként jó esélyünk van, mert nekünk két autónk van elöl. Nyilvánvalóan mindketten saját magunkért is versenyzünk, viszont ha csapatként összedolgozunk, abból mindketten profitálunk. Izgalmas lehet a verseny.

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke az istálló vendéglátóegységében tartott sajtóbeszélgetésen szintén azon a véleményen volt, hogy a két versenyzőjüknek közösen kell elkapnia a hollandot, ugyanakkor előre jelezte: nem biztos, hogy eközben teljesen azonos feltételeket tudnak majd teremteni nekik. Legutóbb Silverstone-ban fordult elő, hogy a Mercedes eltérő taktikára állította Hamiltont és Bottast, majd utólag derült ki, hogy előbbi startégiája volt a helyes, míg utóbbit akaratlanul is hátrányba hozták vele. Lehet, hogy most is hasonló forgatókönyv léphet életbe?

Vajon melyik Mercedesnek sikerül elkapni a hollandot?Forrás: Jerry Andre / LAT Images

„Óriási előny, [hogy két autóval vagyunk ott a legelején], mert az ember két különböző stratégiát is alkalmazhat, viszont ezzel az egyiküket azonnal hátrányba is hozhatjuk, mert le kell vadásznunk [Verstappent] – mondta Wolff. – Két autóval is megtehetjük ezt, de ez azt jelenti, hogy ez hatással lehet egyikük stratégiájára. Nem szándékosan, pusztán azért, mert a verseny végére elfogyhatnak a gumik, vagy túl későn állhat ki a bokszba."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK