Vágólapra másolva!
Noha a világbajnoki címért folyó csatában ellenfelek, mégiscsak csapattársak, Lewis Hamilton és Valtteri Bottas ezért valószínűleg közös erővel igyekszik majd megelőzni a Magyar Nagydíjat az első rajtkockából kezdő Max Verstappent. Toto Wolff csapatfőnök előre figyelmeztet, a győzelem érdekében egyik pilótájuknak akaratlanul is kedvzhetnek.

Noha élete első pole pozícióját szerezve Max Verstappen rajtolhat az élről a Magyar Nagydíjon, a 21 esztendős holland pilóta nincs könnyű helyzetben, mivel közvetlenül mögötte ott sorakozik a két Mercedes-pilóta, akik minden valószínűség szerint együttes erővel próbálják meg levadászni a Red Bull versenyzőjét a rajt után. Lewis Hamilton és Valtteri Bottas a GPhírek kérdésére megerősítette, hogy természetesen meg fogják vitatni a csapatmegbeszélésen, hogy miként tudják összedolgozva elvenni Verstappentől az első helyet, hogy aztán akár egymás között játszhassák le a győzelem sorsát.

A Mercedes pilótái igyekeznek majd közös erővel lerendezni Verstappent Forrás: Getty Images/WTM-2018/Wtm

A Hungaroring célegyenesének végén található egyes kanyar igen szűk, a versenyzők még így, álló helyzetből indulva is jóval 200km/h-s sebesség fölé gyorsulva fognak megérkezni a rajt után oda, a csatározások és helyezkedés ilyenkor pedig legtöbbször egészen a 4-es kanyarig tartanak. Nem feltétlenül kell tehát már az egyes kanyarban kifékeznie a Mercedeseknek (vagy legalább az egyiknek) Verstappent ahhoz, hogy elcsenjék tőle az első helyet.

Amikor Hamiltonnak és Bottasnak feltettük a kérdést, hogy összejátszanak-e majd a rajtnál, vagy inkább szeretnék a saját utukat járni, egyetértettek abban, hogy csapatként jobb esélyük lehet.

„Hol van a másik Red Bull? – kérdezett vissza Hamilton. – Szóval hatodik. Jó pozícióban vagyunk ahhoz, hogy csapatként dolgozzunk együtt. Szerencsés helyzetben leszünk, ha tartani tudjuk Maxot, hogy összedolgozva közelebb húzzuk őt magunkhoz és megfuttassuk a pénzéért.

Meglátjuk, hogyan alakul, de hosszú az út az első kanyarig, úgyhogy remélhetőleg egy szép hosszú csatát fogunk ott vívni, utána pedig minden a csapattatktikán fog múlni."

Hamilton nagy csatára készül az első kanyarban Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Dan Mullan

Valtteri Bottas egyetértett ötszörös világbajnok csapattársával, szerinte hiába akarják ők ketten is legyőzni a másikat, be kell látniuk, hogy nekik is jól jön, ha a rajtnál összedolgoznak. „Igen, mindig megbeszéljük ezt, különösen, amikor nagyjából egymás mellől rajtolunk – nyilatkozta a finn versenyző. – Ahogyan Lewis is mondta, csapatként jó esélyünk van, mert nekünk két autónk van elöl.

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke az istálló vendéglátóegységében tartott sajtóbeszélgetésen szintén azon a véleményen volt, hogy a két versenyzőjüknek közösen kell elkapnia a hollandot,

ugyanakkor előre jelezte: nem biztos, hogy eközben teljesen azonos feltételeket tudnak majd teremteni nekik.

Legutóbb Silverstone-ban fordult elő, hogy a Mercedes eltérő taktikára állította Hamiltont és Bottast, majd utólag derült ki, hogy előbbi startégiája volt a helyes, míg utóbbit akaratlanul is hátrányba hozták vele. Lehet, hogy most is hasonló forgatókönyv léphet életbe?

Vajon melyik Mercedesnek sikerül elkapni a hollandot? Forrás: Jerry Andre / LAT Images

„Óriási előny, [hogy két autóval vagyunk ott a legelején], mert az ember két különböző stratégiát is alkalmazhat,

– mondta Wolff. – Két autóval is megtehetjük ezt, de ez azt jelenti, hogy ez hatással lehet egyikük stratégiájára. Nem szándékosan, pusztán azért, mert a verseny végére elfogyhatnak a gumik, vagy túl későn állhat ki a bokszba."