Társoldalunk:

Húszezer néző köszöntötte az F1 mezőnyét a Hungaroringen

2019.08.02. 10:44

Ugyan a Magyar Nagydíj hivatalos programja csak pénteken kezdődik, a mindhárom napra érvényes jeggyel rendelkezők részt vehettek a csütörtök délutáni bokszutca-látogatáson. Az idei 0. napon húszezer néző látogatott ki a Hungaroringre, kifelé komolyabb dugót generálva a környéken. 

Néhány percre a pilóták is megjelentek, és a szerencsések (pontosabban, a jól helyezkedők) még kedvenceik aláírását is begyűjthették. A versenyzők közül egyértelműen az idén visszatérő Robert Kubica a legnépszerűbb a számos lengyel szurkolónak köszönhetően.

Ő pont nem Kubicának szurkol - GalériaForrás: Hungaroring

A 14 órai kapunyitás után a legtöbben a célegyenes melletti fedett lelátókon várakoztak a bokszutca megnyitásra, ami 16:15-kor volt esedékes. A rajongók addig sem unatkoztak, a hangosbemondó az ilyenkor szokásos módon szórakoztatta a közönséget, és ki-ki ujjonghatott kedvenc versenyzője, vagy éppen csapata nevének hallatán. 

Már ekkor lehetett érzékelni, hogy a lengyel szurkolók más dimenziót képviselnek.

Amikor Robert Kubicára került a sor, honfitársai mindent elsöprő üdvrivalgásban törtek ki. Pár másodperc múlva pedig már a Williams versenyzőjének nevét skandálták, mintha csak kedvenc focicsapatuknak szurkoltak volna.

Nagy volt a tömeg már csütörtökön is, a hétvégén hatalmas lengyel armadát várnak - GalériaForrás: Hungaroring

A bokszutcába az utóbbi években megszokottaktól eltérően ezúttal a célegyenes vége felől lehetett bejutni. Ennek megfelelően az rajongók a tavalyi konstruktőri bajnokság utolsó helyezettje, a Williams autóihoz érkezett meg először. A fentiek fényében nem meglepő, hogy Kubica garázsa előtt valóságos tömeg gyűlt össze, hogy a lehető legközelebbről láthassák azt az autót, amivel kedvencük múlt héten pontot szerzett, bár 

az Alfa Romeo közben hivatalosan is megfellebbezte az autóik kizárását, ami a Williamst ponthoz juttatta.  

A három élcsapat bokszát ugyancsak hatalmas érdeklődés övezte, de ezen már sokkal kevésbé lehet csodálkozni. Közben a többi istállónál is akadt látnivaló: a Toro Rosso szerelői például éppen akkor végeztek bemelegítő tornagyakorlatokat.

A bokszutcából kiérve a rajongók tovább mehettek a 14-es kanyar mellett felállított színpadhoz, ahol a pilótákat csapatonként szólították. Itt előbb válaszoltak a műsorvezető néhány kérdésére, majd elindultak aláírást osztogatni azoknak a szerencsés szurkolóknak, akik elég közel tudtak kerülni az emelvényhez.

Természetesen itt is a lengyelek vitték a prímet. Ezúttal azonban kaptak némi segítséget is, hiszen amikor a Williams-pilótákra került a sor, George Russell kölcsönkérte a mikrofont, hogy azon keresztül vezényelje a csapattársát éltető drukkerek százait.

Mások a magyar rajongóknak próbáltak kedveskedni. A Renault versenyzői, Daniel Ricciardo és Nico Hülkenberg például magyar „nyelvtudásukkal” dicsekedtek el a nagyközönségnek (a „köszönöm”, illetve az „egészségedre” szót ismerik), Max Verstappen pedig elárulta, hogy lassan több időt tölt Budapesten, mint hazájában, ugyanakkor ezt egyáltalán nem bánja, mert imádja a várost. Később tudósítónknak elárulta, csütörtökön a reptérről egyenesen a pályára utazott, még a szállodába sem csekkolt be. 

A dísztribün nagy része már csütörtökön megtelt a bokszutcába készülő szurkolókkal - GalériaForrás: Hungaroring

Azt még nem tudjuk, hogy a 2019-es Magyar Nagydíj kiről fog szólni a versenypályán. Azon kívül viszont egyelőre toronymagasan Kubica honfitársai nyerik a versenyt. A szervezők a hétvégére 35-40 ezer embert várnak Lengyelországból, ami a Hungaroring befogadóképességének mintegy harmada, ezt kérdésünkre pénteken reggel lengyel tudósítók is megerősítették. Amennyiben pontosak a becslések, felkészülhetünk a Magyar Nagydíjak történetének egyik legjobb hangulatú versenyére.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK