Társoldalunk:

Bottas: Én is versenyeztem már betegen, még ételmérgezéssel is

2019.08.02. 08:50

A Mercedes Magyar Nagydíj előtti, GPhírek részvételével rendezett jótékonysági eseményén a Lewis Hamiltont Németországban hátráltató betegség kapcsán arról érdeklődtünk Valtteri Bottastól, hogy mennyire nehéz ilyenkor egy versenyző helyzete. A finn pilóta elárulta, hogy annyira nem, mint sokan gondolnák.

A Hungaroringre érkezve mindkét Mercedes-pilótának van mit feledtetnie, egyiküknek sem sikerült valami fényesre a Német Nagydíj. Valtteri Bottas hatalmas lehetőséget szalasztott el arra, hogy faragjon a lemaradásán a pontversenyben élen álló Lewis Hamiltonhoz képest, aki ráadásul betegen versenyzett Hockenheimben. A finn pilóta mindenkit biztosított róla a Magyar Nagydíj helyszínére érkezve, hogy sikerült túltennie magát a csalódáson, a GPhírek kérdésére pedig elmondta, hogy alig várja már, hogy ismét autóba üljön, mert onnantól kezdve mindenki elfelejti, hogy mi történt az előző versenyen.

Bottas megemésztette a kudarcot, most már csak a Magyar Nagydíjra koncentrál - GalériaFotó: Polyák Attila - Origo

Bottas szemmel láthatóan kisimultan jelent meg a Hungaroringen, nyoma sem volt már annak a pilótának, aki Hockenheimben saját hibájából történt kiesése után igen csalódottan nyilatkozott. „Természetesen megemésztettem a csalódottságot, az embernek ezt mindig meg kell tennie. Nem ez volt az első és az utolsó csalódás sem, ami ért. Mindig fájdalmas egy vezetői hiba, még ha nem is volt nagy, a következményei azok voltak” – nyilatkozta a finn, aki elárulta, hogy milyen módszerrel feledtette a kudarcot közvetlenül a németországi futam után. Azt mondanám, hogy nagyjából hétfőn délre tettem magam túl a történteken, miután pár órán át büntettem magam a biciklin.  Ezután már jól éreztem magam. Pár sör, aztán pár óra biciklizés. Egymás után, nem egyszerre.” 

Azért megbüntette magát pár óra biciklizéssel a legutóbbi futam után - Galéria!Fotó: Polyák Attila - Origo

A világbajnoki pontverseny második helyezettjétől megkérdeztük, hogy ilyen esetekben jobb szeret-e minél hamarabb, akár már egyhetes szünet után újra versenyezni, vagy adott helyzetben nem bánna egy kicsivel hosszabb pihenőt azért, hogy újult erővel vethesse bele magát a küzdelembe. „Egyértelműen azt preferálom, ha autóba ülhetek, igazán várom már az első szabadedzést, mert amint ismét felbőgnek a motorok, már senki sem fog emlékezni az előző versenyhétvégére, mindannyian a mostanira fogunk koncentrálni. Ismerve magamat, ismét lehetőségem lesz a pole pozícióra és a futamgyőzelemre, erre gondolok, ez az egyetlen dolog, amiért itt vagyok, és amiért felkelek másnap, és ez jó dolog. Semmiképpen sem tekintek hátrafelé, kivéve az olyan dolgokat, amelyekből tanulhatok, máskülönben azonban előre tekintek, és mindig boldog vagyok, ha autóba ülhetek, mindegy, hogy rossz vagy jó versenyen vagyok túl. Nem igazán érdekel a szabadság sem, ez egy kissé egyébként is túlértékelt dolog."

Hamilton még mindig nem 100%-os

Az ötszörös világbajnok az előző versenyhétvégét teljes egészében betegen vezette végig, majd a verseny után a közösségi oldalain azt írta: még sosem érezte magát ennyire betegnek, élete legnehezebb hétvégéjén van túl, és azoknak a beteg embereknek a kitartásából merített erőt, akiket kórházakban szokott látogatni.

Hamilton még nem teljesen fittForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Lars Baron

Hamilton elárulta, hogy mostanra más sokkal jobban van, de azért még nem nyerte vissza teljesen az erejét. „Remélem, hogy 100%-os lehetek ezen a hétvégén. Úgy érzem, hogy szükségem van még egy kis pihenésre, ugyanakkor egyértelműen sokkal jobban vagyok, el sem tudom mondani, hogy ez mennyire jó érzés. Gyakorlatilag átaludtam az elmúlt három napot. Alig várom, hogy visszaülhessek az autóba, ami egy teljesen más helyzet ahhoz képest, ahogyan a múlt csütörtökön, és különösen pénteken éreztem magam.  Akkor nem volt jó érzés autóba ülni."

A Mercedes csütörtök este, a Felix Kitchen&Bar teraszán tartott jótékonysági eseményén – amelyen különböző relikviák elárverezésével beteg gyerekeknek gyűjtöttek – megkérdeztük Bottastól, hogy neki volt-e már hasonló élménye, azaz versenyzett-e betegen, mire elárulta, hogy még ételmérgezéssel is autóba ült egyszer.

Bottas kérdésünkre elmondta, hogy Hamiltonhoz hasonlóan ő is versenyzett már betegen, de az adrenalin miatt ebből nem sokat érzékelt az autóban ülve - Galéria!Fotó: Polyák Attila - Origo

„Párszor én is vezettem már betegen a karrierem során, de semmi komoly, csak egy kis megfázás és influenza. Minden attól függ, hogy mennyire beteg az ember, és hogyan érzi magát. Egyszer ételmérgezéssel is versenyeztem tíz éve, na az elég nehéz volt. Ugyanakkor nyilván, ahogy az ember beül egy Forma-1-es autóba, és tudja, hogy teljesítenie kell, elönti az adrenalin. Mindegyik helyzetben, mindegy, hogy mennyire rosszul voltam, jól éreztem magam az autóban, mivel ilyenkor az ember nem érez semmit, annyira koncentrál.  A nehéz rész inkább a szabadedzések között van, amikor szükség van energiára a csapatmegbeszéléseken. Úgyhogy betegen nem könnyű, de kezelhető a sportág természete miatt, hogy ennyire adrenalinnal túlfűtött."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK