Vágólapra másolva!
Az F1-es Magyar Nagydíj előtt Palkovics László innovációs és technológiai miniszter bejelentette, hogy Magyarország csatlakozik az ENSZ tavaly létrehozott közlekedésbiztonsági alapjához. A Hungaroringnek a sportrendezvények mellett a társadalmi szerepvállalás is fontos.

Magyarország is csatlakozott az ENSZ globális közlekedésbiztonsági alapjához, amelynek Jean Todt, az FIA elnöke is különleges követe, jelentette be egy sajtótájékoztatón Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Magyar Nagydíj előtt. Elmondta, a kezdeményezés célja, hogy 2050-re Magyarországon ne történjenek halálos kimenetelű közlekedési balesetek.

„Amikor Jean Todt úr nagyjából másfél hónappal ezelőtt Magyarországra látogatott, akkor javasoltuk, hogy Magyarország ebben mindenképpen szeretne részt venni – mondta. – Ennek van egy finanszírozási része, 30 ezer dollárral csatlakoztunk, de ennél lényegesebb, hogy Magyarország vállalja, hogy a közlekedésbiztonság terén olyan akciókat definiál, amely révén 2050-re potenciálisan elérjük az európai uniós célt, hogy senki ne haljon meg közlekedési balesetben."

Palkovics László, Gyulay Zsolt és Michelisz Norbert a sajtótájékoztatón Forrás: Hungaroring

Palkovics elmondta, a szerepvállalás négy pilléren nyugszik, az első a rendőri eszközök további alkalmazása, mert a kimutatások szerint a balesetek 90%-át emberi tényező okozza, közülük is elsősorban a gyorshajtás, a második az önvezető rendszerek és a vezetőtámogatással kapcsolatos gyártókapacitás fejlesztése (ennek része a Zalazone tesztpálya megépítése), valamint

a skandináv országok példájára oktatási programok indítása, edukációs tevékenység és a felelős közlekedés tudatosítása.

Magyarország a három fő pillér mellett azt is vállalja, hogy a tapasztalatait megosztja elsősorban az afrikai kontinens országaival. Ennek az adja az alapját, hogy az elmúlt 20 év során folyamatosan csökkennek a halálos kimenetelő balesetek hazánkban, az idén az első félév során 220 ilyen eset történt. A miniszter hangsúlyozta, minden emberélet elvesztése túl sok, de e téren Magyarország az átlagnál jobban áll.

A Hungaroringnek fontos a társadalmi szerepvállalás Forrás: Hungaroring

A kezdeményezés áttételesen a versenysporthoz is kapcsolódik, hiszen Jean Todt, az FIA elnökeként a versenyzés és a közúti közlekedés nagykövete is, hozzá hasonlóan több F1-es pilóta is gratulált videóüzenetben Magyarország csatlakozásához. Gyulay Zsolt, a Hungaroring vezérigazgatója kiemelte, hogy a pályának a sportrendezvények mellett a közlekedésbiztonság is fontos téma.

Az elmúlt 9-10 év során a Hungaroring mindent megtett azért, hogy ne csak egy Forma-1-es nagydíj rendezéséről legyen híres,

hanem a társadalmi szerepvállalás is nagyon fontos – mondta a sajtótájékoztatón. – Nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy együttműködve a különböző szervezetekkel közlekedésbiztonsági- és vezetéstechnikai tréningeket, illetve olyan nyíltnapokat szervezzünk, a tavalyi évben 528 autós és 842 motoros regisztrált a nyílt napjainkra."

Michelisz Norbert tisztában van vele, hogy még a magukat rutinosnak gondoló vezetőknek is sok a hiányossága egy-egy vészhelyzet esetén Forrás: Hungaroring

A Hungaroringen eddig több, mint 18 ezer járművezető vett részt különböző tréningeken, és hatezer gyermek látogatott el a Miniring nevű közlekedési parkba. A pálya területén 21 éve működik vezetéstechnikai tanpálya, és 8 éve folyamatosan együttműködnek a világbajnoki 2. helyezett Michelisz Norberttel is. A pilóta kijelentette, különösen fiatal korban fontos a járművezető képzése.

Az autóversenyző elárulta, 19 évesen neki is volt egy szerencsés kimenetelű közúti balesete, onnantól kezdve az ismertségéből adódóan próbál hatni a friss jogosítványos társadalomra.

„Kiemelten fontosnak tartom ezt, 8 éve tartunk a tanpályával közösen vezetéstechnikai tréningeket, néhány ezer ügyfél átment már a kezeink között. Nagyon át tudom érezni ezt a helyzetet, mert a tanpályán én is kézzelfoghatóan meg tudom tapasztalni, hogy

Ezért fontosnak tartom, hogy ilyen tréningekre és a közlekedésbiztonságra a lehetőségeimből fakadóan felhívjam a figyelmet."