Társoldalunk:

Bottas nem akar a pályán kívül háborúzni Hamiltonnal

2019.07.23. 18:02

Valtteri Bottas fair küzdelemben, a pályán szeretné legyőzni Lewis Hamiltont ahelyett, hogy már azon kívül megpróbálná elkezdeni meggyengíteni az ötszörös világbajnokot. 

Harmincadik születésnapja felé közeledve Valtteri Bottas élete eddigi legnagyobb kihívása előtt áll, meg kell próbálnia valahogy ledolgozni 39 pontos hátrányát minden idők egyik legjobb versenyzőjével szemben, aki ráadásul ugyanolyan autóval száll harcba, mint ő. Természetesen Lewis Hamiltonról van szó, akit eddig csak Jenson Buttonnak és Nico Rosbergnek sikerült legyőznie azonos feltételek mellett, világbajnoki címért folyó csatát pedig csak utóbbi nyert ellene. Bottas az ESPN-nek adott interjúban felfedte, hogy milyen felfogásban közelíti meg a könnyűnek távolról sem nevezhető feladatot, valamint milyen módszerekkel értékeli saját teljesítményét.

Bottas és Hamilton a csapattal ünnepelt az ötszörös világbajnok legutóbbi győzelme utánForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

A Mercedesnél harmadik szezonját töltő finn pilóta elárulta, hogy minden verseny után a tükörbe néz, nála ezt azonban nem átvitt, hanem a szó szoros értelemben véve kell érteni. Ilyenkor végigmegy a véget ért versenyhétvégén, majd közli tükörképével az értékelését.Néha azt mondom magamnak, »Egy kib...ott pi...a vagy! Hülye vagy!«, néha pedig azt, hogy »Te vagy a legjobb!«. Szeretek őszintének lenni magammal. Mindig van tér a fejlődésre, ahogyan mindenféle kifogást is lehet találni ebben a sportágban. Nekem az a működőképes út, hogy elfogadom a gyengeségeimet és az erősségeimet."

Ez az önkritikus hozzáállás nem újkeletű a finn pilótánál, jó 20 évet kell visszamenni az időben a megértéséhez.

„A gyerekkorom során a családom hatalmas kockázatot vállalt anyagilag. Minden egyes fillért a versenyeztetésembe öltek, valamint a szabadidejüket is teljesen feláldozták. Sok dolgot én is feláldoztam: eléggé fiatalon elkezdtem versenyekre utazni, kompromisszumokat kötöttem az iskolában a tanulás és a barátokkal töltött idő terén is, abban, hogy normális dolgokat csináljunk együt, amit minden gyerek szeretne. Nyilvánvalóan azonban nem változtatnék semmin."

Már gyerekként megértette, hogy muszáj önkritikusnak lennie, ha előre akar lépniForrás: AFP/Andrej Isakovic

Bottasnak egyszer csak benőtt a feje lágya, és még idejében rájött, hogy nem vesztegetheti el a tehetségét. Talán ma, 30 évesen ennek köszönheti, hogy a jelenlegi legjobb csapatban, minden idők egyik legjobbja ellen szállhat harcba a Forma-1-es világbajnoki címért. „Amikor 12 éves voltam, nagy változás történt a hozzáállásomban, ráeszméltem, hogy ha valamit el szeretnék érni a versenyzéssel, akkor keményen kell dolgoznom és minden energiámmal a sportra kell összpontosítanom. Ekkor kezdtem el edzeni és komolyabban venni a dolgokat. Sokkal önkritikusabb lettem, egyre többet és többet elemeztem azt, ahogyan vezetek. Mindezt 12 évesen."

Egy másik fontos eleme a finn pilóta versenyzői énjének az, ahogyan a pályán kívül teszi a dolgát a versenyhétvégéken. Nico Rosbergről, Hamilton korábbi csapattársáról köztudott volt, hogy nem riadt meg a különféle pszichológiai játszmáktól annak érdekében, hogy már az autóba ülés előtt megzavarja Hamiltont. Bottas ezzel szemben nem megy bele ehhez hasonló trükközésbe, mert elmondása szerint akkor nem lenne képes tükörbe nézni. „Arra jöttem rá, és ennek mindenkinél így kellene lennie, hogy a legkönnyebb saját magamat adni – summázta megközelítési módját. – Az ember legyen önmaga, nincs szükség rá, hogy másként viselkedjünk. Ez mindig is így volt."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK