Wolff: Szükség van a kemény csatákra, de nem Hamilton és Bottas között

Forma-1, Brit Nagydíj, Bottas, Hamilton, Mercedes
Motorsports: FIA Formula One World Championship 2019, Grand Prix of Great Britain, #44 Lewis Hamilton (GBR, Mercedes AMG Petronas Motorsport), #77 Valtteri Bottas (FIN, Mercedes AMG Petronas Motorsport), 14.07.2019 | usage worldwide
Vágólapra másolva!
Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke szerint elfogadható, ha a versenyzők olykor leterelik egymást, és keményen küzdenek, Lewis Hamilton és Valtteri Bottas között azonban nem szeretne ilyesmit látni.

A Brit Nagydíj több szórakoztató kerék a kerék elleni csatát is szolgáltatott a nézőknek, ezek közül a két legemlékezetesebb pedig egyértelműen Valtteri Bottas és Lewis Hamilton, valamint Max Verstappen és Charles Leclerc csörtéje volt. A keményebb, olykor a szabályosság határát súroló megmozdulások az utóbbi párharcokra voltak jellemzőek, ami nem is csoda azok után, hogy a Red Bull holland versenyzője egy futammal korábban egy igen kemény manőverrel nyerte meg a versenyt, Leclerc-ben tehát dolgozott a visszavágás vágya. Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke örömmel látta, hogy a versenyzők nem kímélték egymást, saját pilótáinak küzdelmére ugyanakkor más szabályokat alkalmaz.

A Mercedes versenyzői gondosan ügyeltek arra, hogy mindig elég helyet hagyjanak a másiknak Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hoch Zwei

Régóta állandó vitatéma a Forma-1-ben, hogy mi a megengedett és mi nem egy kerék a kerék elleni csatában. A sportfelügyelők egy ideje a „hagyjuk őket versenyezni" álláspontot igyekeznek képviselni, ez olykor sikerül nekik, olykor nem, Verstappen Osztrák Nagydíjon bemutatott, győzelmet érő előzése után Silverstone-ban például egyértelműen sikerült, nem szóltak bele ugyanis a holland pilóta és Leclerc igen kemény küzdelmébe sem.

Toto Wolff szerint ezt üdítő volt látni, de csak úgy, hogy nem az ő két pilótája csinálta.

„A kemény versenyzés megengedett, le lehet terelni valakit a kanyarkijáraton, szerintem a legtöbb másik sorozatban is így van ez. Ugyanakkor ennek a csapatok között kell történnie, csapat a csapat ellen. Ez az, amit mi és a szurkolók is látni szeretnének, de ez kemény versenyzés. Azt gondolom, hogy ez olyasmi, amire szükségünk van."

Hamilton és Bottas között sem maradt el a csata, az azonban egyáltalán nem volt annyira kiélezett, mint a Ferrari és a Red Bull pilótája között, az Ezüstnyilak például egyszer sem hagyták el a pályát közben.

– jelentette ki Wolff. – Kétségem sincs afelől, hogy ezek a srácok tudják, hogyan versenyezzenek egymás ellen, már sokszor láthattuk ezt Valtteri és Lewis között. A pályán és azon kívül is tisztelik egymást."

Verstappen és Leclerc nem volt olyan kíméletes a másikkal, mint Bottas és Hamilton Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

Wolff tehát szabályok ide vagy oda, Hamiltontól és Bottasttól elvárja, hogy egymás ellen ne feszegessék a határokat, mint tette azt Leclerc és Verstappen,

akik a csapatfőnök szerint olykor közel kerültek ahhoz, hogy átlépjék a szabályok adta kereteket.

„Egy lépéssel tovább menni elfogadható akkor, ha egy másik csapat ellen versenyeznek. Úgy gondolom, hogy [Hamilton és Bottas] így is nagyon jót csatáztak, szórakoztató volt, senki nem mondhatja, hogy nem védekeztek keményen, de nem voltak piszkos húzások.

Leclerc el is ismerte, hogy szándékosan volt keményebb, mint általában lenni szokott. „Semmi személyes, de Ausztria után azt mondtam, hogy ha a felügyelők elfogadják, hogy így versenyzünk, akkor én vagyok a legboldogabb emiatt. Ezért versenyeztem így. Semmi különös, egyszerűen csak keményebb voltam, mint normális esetben, mert az utóbbi időben úgy éreztem, hogy a Forma-1 és mi, versenyzők is kemény csatákat szeretnénk. Azt élvezzük a legjobban, ha így küzdhetünk."