Vágólapra másolva!
A 2016-os világbajnok Nico Rosberg eltérő véleménnyel van a mezőny két finn pilótájáról, Kimi Räikkönen szerinte többre is vihette volna, míg Valtteri Bottas megteszi, ami a jelenlegi helyzetében elvárható tőle.

Nico Rosberg ugyan már lassan három éve nem tagja az F1-es mezőnynek, a 2016-os világbajnok szakértőként a mai napig szerves része a száguldó cirkusz körforgásának. A Mercedes és a Williams korábbi pilótája legutóbb a mezőny két finn pilótájáról fejtette ki a véleményét, Kimi Räikkönent kicsit megdorgálta, amiért nem feltétlenül a tehetségével arányosan sikeres pályafutást tudhat maga mögött, Valtteri Bottast pedig megdicsérte, amiért hozzá hasonlóan keményen dolgozva próbálja legyőzni Lewis Hamiltont.

Räikkönen és Bottas teljesen máshogy közelíti meg a Forma-1-et Rosberg szerint Forrás: Picture-Alliance/AFP

Rosberg 2013 és 2016 között négy szezonon át volt Hamilton csapattársa a Mercedesnél, ezek közül az első három idényben alulmaradt a brittel szemben, mígnem 2016-ban sikerült felülkerekednie, és megnyerte a világbajnoki címet. Rosberg saját bevallása szerint is mindent alárendelt a célnak abban az évben, többek között minden második napon két órára pszichológus segítségét is igénybe vette. „Lewisban kicsivel több a veleszületett tehetség, mint bennem, Ayrton Sennával együtt ő a sportág legtehetségesebb versenyzője, ezért az egyetlen út az volt a legyőzéséhez, hogy hihetetlenül sokat dolgoztam” – nyilatkozta a finn Ilta Sanomatnak.

Tavaly nehéz időszakon ment keresztül, az idénre azonban nagyot lépett előre. Ez mind az apró részletekre való odafigyelésnek köszönhető."

Bottas minden erejével Hamilton legyőzésén dolgozik Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

Rosbergnek kevésbé hízelgő a véleménye a mezőny korelnökének számító Kimi Räikkönenről, a jelenleg

az Alfa Romeónál versenyző 39 éves finn tizenhetedik szezonját tapossa a száguldó cirkuszban, de csak egyszer, 2007-ben sikerült világbajnoki címet nyernie,

eddig 21 futamgyőzelmet számlál. Rosberg szerint Räikkönen tehetségét elnézve ez a szám nagyobb is lehetne.

Nincs helyes vagy helytelen út. Senki nem mondhatja azt, hogy bárkinek is őrült módjára kell dolgoznia. Ő azt teszi, amit akar, és ami neki jó, ezt méltányolni kell. Én nem így közelítettem meg ezt a sportágat, nekem fontos volt, hogy olyan keményen dolgozzak, ahogy csak tudok."

Räikkönent soha nem tartották a pályán kívül legkeményebben dolgozó pilóták egyikének Forrás: DPPI/Dppi

Hogy nem mindenkinek válik be ugyanaz a megközelítés, azt Lewis Hamilton példája is jól mutatja, az ötszörös világbajnokot többen elítélik sportolóktól szokatlan életvitele miatt, neki azonban ez kell ahhoz, hogy magas szinten teljesítsen. Bottas sem véletlenül nem veszi igénybe pszichológus segítségét Hamilton legyőzéséhez, mint tette azt Rosberg. „Szerintem ez nálam nem működne. Minden sportoló és minden ember más, van, akinek szüksége van némi külső segítségre. Körülöttem is sok jó ember van, akikkel beszélhetek,

Ez eléggé egyénre szabott dolog, ha megnézünk más sportágakat, sokan egyfolytában pszichológussal dolgoznak együtt és ez nagy segítséget jelent nekik, míg másoknak egyáltalán nem. Tudják, én nem Nico vagyok, hanem Valtteri, én tudom, hogy nekem mi a legjobb."