Vágólapra másolva!
Egy másik négyszeres világbajnok, Alain Prost szerint Sebastian Vettelre túl nagy nyomás helyezedik a pályán kívül ahhoz, hogy a német pilóta hibátlan teljesítményt nyújtson. Helmut Marko, a Red Bull Racing tanácsadója, valamint Jonathatn Wheatley, az istálló csapatmenedzsere szerint ez a Ferrarira vezethető vissza.

Amíg tart a jelenlegi mélyrepülése, mondhat bárki bármit, Sebastian Vettel jövője foglalkoztatni fogja a Forma-1-es közvéleményt és a sajtót is. A BBC-nek adott interjúban Vettel is elismerte, hogy a 2021-es szabályok mellett az idei szezon alakulása is szerepet játszik abban, hogy mihez kezd karrierjével. Addig is a négyszeres világbajnoknak muszáj javítania a jelenlegi formáján, ami egy másik négyszeres világbajnok, Alain Prost szerint is messze van a jótól.

Prost is úgy látja, hogy Vettel nincs ott eléggé fejben Forrás: Picture-Alliance/AFP/Hoch Zwei

Hacsak valami csoda nem történik, lassan kijelenthető, hogy Vettel és a Ferrari az idén sem lesz világbajnok, így ötre nőhet a német pilóta vb-cím nélkül a vörösöknél töltött szezonjainak száma. Vettelnek legutóbb tavaly volt reális esély arra, hogy világbajnok legyen, a szezon felétől kezdve azonban elkezdtek gyűlni a fellegek az ő és a csapat feje felett. Sokatmondó adat, hogy a 2015-ben Maranellóba szerződő versenyző több mint egy éve nem nyert versenyt, a tavalyi idény utolsó kilenc futamán pedig a csapattársi időszakuk alatt nála rendre gyengébben teljesítő Kimi Räikkönen 5 ponttal többet gyűjtött nála. Ugyanez a tendencia látszik kibontakozni az idén, Charles Leclerc-rel szemben is, a monacói egyre inkább beilleszkedni látszik a csapatba,

az elmúlt négy versenyen pedig 23 ponttal többet szerzett Vettelnél, így már az összetettben is csak 3 egységgel van lemaradva jóval tapasztaltabb csapattársától.

Alain Prost, a jelenleg a Renault tanácsadójaként tevékenykedő négyszeres világbajnok jól ismeri azt a nyomást, amellyel a Forma-1 élmezőnyében kell megküzdeniük a versenyzőknek, a 64 éves francia expilóta azonban amondó, hogy Vettelre most más típusú teher is nehezedik.

– nyilatkozta Prost a Canal+-nak.

Nem elég, hogy Hamiltonnal és a Mercedesszel nem tudja felvenni a versenyt, Vettelnek az egyre jobban teljesítő Leclerc is gondot okoz Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Lars Baron

Prost Vettel legutóbbi, Brit Nagydíjon elkövetett hibáját is ennek, a pályán kívül a németre helyezedő nyomásnak tudja be. „Én úgy látom, hogy a silverstone-i ütközése [Max Verstappennel] azért történt, mert rosszul mérte fel a helyzetet.

Ez logikus, viszont egy igen nehéz manőver, ami kockázatot rejt magában. Természetesen nem jó dolog, amikor ez nem sikerül, szerintem ez a koncentráció, motiváció vagy ítélőképesség hiányára vezethető vissza."

Helmut Marko, a Red Bull Racing tanácsadója azok közé tartozik, akik mindenkinél jobban ismerik Vettelt a paddockban.

Az osztrák véleménye egybecseng Prostéval, szerinte Vettel egy módon könnyíthetne a helyzetén: csapatváltással.

„Az ember akkor követ el hibákat, amikor már nem biztos magában – nyilatkozta Marko az Auto Bildnek. – Ez tudat alatt történik. Sebastiannak más környezetre lenne szüksége, más szavakkal csapatot kellene váltania, 2020-ra erre azonban nem látok esélyt."

Helmut Marko (balra) és Jonathan Wheatley (jobbra) szerint sem tesz jót Vettelnek (középen) a mostani környezete Forrás: Getty Images/2011 Getty Images/Clive Mason

Jonathan Wheatley, a Red Bull csapatmenedzsere érdekes észrevételt osztott meg Vettellel kapcsolatban, ami megkülönbözteti a négyszeres világbajnokot sok más nagy bajnoktól, jelen esetben Vettel hátrányára. „Sebastian nagyon intelligens, érzékeny és melegszívű ember, ezt abból is látni lehet, hogy mennyire szereti a feleségét és a gyerekeit, vagy a fantasztikus beszédből, amit Charlie Whiting emlékére mondott Silverstone-ban.

Hogy mi zajlik a csapaton belül, abba persze nehéz belelátni, kifelé mindenesetre a Scuderia igyekszik Vettel mögé állni, silverstone-i hibája után sem kritizálták őt, Mattia Binotto csapatfőnök pedig biztos benne, hogy világbajnokát nem hátráltatja belső bizonytalanság.

az álma az, hogy nyerjen a Ferrarival. Úgyhogy nincs kétségem afelől, hogy teljes elkötelezettséggel tekint a jövőbe."