Vágólapra másolva!
Sebastian Vettel őszintén beszélt a Ferrarinál jelen levő nyomásról és arról, hogy még mindig nyerni akar a Scuderiával, de nem tudja, hogy ez sikerülni is fog-e neki.

A Brit Nagydíj hétvégéjén mutatott tempója, vagy inkább annak hiánya csapattársához, Charles Leclerc-hez képest, valamint a versenyen elkövetett újabb szarvashibája miatt ismét felerősödtek a találgatások Sebastian Vettel jövőjét, valamint Ferrarinál elfoglalt helyét illetően. Leclerc a silverstone-i futam után 3 pontra közelítette meg az összetett pontverseny negyedik helyén álló csapattársát, többek szerint pedig könnyen előfordulhat, hogy a folytatásban Vettel elveszíti vezető szerepét az istállón belül. A BBC-nek a Brit Nagydíj előestéjén adott interjúban a négyszeres világbajnok elismerte, hogy a jelenlegi helyzet és a szezon alakulása is meghatározó lesz abban, hogy miként alakul a jövője a Forma-1-ben.

A verseny napján még mindig olyan érzésekkel várja a futamot, mint régen Forrás: credit: @Scuderia Ferrari Press Office/© Foto Colombo Images

Köztudott, hogy Vettel nincs kibékülve a szerinte túlszabályozott F1-gyel, ezért a 2021-es, a sportág szinte minden szegmensét érintő szabályváltozások sokat nyomnak a latba a folytatásról szóló döntésében. Kicsit korábbi csapattársa, Kimi Räikkönen véleményére hajazva Vettel elmondta, hogy

a száguldó cirkusz világa, a sok pilitika és az, hogy oda kell figyelnie a szavaira, mert nem lehet tudni, hogy miként fogják kiforgatni azokat, nem tetszik neki, magát a vezetést azonban még mindig élvezi.

„Magát a versenyzést imádom, állni a rajtrácson, látni, hogy mennyi ember jön izgalomba attól, amit mi mindannyian csinálunk, versenyzünk ezekkel az autókkal. Ez igazán hatással van rám, rengeteg adrenalint ad, idegessé tesz vasárnap reggel, amikor felkelek. Még mindig máshogy érzem magam a versenyek reggelén, mint ma vagy hétfőn" – nyilatkozta a BBC-nek.

Mióta 2015-ben csatlakozott a Ferrarihoz, Vettel számtalanszor hangoztatta, hogy fiatal korától kezdve, már Michael Schumacher sikereit figyelve az az álma, hogy ő is felérjen a csúcsra a Scuderiával. Ez továbbra sincs másként, azt azonban ő sem tagadja, hogy a jelenlegi történések, a csapat sikeressége és Charles Leclerc erősödése meghatározó lesz abban, hogy folytatja-e 2020 után is a versenyzést. „Sikeres akarok lenni.

meg az is, amerre a sportág tart, és így tovább."

Több összetevőn múlik, hogy folytatja-e Forrás: Rudy Carezzevoli@Callo Albanese

Többek között Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke is osztja azt a véleményt, hogy Vettelre a Ferrarira mindig is jellemző belső nyomás van rossz hatással, ezért is tudott jobban teljesíteni a Red Bullnál, ahol nyugodtabb környezetben dolgozhatott.

Vettel szerint azonban nem a Ferrari helyez rá nyomást, hanem neki nagyok az elvárásai saját magával szemben.

„Nem tudom, hogy nagyobb-e a nyomás a Ferrarinál meg ilyenek, amit az emberek mondanak. Ez attól függ, hogy az ember milyen nyomást helyez magára belülről.

Ez egyszerűen nem lehetséges. Persze nem szeretnék egocentrikusnak tűnni."

Talán túl nagy nyomást helyez saját magára? Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Dan Istitene

A Scuderia az év eleje óta csak küszködik, minden valószínűség szerint az idei évben sem lesz képes világbajnoki címet nyerni, Vettel pedig nehéz helyzetben van a hibák és csapattársa jó teljesítménye miatt is. Arra a kérdésre, hogy a jelenlegi helyzet okozta frusztráltság emészti-e, meglehetősen egyértelműen felelt. „Igen. Vagy ha a dolgok rosszul alakulnak, akkor a düh. Persze, hogy mar a frusztráció, mert én tudom a legjobban, hogy mi történt.

Nem csak a vezetés szempontjából, hanem bármiben. Amikor belenéz a tükörbe, tudja az igazat. Valóban nagyobb a külső nyomás? Sok minden történt, jó és rossz egyaránt – különösen jóból volt sok – amit megvizsgálok, és megvan az okom előre tekinteni. Ennek így van értelme?"