Társoldalunk:

Wolff: Hamilton jó úton jár, de Schumacher rekordjai más szinten vannak

2019.07.17. 20:10

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke szerint Lewis Hamilton hiába van egyre közelebb ahhoz, hogy megdöntse Michael Schumacher két legfontosabb rekordját, azért még nem tart azon a szinten, amelyet a hétszeres világbajnok rekordjai képviselnek.

Lewis Hamilton amellett, hogy újabb rekordot döntött meg a Brit Nagydíjon aratott győzelmével, jubilált is Silverstone-ban, ugyanis pályafutása 80. Forma-1-es elsőségét szerezte a hazai futamán. A Mercedes ötszörös világbajnoka ezzel már csak 11 győzelemmel van lemaradva a csúcstartó, 91 győzelmet számláló Michael Schumacher mögött az örökranglistán, és ha ilyen ütemben termeli tovább az elsőségeket, egy éven belül beérheti a hétszeres világbajnokot. Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke szerint azonban bármennyire is jó úton jár ehhez Hamilton, Schumacher eredményei más szintet képviselnek.

Schumacher és Hamilton a 2012-es Brit NagydíjonForrás: Getty Images/2012 Getty Images/Clive Mason

Egyre kevesebb az olyan rekord, amelyet még nem döntött meg a Mercedes pilótája – a legtöbb pole pozíció már réges régen az övé, jelenleg 86-nál tart, miközben a második helyezett Schumachernek 68 van – amelyek pedig még hátra vannak, azoktól sincs messze,

Schumacher 155 dobogós helyezésének eléréséhez még 12 kell, a 91 győzelemtől pedig 11 elsőség választja el.

„Szerintem ha valaki olyan tehetséges és annyira keményen dolgozik mint ő, majd úgy alakul, hogy annál a csapatnál köt ki, amelyik éppen a legjobb, akkor ez jó alapot ad ahhoz, hogy ilyen eredményeket érjen el – nyilatkozta Hamiltonról Toto Wolff. – De ahhoz, hogy elérje, amit Michael elért, ami eddig a legtöbb... Ő teljesen más szinten van ahhoz képest, mint amit eddig bárki tett. Nehéz lesz ezt utolérni, mert bár jó úton jár felé, még több győzelem és világbajnoki cím kell ahhoz, hogy egalizálja Michaelt."

Nem tudni, hogy a 2013-as síbalesete óta a nyilvánosságtól elzártan élő, jelenleg is otthonában kezelt Schumacher mennyit fog fel Hamilton jelenlegi sikereiből, egy 2008-as, BBC-nek adott interjúban azonban kifejtette, hogy nem zavarná, ha az akkor még csak első világbajnoki címére hajtó, de már a jövő legnagyobb sztárjának kikáltott Hamilton megdöntené a rekordjait.

Hamilton hatodszor nyert Brit Nagydíjat, ennél többször még senkinek sem sikerültForrás: Getty Images/2019 Peter J Fox/Peter J Fox

„Azt mondanám, hogy igen, abszolút képes lehet rá. Senki sem gondolta volna, még én sem, hogy túlszárnyalhatom [Juan Manuel] Fangiót. Aztán megtettem – nyilatkozta Schumacher 11 évvel ezelőtt. – A rekordok azért vannak, hogy megdöntsék őket. Eléggé nyugodt vagyok azzal kapcsolatban, hogy egy napon valaki meg fogja dönteni az én rekordjaimat is, legyen szó Lewisról, vagy bárki másról. Nincs problémám ezzel."

Miután nyert Silverstone-ban, Hamilton csúcstartóvá vált a Brit Nagydíjakon aratott győzelmek terén, 6 sikerével eggyel megelőzve az 5-5 győzelmet számláló Jim Clarkot és Alain Prostot. Még a hétvége előtt, amikor erről kérdezték, az ötszörös világbajnok elmondta, hogy nem szokott külön készülni egy-egy rekord megdöntésére, legtöbbször nem is tudja, ha valamilyen újabb rekord túlszárnyalásának a kapujába ért. „Soha nem voltam olyasvalaki, aki a statisztikákat böngészi. Versenyről versenyre haladok, szeretem ezt a megközelítést. Megérkeztem erre a versenyhétvégére és hallottam, ahogy az emberek az itteni pole pozícióim számáról beszélnek, de nem is figyeltem oda erre, csak próbálom a legjobbamat nyújtani, majd megnézni, hogy az elég-e. Mindenesetre nagyszerű, hogy lehetőségem van megdönteni ezeket a rekordokat."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK