Társoldalunk:

Verstappen: Vettel gondolhatta volna, hogy nem hagyok helyet

2019.07.14. 17:54

A holland pilóta elfogadta német ellenfele bocsánatkérését, miután összeakadtak a Brit Nagydíjon. Vettel szerint egyébként is lemaradt volna a dobogóról.

Látványos baleset történt a Brit Nagydíj 37. körében, miután Max Verstappen megelőzte Sebastian Vettelt, de a Ferrari versenyzője szélárnyékban tudott maradni, és megpróbált visszatámadni a dobogós hely visszaszerzése érdekében. A kísérlet azonban elbukott, ennek az eredménye egy nagy erejű ütközés lett, de mindketten folytatni tudták a versenyt.

A csapatrádión természetesen mindkét fél másként értékelte az esetet, a sportfelügyelők viszont Vettelt tartották felelősnek, és 10 másodperces időbüntetést adtak neki. Ez azonban már csak fokozta a károkat, mert a Ferrari-pilóta kénytelen volt lassan visszatérni a bokszba új gumikért és új orrkúpért, így végül a pontszerző helyektől messze ért célba.

Verstappen és Vettel ütközése - Kattintásra a balesetről láthat több képet!Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

„Az én hibám volt, nyilvánvalóan – ismerte el Vettel a Sky Sports műsorában. – Megelőzött a Stowe kanyarban, aztán szélesen fordult, és ez lehetőséget adott nekem, hogy visszavágjak. Egy pillanatra úgy tűnt, hogy lehet elég hely a baloldalon, reméltem, hogy esély nyílik, de nem így alakult, és ekkor már túl késő volt, én túl közel voltam, és nekimentem.”

Vettel szerencsével került a 3. helyre, miután az időmérőn csak a 6. rajtkockát szerezte meg.

Remekül indult, gyorsan maga mögé utasította Pierre Gaslyt, majd az élmezőnynél később állt ki kereket cserélni, pont akkor, amikor a Safety Car a pályára lépett, így átugorhatta csapattársát, Charles Leclerct és Max Verstappent is. Mivel a Ferrari kihívta Leclerct egy újabb kerékcserére, és Gasly elengedte Verstappent, a holland pilóta utolérte, és támadni is tudta Vettelt.

„Jó volt a mai tempó, elégedett voltam – összegzett a német versenyző. – A verseny elején volt pár fontos pillanatunk, aztán hasznot húztunk a Safety Car megjelenéséből, és megelőztünk három autót, de szerintem elég szoros volt a verseny a Red Bullokkal, és Max az első etap során egy kicsit gyorsabb volt nálunk, aztán a verseny vége felé is, úgyhogy

valószínűleg a 4. helyen értem volna célba, de nem sikerült, és ezzel nem lehetek elégedett.” 

Vettel a leintés után rögtön elnézést kért a történtek miatt, ezt Verstappen is elfogadta. Amikor arról kérdezték, hogy hasonló volt-e az eset a tavalyi bakui ütközéshez Daniel Ricciardo ellen, elmondta, hogy a sebességkülönbség kisebb volt most a két autó között, de így is jelentős sérülések keletkeztek a Red Bullon.

Kattintásra a futam galériáját láthatja!Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

„Talán, de a sebességkülönbség kisebb volt. Láthatta, hogy le fogom zárni az utat a baloldalon. Szerintem számíthatott arra, hogy be fogom csukni az ajtót, miután előre kerültem, de nyilvánvalóan elfékezte magát, blokkolta a kerekeit és nekiment az autómnak. Megbeszéltük már, elnézést kért, mit lehet ilyenkor tenni…” – tette fel a kérdést a holland versenyző.

Bár a dobogós esélyt elvesztette, Vettellel szemben Verstappen megerősítette a helyét az egyéni világbajnokság 3. pozíciójában.  

„Őszintén nem tudom, hogyan értem célba ezzel az autóval – folytatta. – Szerintem elromlott a szervokormány, elmozdult az ülésem, és minden fékezésnél előrébb csúszott, a kanyarokban jobbra-balra mozgott, és az autó sem viselkedett semlegesen. A padlólemez meg a hátsó része teljesen tönkrement, úgyhogy örülök legalább az 5. helynek.”

Leclerc: Balesetek előfordulnak

Bár a balesetben nem volt érintett, Charles Leclerc is koccant egyet Verstappennel, miközben szinte folytatták az Osztrák Nagydíj végén látott csatájukat. A monacói pilóta nem akart állást foglalni a silverstone-i ütközés kapcsán, de rámutatott, ilyen esetekre lehet számítani akkor, ha hosszabb pórázra engedik a versenyzőket.

„Nagyon balszerencsés voltam a Safety Carral, egy kicsit mázlista Max balesete kapcsán, kár, hogy abban Seb is benne volt. Alapvetően a 3. hely volt a legjobb, amit ma elérhettünk – mondta Leclerc a Sky Sportsnak. – A kemény versenyzés néha baleseteket eredményez, ez ma is így történt. Amikor az emberek közelebb kerülnek a határaikhoz, akkor gyakrabban történnek balesetek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK