Társoldalunk:

Vettel: Leclerc mindenhol gyorsabb volt, nem tudom, miért

2019.07.13. 17:37

Sebastian Vettel értetlenül áll azelőtt, hogy több mint 6 tizedmásodpercet kapott csapattársától a Brit Nagydíj időmérőjén, a Ferrari csapatfőnöke ugyanakor örül, hogy az egyik autójukkal ilyen közel voltak a Mercedeshez.

Charles Leclerc kevesebb mint egy tizedmásodperccel, egészen pontosan 7 századdal maradt le a pole-ról, miközben Sebastian Vettel közel tízszer ekkora hátrányban végzett az első helyet megkaparintó Valtteri Bottashoz képest a Brit Nagydíj időmérőjén, miközben a harmadik szabadedzésen még képes volt tartani a lépést Leclerc-rel. Vettelnek egyelőre nincs magyarázata arra, hogy hova lett a tempója, furcsának nevezte, hogy szinte egyáltalán nem javult a körideje az időmérő alatt.

Vettel nem érezte az autót - Galéria!Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Bryn Lennon

Pusztán a pálya felgumizódásából adódóan az általános tendencia az időmérőkön az, hogy a versenyzők jóval gyorsabb körökre képesek a végén, mint az elején, Leclerc például 4 tizeddel volt jobb a Q3-ban a Q2-es körénél, miközben Valtteri Bottas 5 tizedet, Lewis Hamilton 7 tizedet, Max Verstappen 6 tizedet, Pierre Gasly pedig 4 tizedet gyorsult.

Ezzel szemben Vettel gyorsulása csak két és fél tized volt, amit egyelőre a négyszeres világbajnok sem ért.

„Nem tudom, hogy mi volt a gond, azt hiszem, egyszerűen nem volt meg a tempóm – nyilatkozta a Sky Sportsnak. – Általában elég világos, hogy az ember gyorsul a Q1-től a Q3-ig anélkül, hogy bármit is másképp csinálna, ez ma azonban nem történt meg, a Q1-ben ugyanolyan időre voltunk képesek, mint a Q3-ban. Ez egy kicsit fura, nem éreztem rá igazán az autóra, egyszerűen csak nem jött a köridő."

Vetteltől megkérdezték, hogy tudta-e tanulmányozni a telemetriát az időmérő alatt, és látta-e, hogy Leclerc hol gyorsabb nála.

Egyelőre nincs igazán válaszom arra [hogy hol veszítettem hozzá képest], eléggé egyenlően volt elosztva a veszteség, egy kicsit mindenhol gyorsabb volt. Egyszerűen nem volt jó érzés vezetni ma az autót. Itt eléggé nagy szükség van az önbizalomra, hogy egyik kanyarból a másikba tudja dobni az ember a kocsit."

Leclerc jobban boldogult az autóval, a pole-tól sem volt messze - Galéria!Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Bryn Lennon

Mattia Binotto, a Ferrari csapatfőnöke megerősítette, hogy Vettel nem érezte magát jól a beállításokkal, amit ki kell elemeznie a csapatnak, a svájci szakember ezzel együtt azonban elégedett volt. „Összességében szerintem jó időmérőnk volt, különösen visszagondolva arra, hogy mi volt a helyzet tegnap – nyilatkozta a Sky Sportsnak. – Akkor rossz volt az autó egyensúlya, elkoptattuk az első gumikat. Nehéznek tűnt a helyzet, de szerintem jól reagáltunk, dolgoztunk a szimulátorban az éjszaka. Egyértelműen fejlődtünk mára, a pálya állapota is javult, nagyobb lett a tapadás. Charles kényelmesen érezte magát az autóban, összességében jó időmérőt teljesített, nagyon közel volt az első sorhoz. Fantasztikus kört futott, semmit nem hagyott benne, amikor azonban ilyen kicsik a különbségek, bármi megtörténhet."

Vettel elmondta, hogy a versenyen jobb szereplésre számít, szavaiból azonban kitűnt, hogy nem várja, hogy a Mercedesekkel harcba szállhatnak. „Nem aggódom a holnap miatt, a verseny soha nem jelent problémát. Persze jobb lenne előrébbről rajtolni, de normális esetben a versenyen nincs gond. A Mercedesek nagyon gyorsak lesznek, de szerintem a versenytempónk rendben van, többé-kevésbé az egész szezonban rendben volt. Meglátjuk, hogy mi lesz, szerintem kemény csata várható köztünk és a Red Bullok között" – mondta Vettel

Vettel a Red Bullok és nem a Mercedes elleni csatára készülForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

A Ferrarik a topcsapatok autói közül egyedüliként a lágy gumin fognak rajtolni, akárcsak Ausztriában, ahol a Mercedesek indultak közepesen.

Binotto elmondta, hogy a futamra tekintettel döntöttek így, szerintük ugyanis ez a jobb gumi az első etapra.

„Nagyon hasonló utat követtünk Ausztriában is, az első etapban ott jól működtek a gumik, úgy gondoljuk, hogy a lágy abroncsok a jó választás, de csak holnap látjuk meg, hogy valóban így van-e. Mást csináltunk, mint a többiek, talán profitálhatunk belőle."

Charles Leclerc meglepődve tapasztalta, hogy ilyen közel került a Mercedesekhez, ami azonban a versenyt illeti, az egyetlen esélyt akkor látja a győzelemre, ha a rajtnál az Ezüstnyilak elé tud kerülni. „Nagyon-nagyon boldog vagyok a körömmel, talán az utolsó kanyarban lehettem volna kicsit jobb, de nem sokkal. Összeségében nagyon boldogok lehetünk a teljesítményünkkel, nagyon közel vagyunk a Mercedeshez. Nem számítottunk erre, azt hittük, hogy ezen a hétvégén jobban fogunk szenvedni. Az autó elejével kicsit az időmérőn is szenvedtünk, de nem annyira, mint pénteken – mondta Leclerc, aki ezzel együtt nehéz versenyre számít. – Megnézve a pénteki versenyszimulációkat, nagyon nehéz lesz, Lewis hosszú etapjai nagyon-nagyon erősek voltak. A Red Bull is erősnek tűnt, úgyhogy trükkös lesz. Ha a rajtnál feljebb tudunk jönni, akkor lesz némi esélyünk, mert ezen a pályán nehéz előzni. Ha nem, akkor szerintem nehéz lesz legyőzni a Mercedest.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK