Társoldalunk:

Vettel: A Mercedes van elöl, a Red Bull-lal vagyunk egy szinten

2019.07.12. 20:38

Sebastian Vettel és Charles Leclerc is biztosra veszi, hogy a Brit Nagydíj első edzésnapja után a Mercedes a hétvége favoritja, a Ferrari pilótái a nagymértékű gumikopástól szenvedtek, de a csapatnál azért bíznak benne, hogy szombatra találnak megoldást.

Silverstone-ban egyelőre nyoma sincs a Ferrarik Ausztriában látott tempójának, az istálló a pénteki napot végigszenvedte a gumikkal és még a fejlesztéseik sem mind váltak be. A vörösök ismét arra használták az első két szabadedzést, hogy az újításokat értékeljék, és ismét nem lehettek maradéktalanul elégedettek, ugyanakkor ha sikerül kiegyensúlyozniuk az SF90-t, még előreléphetnek. Sebastian Vettel és Charles Leclerc szerint is egyértelműen a Mercedes van elöl.

Leclerc nem tudta életben tartani a gumikat - Galéria!Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Bryn Lennon

Leclerc a második tréninget mindössze 2 tizedes hátrányban zárta Valtteri Bottas mögött, ami a versenyszimulációkat elnézve igencsak hízelgő a Ferrarira nézve. „Elég nehéz napunk volt, sok mindent teszteltünk, a versenyszimulációkon pedig sokat szenvedtünk. Az időmérős tempó nem volt olyan rossz, a Mercedesben viszont szerintem még sokkal több van, úgyhogy nagyon nehéz lesz – értékelt Leclerc. – Úgy gondoltam a hétvége előtt, hogy a Mercedes lesz az a csapat, amelyet mindenkinek le kell győznie, ezt ma meg is erősítették, nagyon-nagyon gyorsak voltak a hosszú etapokon."

A monacói pilóta a nagy mértékű gumikopásra panaszkodott, amit Matttia Binotto csapatfőnök is megerősített.

Különösen a bal elsővel akadt gondjuk. „Nagyon nagy volt a kopás az első gumikon, különösen a bal elsőn. Akkora, hogy az már az egykörös tempót is befolyásolja, mert ha megnézzük, elég erősek vagyunk az első és a második szektorban, az utolsóban viszont valahogyan nem, ott nagyobb az alulkormányzottság – mondta Binotto. – Ma éjszaka erre fogunk koncentrálni, az első gumik kopására. Amint sikerül kiegyensúlyoznunk az autót, jobban meg fogjuk tudni ítélni, hogy milyen teljesítményre vagyunk képesek."

Leclerc volt a gyorsabb egyetlen körön, de ő sem volt elégedett - Galéria!Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

Sebastian Vettel szemmel láthatóan Leclerc-nél is jobban szenvedett az autóval. „A legtöbb dolog nem úgy alakult, ahogy szerettük volna. Sok mindent kipróbáltunk, biztos vagyok benne, hogy szombaton javíthatunk – nyilatkozta a négyszeres világbajnok. – Sok alkatrésszel kísérleteztünk, néhányuk látható volt, míg másokat eltakart a borítás, a beállításokat is próbálgattuk, az autó pedig eléggé idegesen viselkedett, ráadásul a második edzésen még a szél is erősebb volt, ami itt normális, nyílt terepen vagyunk, sokat fújt keresztbe, ezek a körülmények mindenkinek ugyanazok."

Vettel nem mondott le arról, hogy felvehetik a versenyt a Mercedesszel, abban azonban biztos, hogy jelenleg az Ezüstnyilak vannak fölényben. „Jelenleg is elemezzük, hogy mit kell tennünk ahhoz, hogy gyorsuljunk szombatra. Természetesen mindig hiszünk benne, hogy az első sorba tudjuk kvalifikálni magunkat, ugyanakkor szerintem továbbra is a Mercedes a favorit, mivel nem volt tökéletes napjuk, mégis gyorsak voltak. Nehéz megmondani, hogy hol állunk, az utolsó edzésen fogja csak mindenki megmutatni a lapjait. Jelenleg a Mercedes van elöl, mi és a Red Bull pedig fej-fej mellett. Viszont ha képesek leszünk elérni, hogy jól érezzük magunkat az autóban, akkor mindennek működnie kell. Általában a péntek az, amikor játszadozhatunk ezzel-azzal, mi ezt tettük. Nem mondhatom, hogy minden működött, most ki kell választanunk, ami igen, és fejlesztenünk, ami kevésbé."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK