Társoldalunk:

A Williams tagadja, hogy motorszállítót váltana

2019.07.11. 16:34

Claire Williams tagadta, hogy Renault erőforrásokra cserélnék a Mercedes-motorokat. A csapat bejelentette, hogy a főszponzorral meghosszabbították a szerződésüket.

A következő szezon végén lejáró szerződés meghosszabbítását tervezi a Williams-csapat és motorszállítójuk, a Mercedes. A grove-i istálló 2014 óta használja a német márka erőforrásait, a gyártó akkor még hatalmas fölényének köszönhetően a gyári Mercedes és a Red Bull mögött a konstruktőri világbajnokság 3. helyét szerezték meg.

Az erőforrások teljesítménye az elmúlt évek során nagyrészt kiegyenlítődött, legalábbis önmagában a lóerőkkel jelenleg nem lehet nagy előnybe vagy hátrányba kerülni, erre pont a Williams a legjobb példa, hiszen amíg a gyári istálló toronymagasan vezeti a világbajnokságot, a szebb napokat megélt Williams még pontot sem szerzett.

Marad a Rokit a WilliamsnélForrás: NurPhoto/Andrea Diodato/NurPhoto/Andrea Diodato

A német Auto Bild a napokban megszellőztette, hogy a Williams esetleg Renault-motorokra válthat, mert a Mercedes állítólag kifogásolja, hogy a grove-iak kitartanak a saját sebességváltó építése mellett (ellentétben a Racing Pointtal), de Claire Williams az Autosport kérdésére tagadta, hogy ezt terveznék.

Én is láttam ezt a spekulációt. Nem tárgyalunk a Renault-val, a Mercedesszel viszont igen, ahogy erre talán számítottak is. Az egyeztetések jól mennek 

– szögezte le. – Reméljük, hogy 2021-től megújíthatjuk velük az együttműködésünket, mert eddig szenzációs partnerek voltak. Nagyon-nagyon készségesek, és mindenki tudja, hogy Toto [Wolff] is a Williamsnél kezdte a pályafutását, így vele is remek a kapcsolatunk. Szeretném, ha ez az együttműködés folytatódna.”

A Williams 2014-ben pole pozíciót szerzett az Osztrák Nagydíjon, majd a Brit GP-n a két gyári Mercedesszel is küzdöttek egy ideigForrás: AFP/Joe Klamar

Utalva arra, hogy a Renault-val közösen öt alkalommal megnyerték a konstruktőri világbajnokságot, Williams hozzátette: „A Renault-val mindig is nagyszerű volt a történetünk, de a jövőnket a Mercedes jelenti.” A csapatfőnök-helyettes a szaklap kérdésére nem zárta ki, hogy a Mercedesnek vagy más gyártónak kiszervezik a sebességváltó vagy más részegységek beszállítását, de konkrétumot nem mondott.

A Williams-csapat azt is bejelentette, hogy a 2023-as szezon végéig meghosszabbítják a szponzori szerződést a jelenlegi névadó partnerükkel a Rokit nevű telekommunikációs vállalattal. A cég tulajdonosa, Jonathan Kendrick az Autosportnak kijelentette, bízik abban, hogy a Williams hamarosan elmozdul az utolsó helyről.

Nyilvánvalóan senki sem örül annak, ha az utolsó helyen zárt. Voltam a gyárukban, tudom, hogy mire képesek, láttam a hihetetlen mérnökeiket, ez most csak egy kis bukkanó 

– vélte. – Tudom, hogy mik a terveik, és látom, hogy mivel foglalkoznak. Össze kell raknunk a pénzügyeket, ezt meg is tesszük, és vissza fognak térni. Én tényleg hiszek ebben” – tette hozzá az üzletember, aki már most is elégedett azzal, amit az F1-es szponzoráció visszaadott a cégének. „Azért szponzorálom a csapatot, hogy a márkám látható legyen, és világszerte az lett. Még jobban is, mint vártam.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK