Társoldalunk:

Hamilton: Kizárt, hogy veszni hagyom a Brit Nagydíjat

2019.07.08. 16:35

A hétvégén hazai pályán gurulhat ki az aszfaltra Lewis Hamilton, a jelenlegi F1-es mezőny legsikeresebb pilótája, egyelőre azonban nem lehet biztos abban, hogy ezt jövőre is megteheti. Sajtóértesülések szerint közel a megegyezés a silverstone-i pálya szerződésének meghosszabbításáról, amelyért a Mercedes ötszörös világbajnoka is bármit megtenne.

Lewis Hamilton pályafutása során eddig tizenkét Brit Nagydíjon vett részt, ebből ötöt nyert meg, az idén pedig jó esélye van arra, hogy ezt a számot hatra növelje. Az viszont már nem biztos, hogy jövőre is megküzdhet az elsőségért hazai futamán, a silverstone-i verseny jövője ugyanis továbbra sem biztosított, a jelenlegi szerződése pedig az idei nagydíj után lejár. Hamilton jelezte: kész harcolni hazai futamáért, amelyet nem hagy kikerülni a versenynaptárból, legalábbis addig nem, amíg ő is a mezőny tagja.

Hamilton nem adja hazai futamátForrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

A Brit Nagydíjak története során eddig tizenhétszer fordult elő, hogy nem Silverstone-ban volt a futam, a 60-as, 70-es, 80-as években sokáig Brand Hatch-csel felváltva rendezték meg azt,

1987 óta azonban minden évben kivétel nélkül az egykori katonai repülőtér helyén csap össze az F1 mezőnye.

Ez jövőre azonban megváltozhat, 2017-ben a brit szervezők ugyanis aktiválták a szerződésükbe foglalt záradékot a tarthatatlan jogdíjak miatt, ennek értelmében pedig ha nem sikerül új egyezséget kötni, az idei lehet az utolsó futam Silverstone-ban. Azonban ha mindez Lewis Hamiltonton múlik, akkor nem lesz az.

„Ez a versenypálya. Ez egy olyan nagydíj, amit soha nem veszíthetünk el. A Forma-1, ha elveszíti ezt a pályát, akkor az esszenciájából veszít sokat – nyilatkozta Hamilton a Sky Sportsnak. – Úgy vagyok vele, hogy »nem, amíg én versenyzem«. Addig nem [veszíthetik el a Brit Nagydíjat], amíg itt vagyok, harcolni fogok érte. Az egész évben itt van a legtöbb néző, ennek a versenynek a legjobb a látogatottsága, kizárt, hogy hagyom, hogy ez megtörténjen. Harcolnunk kell érte!"

Hamiltonnak óriási a támogatottsága hazai nagydíjánForrás: Picture-Alliance/AFP

A tavalyi blamázs után az idei versenyre ismét újraaszfaltozott pálya nem csak tempós kanyarjai miatt Hamilton és a többi pilóta egyik kedvence, az ötszörös világbajnok a neki rendszerint kijáró fogadtatás miatt is szívesen tér haza. „Nekem ez lett az év legjobban várt eseménye, az, amelyiket a legjobban élvezem. A szurkolók azok, akik igazán olyanná teszik a hétvégét és az atmoszférát, amilyen."

Közel az egyezség?

Az F1-es gazdasági kérdésekben igen jól értesültnek számító újságíró, Christian Sylt értesülései szerint az F1 vezetői a napokban találkoztak a Brit Nagydíj szervezőivel. A találkozón jelen volt Dave Richards, a BAR csapat egykori csapatfőnöke, a brit motorsport-szövetség elnökségi tagja is. Richards a Sportsmailnek azt nyilatkozta, hogy a hétvégi Brit Nagydíj előtt bejelenthetik a pálya új szerződését. „Bízom benne, hogy még a futam előtt sikeresen lezárulnak a tárgyalások. Az alpvető dolgokról, a pénzügyi kérdésekről megszületett a megegyezés, már csak az utolsó részleteket kell megvitatni, magabiztos vagyok azt illetően, hogy meg is fogják."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK