A Red Bull nem érti, hogy mitől lett képes hirtelen a győzelemre

Forma-1, Osztrák Nagydíj, Red Bull, Verstappen, Gasly
SPIELBERG, AUSTRIA - JUNE 30: Max Verstappen of the Netherlands driving the (33) Aston Martin Red Bull Racing RB15 leads Pierre Gasly of France driving the (10) Aston Martin Red Bull Racing RB15 on track during the F1 Grand Prix of Austria at Red Bull Ring on June 30, 2019 in Spielberg, Austria. (Photo by Bryn Lennon/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke beismerte, hogy nem teljesen értik az autójuk hirtelen formajavulásának okát, amelynek köszönhetően Max Verstappen meg tuddta nyerni az Osztrák Nagydíjat. Helmut Marko továbbra is tartja magát ahhoz, hogy az idén legalább öt futamot nyernek.

Némileg váratlanul nem a Ferrari, hanem a Red Bull és Max Verstappen volt az, aki megtörte a Mercedes 10 verseny óta tartó sikerszériáját, és Ausztriában az idén először taszította le a dobogó tetejéről az Ezüstnyilak versenyzőit. Noha ezen a pályán tavaly is erősek voltak, a Red Bullnál nem igazán értik, hogy mitől léptek hirtelen előre az erősorrendben, és tudták ők kihasználni a hűtéssel küszködő Mercedes visszaesését a maranellóiak helyett.

Jó teljesítmény ide vagy oda, a Red Bull csak az egyik autójával volt képes legyőzni a Ferrarit és a Mercedest Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Bryn Lennon

A verseny után Christian Horner csapatfőnök arról beszélt, hogy bár nagyon örülnek a sikernek, azt ők sem látták előre, mert bár az új fejlesztések, különösen az új első szárny Max Verstappen szerint is sokat segített, ez önmagában nem indokolja, hogy meg kellett nyerniük a versenyt.

– jelentette ki kertelés nélkül Horner. – Természetesen az elmúlt futamok során bevetett fejlesztések elkezdtek összeállni és nagyon jól működni, ezt a futamot azonban a nehezebbik úton nyertük meg. A négy fő ellenfelünk közül hármat meg kellett előznünk, Max pedig vérgrehajtotta ezt."

Helmut Marko a szezon előtt kijelentette: az idén 5 futamot fognak nyerni. Akkor sokan csak legyintettek a Hondára váltó, ezzel együtt a közös tanulási folyamatot megkezdő bikások tanácsadójának szavaira, az azóta eltelt kilenc futam pedig csak megerősítette a kétkedőket,

Marko ezzel szemben továbbra is tartja magát az akkor elhangzottakhoz.

„Ott voltak a tokiói sajtótájékoztatón, amelyen megígértem az öt győzelmet. Néhányan őrültnek tartottak, azonban továbbra is hiszem, hogy elérhetjük ezt a számot."

Marko továbbra is optimista, míg Horner óvatosabb Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Dan Mullan

Horner ezzel szemben már óvatosabb. „Versenyről versenyre haladunk. Nyertünk egy futamot a Hondával, ami nagyszerű pillanat volt nekik. Az utóbbi 27 évben azt hiszem ezen kívül csak egy versenyt nyertek. Most megpróbálunk erre építeni. További teljesítménybeli növekedésre számítunk és tovább fogunk küzdeni, az elsődleges célt azonban elértük."

A Honda először többet, majd kevesebbet várt

Jamamoto Maszasi, a Honda sportigazgatója még a Francia Nagydíj alatt nyilatkozva elismerte, hogy előzetesen többet reméltek a 2019-es szezontól, a Mercedes formája azonban őket is meglepte. „Keményebb volt, mint az elején vártuk, jobb rajtra számítottunk. A Mercedes előrelépett, nincs semmilyen gyengéje. Jó a motor, jó a kasztni, jók a pilóták és a menedzsment is, szinte minden tökéletes. Nem számítottunk ekkora előrelépésre tőlük, mások voltak a várakozásaink" – nyilatkozta az Autosportnak.

Tanabe Tojoharut is meglepte, hogy nem a Ferrari, hanem a Red Bull tudta először legyőzni a Mercedest Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

A szezon előrehaladtával már változtak a japánok célkitűzései is, az Ezüstnyilak főlényét látva pedig már-már letettek arról, hogy ők szakíthatják meg a Mercedes dominanciáját, a legtöbbször ugyanis nem ők, hanem a Ferrari volt a második az erősorrendben.

Christian Horner az Osztrák Nagydíj előtt már egy dobogós helyezéssel is kiegyezett volna Spielbergben, akárcsal Tanabe Tojoharu,

a Honda F1-es technikai igazgatója, aki szintén nem a Red Bulltól számított az idei első, nem Mercedes autó által aratott győzelemre. „A korábbi futamokon nagyon erős Mercedest láthattunk. Néha fel tudtuk venni a versenyt a Ferrarival, Ausztriában azonban mi nyújtottuk a legjobb teljesítményt. Ez egy kissé meglepett" – nyilatkozta Tanabe.