Vágólapra másolva!
A goodwoodi Sebességfesztivál minden évben az autós kultúra egyik pirosbetűs ünnepe, korábban az F1-es csapatok versengésének terepe is volt. A McLaren tett róla, hogy ennek vége legyen.

Az autók, azon belül a versenygépek rajongóinak egyik Mekkája a hagyományosan júliusban zajló Goodwood Festival of Speed, ami az évek során négynapos ünnepéllyé fejlődött. A hatalmas, impozáns Goodwood birtokon hegyi felfutásokat rendeznek, amelyeket természetesen mérnek is.

Ebből a sorból sokáig, pontosan 1999-ig az F1 sem maradhatott ki, ekkor teljesítette Nick Heidfeld, a McLaren akkori tesztpilótája a rekordnak számító 41.6-os felfutást az 1998-as világbajnoki címet elérő, Mercedes-motorral hajtott MP4/13-assal. A videón jól látható, hogy Heidfeld nem hajszolja agresszívan a McLarent, de az így is izgágán mozog a szűkös hegyi szakaszon.

Biztonsági okokból az F1-es csapatok azóta felhagytak a rekordok hajszolásával, de továbbra is rendszeresek a bemutatók, ezúttal egyebek mellett Daniel Ricciardo is ellátogat a fesztiválra a Renault színeiben, az idén 50 esztendős Michael Schumacher és a 80 éves Jackie Stewart pályafutása előtt is tisztelegnek.

Bár a rekord 20 éve érintetlen, nem kizárt, hogy a jövőben megdöntik, de nem F1-es autóval. Erre a legnagyobb esélye jelenleg a Volkswagen I.D. R típusú, Pikes Peakre fejlesztett elektromos autójának van, ami Romain Dumas kezében tavaly 43.86-os eredményt ért el.