Horner: Nem áll szándékunkban leváltani Gaslyt

Forma-1, Pierre Gasly, Red Bull, Osztrák Nagydíj
SPIELBERG, AUSTRIA - JUNE 29: Pierre Gasly of France and Red Bull Racing prepares to drive in the garage during qualifying for the F1 Grand Prix of Austria at Red Bull Ring on June 29, 2019 in Spielberg, Austria. (Photo by Mark Thompson/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // AP-1ZSXUFT6H1W11 // Usage for editorial use only // Please go to www.redbullcontentpool.com for further information. //
Vágólapra másolva!
Pierre Gaslyt az Osztrák Nagydíjon szégyenszemre lekörözte a csapattársa úgy, hogy a rajt után még mögötte haladt. A francia pilóta teljesítménye szemmel láthatóan nem javul, a Red Bullnál ennek ellenére kitartanak mellette, legalábbis egyelőre.

A Francia Nagydíj után mi is behatóan foglalkoztunk az idei szezonban a topcsapatok versenyzői közül messze a leggyengébb teljesítményt nyújtó Pierre Gaslyval. A Toro Rossótól a Red Bullhoz az idei szezonra előléptetett francia pilóta hazai versenye sokak szerint újabb szög volt az energiaitalosoknál egyre rövidülő karrierjének koporsójába, majd az Osztrák Nagydíjon nemhogy javított volna valamit egyre gyengülő renoméján, hanem tovább csökkentette azt.

Noha egyre több olyan pletyka kap szárnyra az F1-es paddockban, hogy Gasly az idei évet sem fogja kitölteni, de legkésőbb a 2020-as szezonra lecserélik, Christian Horner csapatfőnök az Ausztriában nyújtott kínos teljesítménye után is kiállt versenyzője mellett. Franz Tost, a Toro Rosso csapatfőnöke eközben nem tartaná elképzelhetetlennek, hogy a Red Bulltól egyszer már lefokozott Danyiil Kvjat újra lehetőséget kapjon az anyacsapatban.

Gasly helye a Red Bull csapatfőnöke szerint nincs veszélyben, de azért a Forma-1-et ismerve nem lenne meglepő, ha előbb-utóbb megválna tőle az együttes Forrás: Red Bull

Pierre Gasly az Osztrák Nagydíj időmérő edzésén csak a kilencedik helyet szerezte meg úgy, hogy Q3-as leggyorsabb köre 7 tizedmásodperccel maradt el Max Verstappen idejétől egy olyan pályán, amelyen a kör rövidsége miatt az átlagosnál kisebbek a különbségek. Gasly a rajt után ennek ellenére meg tudta előzni a rosszul induló Verstappent,

a holland azonban az eggyel keményebb gumik ellenére már az első körben visszaelőzte, ezután pedig faképnél hagyta a csapattársát, aki szégyenszemre még kört is kapott

a versenyt megnyerő Red Bull-pilótától. Jogosan merült fel tehát ismét a kérdés: mikor fogy el a bikások vezetőségének türelme?

– jelentette ki Christian Horner az újabb siralmas produkció után.

A Red Bull csapatfőnöke szerint Gaslynak tiszta lappal kellene kezdenie, amit Hornern számítógépes szakkifejezésekkel illusztrált.

A futam elején még együtt haladt a két Red Bull, Verstappen azonban gyorsan lerázta csapattársát Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Peter Fox

„Pierre szerintem jelenleg nehéz időszakon megy keresztül, mi pedig mindent megteszünk, hogy támogassuk. Szerintem csak nyomnia kell egy resetet.

Gyors pilóta, szerintem csak az a problémája, hogy Max minden hétvégén szállítja az eredményeket, ez pedig még nagyobb nyomást helyez rá azért, hogy teljesítsen – nyilatkozta Horner. – Kitartunk mellette, továbbra is hiszünk benne és minden támogatást meg fogunk adni neki azért, hogy gondozzuk a tehetséget, amelyről tudjuk, hogy megvan benne."

Kvjat jöhet a helyére?

Azzal együtt, hogy a 2017 ősze és a 2018-as szezon vége között Gaslyval együtt dolgozó Franz Tost, a Toro Rosso csapatfőnöke is meglepődve tapasztalta egykori pilótája küszködését, mondván a francia „sokkal jobb és gyorsabb annál, mint amilyennek jelenleg tűnik", nem tartaná ördögtől valónak, ha a Red Bull beültetné a jelenleg a Toro Rossónál versenyző Danyiil Kvjatot a helyére.

Kvjat valószínűleg nem ellenkezne, ha ismét lehetőséget kapna a Red Bulltól Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Lars Baron

Kvjat 2015-ben és a 2016-os szezon elején már volt a nagycsapat versenyzője, a sorozatos hibákat megelégelve azonban akkor visszafokozták a Toro Rossóhoz, ahonnan a 2017-es szezon vége előtt menesztették. Tost azonban nem gondolja, hogy kínos lenne a Red Bullnak újra előléptetnie őt, sőt! „Nem látom, hogy ez presztízsveszteség lenne. A Forma-1-ben a teljesítmény a döntő faktor.

„Danyiil Kvjat a Red Bull pilótája, aki jelenleg kölcsönben van a Toro Rossónál. Meglátjuk, hogy miként alakul a jövő, én örülnék neki, ha vissza tudna térni egy topcsapathoz, akár a Red Bullhoz. Hogy miért? Mert szerinte megvan a sebessége, és ha minden körülmény adott, akkor nagyon jó teljesítményre képes" – dicsérte versenyzőjét Tost.