Vágólapra másolva!
Kimi Räikkönen az Osztrák Nagydíj előtt a GPhírek kérdésére hosszasan ecsetelte, hogy Lewis Hamilton vágyaival ellentétben miért nem változtatna sok mindenen, ha fizikálisan nehezebbé tennék a Forma-1-es autók vezetését. A 2007-es világbajnok felidézte, hogy bemutatkozása évében még szervokormánya sem volt, mégsem okozott neki gondot a versenyzés.

Lewis Hamilton korábbi kijelentése, amely szerint a mai Forma-1-es autók nem jelentenek elég nagy fizikai kihívást a versenyzőknek, és ő akár több futamot is teljesíteni tudna egymás után, több pilótát is véleménynyilvánításra késztetett. Romain Grosjean például kifejtette, hogy még gokartozás közben is jobban elfárad, mint az F1-ben, ezért a gumi- és üzemanyagspórolás helyett olyan versenyeket szeretne, amelyeken végig teljes erőbedobással mehet.

Valami ilyesmi volt a helyzet a 2000-es évek elején, amikor a versenyzők sokszor 2-3 bokszkiállással teljesítettek egy versenyt, ráadásul a futam közbeni tankolás sem volt még betiltva, hosszú spórolás helyett tehát rövid, szinte időmérős körökből álló sprinteket autóztak. Kimi Räikkönent az Osztrák Nagydíj előtt megkérdeztük arról, hogy szerinte nehezebb volt-e vezetni azokat az autókat, valamint ő örülne-e neki, ha a mostani gépek, Hamilton szavaival élve „férfiasabbak" lennének. A 2007-es világbajnok magához képest már-már rekordhosszúságú fejtegetésbe kezdett.

Räikkönen hosszasan ecseteli, hogy hosszú távon miért nem jelentene nagy gondot, ha nehezebben vezethetővé válnának az autók Forrás: Alfa Romeo Racing

„Hogy nehezebb-e most, vagy kevésbé nehéz? Ezt lehetetlen megmondani. Amikor az ember visszagondol tíz évvel ezelőttre, megtréfálja a memóriája – felelte Räikkönen a GPhírek kérdésére, arra utalva, hogy az idő megszépítheti az emlékeket. – Ha tíz évvel ezelőtt kérdezik meg ugyanezt, azt mondtam volna, hogy rendben van, elég nehéz vezetni az autókat. Az ember hozzászokik.

A második teszten már csak itt-ott fáj, aztán hozzászokik."

A kulcsszó a „hozzászokik", Räikkönen szerint ugyanis

mindegy, hogy nehezebbé teszik-e fizikailag a Forma-1-et, főleg a mai pilóták felkészültségét ismerve úgyis hamar alkalmazkodnának a megnövekedett terheléshez.

„Bármilyen sportágat is űzzünk, hozzászokunk a fizikai megterheléshez, úgyhogy nem tűnik nehéznek. Nem hiszem, hogy a korábbi években bármi is más lett volna. Néhány futam keményebb, mint a többi, de az ember hozzászokik. Azokban az években sokat teszteltünk, és hozzászoktunk, hogy többet vezetünk" – mondta az Alfa Romeo veteránja.

A versenyzők fizikálisan még sosem voltak annyira felkészültek, mint manapság Forrás: Alfa Romeo Racing

Hamilton, majd Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke is felvetette: mi lenne, ha betiltanák a szervokormányt az autókban, hogy így a pilótáknak nagyobb fizikai erőt kelljen kifejteni azok irányításához.

Räikkönen szerint ez sem változtatna sok mindenen,

hiszen amikor 2001-ben bemutatkozott az F1-ben, akkor sem volt szervo az autóban, ráadásul az edzettségi állapota sem közelítette meg a mostanit, mégis elboldogult a vezetéssel. „Amikor én kezdtem a Forma-1-ben, nem volt szervokormányom, de hozzászoktam.

Az első sauberes tesztemen, Mugellóban abszolút semennyi szervorásegítés sem volt az autóban, 2001-ben, Monzában kezdtük el használni, fél évet versenyeztem tehát nélküle. Azzal kell boldogulni, ami van."

Räikkönen 2001-ben szinte egy teljes szezont húzott le úgy, hogy nem volt szervokormány az autójában Forrás: AFP/Patrick Hertzog

A Jégember szerint egyébként is felesleges azon filozofálni, hogy eléggé nehéz-e fizikálisan a Forma-1, mivel

legyenek bármilyenek is az autók, kihozni belőlük a legtöbbet sosem lesz könnyű.

Kivéve persze, ha valakinek a mezőny legjobb autója áll a rendelkezésére. Akkor egy kicsit könnyebb. „Pusztán vezetési szempontból mindig nehéz lesz gyorsan, a határon menni.

a köridők pedig nagyszerűek. Ekkor egy kicsit túl könnyűnek tűnik a dolog" – ismerte be a finn.