Vágólapra másolva!
Még nem száz százalék, de Mexikóváros polgármesterének szavai alapján szinte biztosnak tűnik, hogy megmenekült a Mexikó Nagydíj jövője, a versenynaptár egyik legnépszerűbb futama tehát nem kényszerül búcsúzni a kormány számára vállalhatatlanul magas rendezési költségek miatt. Eközben Brazíliában is lehet változás, a Sao Paulóból Rio de Janeiróba költözhet a futam.

Az ESPN Mexico értesülései szerint azok után, hogy korábban szinte biztosra vehető volt, hogy az idén látogat el utoljára Mexikóba a száguldó cirkusz mezőnye, mivel nincs pénz a futam szerződésének meghosszabbítására, most kedvező fordulatot vettek az események, Claudia Sheinbaum, Mexikóváros polgármestere pedig jó esélyt lát a verseny megtartására. Eközben Brazília elnöke biztosra veszi, hogy Sao Paulóból Rio de Janeiróba költözik a futam.

Mexikóban minden évben tömött lelátók fogadjáj a mezőnyt Forrás: DPPI/Florent Gooden

Mexikó tizenhárom éves kihagyás után 2015-ben tért vissza a Forma-1-es versenynaptárba, és szinte azonnal az egyik legnépszerűbb helyszín lett mind a pilóták, mind a nézők körében. Ez a népszerűség azóta is töretlen, Andrés Manuel López Obrador, Mexikó nemrég megválasztott baloldali elnöke azonban úgy tűnt, megvonja a támogatást a nagydíjtól.

Sheinbaum polgármesterasszony, az elnök szövetségese most azonban bejelentette: a verseny megmenekülni látszik, megtalálták ugyanis a megoldást a megtartására.

„Hatalmas erőfeszítések történtek a Forma-1 és a kormány részéről is azért, hogy az F1 Mexikóban maradhasson, ezt ugyanakkor nem köszpénzből fogja megtenni.

de azon dolgozunk, hogy ez a fontos sportesemény ne hagyja el a várost."

Sao Pauló lehet, hogy már nem sokáig ünnepelhet Forma-1-es futamgyőztest Forrás: Picture-Alliance/AFP

Valamivel délebbre, Brazíliában az a veszély nem áll fenn, hogy az ország elveszíti a versenyét, Sao Paulo lakosai azonban bizonyára nem örülnek annak, hogy a jelek szerint 2021-től Rio de Janeiróba költözik a futam. A Francia Nagydíj utáni hétfőn Chase Carey, az F1 elnök-vezérigazgatója Brazíliába repült, hogy találkozzon Jair Bolsonaro elnökkel Rio kormányzójának és a helyi motorsportszövetség vezérigazgatójának társaságában. Joe Saward a Motorsportweek hasábjain arról számolt be, hogy

a riói pálya egy régi katonai létesítmény helyén épülhet fel Rio Deodoro negyedében, évközben pedig lényegében közparkként funckionálna.

Az anyagi források a hírek szerint már biztosítva vannak, a munka szeptemberben kezdődhet.

Jair Bolsonaro, Brazília elnöke és Chase Carey, a Forma-1 elnök-vezérigazgatója Forrás: AGIF/Mateus Bonomi/AGIF/Mateus Bonomi

Eközben Sao Paulo kormányzója továbbra is azon van, hogy a városban tartsa a Forma-1-et, mondván egy riói futam nem tűnik gazdaságilag kifizetődőnek, valamint szerinte a versenyzők sem szívesen veszítenék el „a világ öt legjobb versenypályájának egyikét." A brazil elnök szavai alapján ezzel együtt nem sok esély van arra, hogy a verseny Sao Paulóban marad. „Nem fogjuk elveszíteni a Forma-1-et” – idézi Bolsonarót a Globo.

Vagy ez, vagy nem lesz több Brazil Nagydíj. 99%, vagy még több az esélye, hogy 2021-től Rióban lesz a futam."