A Ferrari tagadja, hogy téves adatokkal dolgoznak

Forma-1, Sebastian Vettel, Scuderia Ferrari, Francia Nagydíj
Sebastian Vettel of Germany driving the (5) Scuderia Ferrari Mission Winnow SF90 during the Pirelli GP de France 2019 at Circuit Paul Ricard on June 21, 2019 in Le Castellet, France. (Photo by Jose Breton/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Mattia Binotto szerint nem igazak azok a pletykák, amelyek szerint a szélcsatorna és a számítógépes szimulációk tévútra vezették a Ferrarit. Még nem mondtak le a világbajnoki címről.

A szezon második harmadának kezdetén továbbra is a sötétben tapogatózik a Ferrari, és keresik, hogy mi lehet az idei lemaradásuk oka. A Kanadai Nagydíj során a gumik felelősségére célozgattak, és elismerték azt is, hogy az autójukon is fejleszteni kell, ezt legalább három lépcsőben próbálják megvalósítani. Az első egyelőre mérsékelten bizonyul sikeresnek.

A Francia Nagydíj hétvégéjének kezdetén Mark Hughes, a Motorsport Magazine rutinos szakírója arról számolt be, hogy a Ferrari megtalálhatta a titok nyitját, mert állítólag korrelációs problémák merültek fel a CFD szimulációk és a szélcsatorna, valamint a pályán mért valós adatok között. Ennek megoldásával Hughes szerint körönként 0,3 másodpercet is gyorsulhat a Ferrari.

Tagadják, hogy elszámolják magukat Forrás: NurPhoto/Jose Breton/NurPhoto/Jose Breton

Ez egyelőre nem látszik, és Mattia Binotto, a Ferrari csapatfőnöke is leszögezte, hogy a problémáik megoldását máshol kell keresniük. „Én is olvastam ezt, de egyáltalán nem igaz – mondta. – Nincsenek korrelációs problémáink. Azt mondanám, hogy sajnos, mert ha ez lenne a helyzet, akkor ezt már megoldottuk volna, de nem a korrelációval van gond. Amit olvastam, az nem felel meg a valóságnak.”

A csapat elsőszámú pilótája, Sebastian Vettel egyelőre 62 pont hátrányban van az éllovas Lewis Hamilton mögött,

Vettel nemrég a Brit Nagydíjat jelölte meg, szerinte, ha addigra a Ferrari felülkerekedne a Mercedesen a teljesítmény terén, akkor még be lehetne hozni a lemaradást. Binotto viszont azt mondta, „mivel minden csapat fejleszti az autóját, nem tudni, hogy a 10. futam idején ki, hol tart majd. Nekünk is vannak ötleteink, hogy mivel tegyük jobbá az autónkat.”

Ez az év sem a várakozások szerint alakul Vettelnek Forrás: AFP/Christophe Simon

Binotto nem akart jóslásokba bocsátkozni, szerinte a pályák jellegétől is függ a csapatok versenyképessége. A jelenlegi helyzet alapján úgy tűnik, Silverstone egyébként is kedvező lenne a Ferrarinak, ami az idén eddig a gyors, hosszú egyenesekkel tűzdelt helyszíneken remekelt igazán.

„Nehéz megítélni, hogy a 10. verseny lesz-e az fordulópont – mondta. – A következő versenyek során számíthatunk pályákra, amelyek jobbak nekünk. Ezen felül tudjuk, hogy fejlesztenünk kell, javítani az autón. Van még néhány versenyünk, de nem sok. Hamarosan érkeznek majd újítások, amelyek legalább a helyzet egy részét kezelni fogják.”