Vágólapra másolva!
Az FIA Motorsport Világtanácsa a legutóbbi ülésén elfogadta, hogy már az idén megrendezik az olimpia mintájára az Autósport Játékokat. Az MNASZ elnöke szerint a későbbiekben akár Magyarország is fogadhatja a versenyt.

Az olimpia mintájára érmekkel díjazott, különleges versenyt hoz létre az FIA Motorsport Games, vagyis lényegében Autósport Játékok néven. Az első ilyen eseményt a Róma melletti Vallelunga versenypályán rendezik meg október végétől hat kategóriában. A hazájukat képviselő versenyzők GT, túraautó, Formula-4, drift, szimulátor, valamint gokart szakágban versenyezhetnek majd.

A lehetőség egy magyar válogatott részvételére is adott, Oláh Gyárfás, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ) és a FIA offroad bizottságának elnöke, a FIA motorsport világtanács üléseinek magyar résztvevője azt mondta az MTI-nek, hogy az MNASZ még júniusban kidolgozza azt a pályázatot, amellyel a hazai versenyzők indulási jogot szerezhetnek az eseményre.

F4-es autókkal is versenyeznek majd Forrás: Prema Powerteam

„A világtanács múlt pénteki, párizsi ülésén hozott döntése értelmében a kiválasztási folyamat az egyes országok nemzeti szövetségeinek a feladata, és mivel kevés az időnk, még ebben a hónapban felállítunk egy szakmai bizottságot, amely kidolgozza az erre vonatkozó koncepciót" - számolt be a részletekről az MNASZ elnöke az MTI-nek.

Oláh Gyárfás azt is elárulta, hogy a tervek szerint a viadalt minden évben más helyszínen rendezné meg az FIA, és a szakágak listája is változhat, igazítva az aktuális helyszín adottságaihoz. Egy esetleges, jövőbeli Formula E-futamhoz hasonlóan Magyarország a későbbiekben akár az Autósport Játékok rendezője is lehet.

Akár a Hungaroring is az Autósport Játékok helyszíne lehet Forrás: 2018 Getty Images/Mark Thompson

„Számos kitételt meg kell vizsgálnunk, de azt gondolom, hogy a feltételeknek nagy részben megfelel a Hungaroring, és meg fog felelni a tervezés alatt álló nyíregyházi multifunkcionális versenypálya is, így alapvetően nem lesz akadálya annak, hogy a következő években valamikor mi legyünk a házigazdái ennek az eseménynek” – jelentette ki Oláh Gyárfás.