Vágólapra másolva!
A 2021-es szezontól érvényes F1-es szabályok kihirdetésének elhalasztása mellett néhány apró, de a sportág jövője szempontjából fontos döntés is megszületett a Motorsport Világtanács ülésén.

Legutóbbi ülésén az FIA Motorsport Világtanácsa jóváhagyta, hogy októberig elhalasszák a 2021-től érvényes F1-es technikai szabályok kihirdetését, de ezen kívül több apró módosítást is elfogadtak, ami a sportág jövőjét befolyásolja. Ezek közül a legfontosabb, hogy változtatnak a szuperlicenc kiváltásához szükséges pontok rendszerén.

Pontokat a jövőben kizárólag olyan sorozatokban osztanak majd, ami minimum 5 fordulóból áll, ezek között minimum 72 órának el kell telni. E fordulókat legalább háromféle különböző pályán kell megtartani, de elfogadják azt is, ha egy pálya különböző konfigurációit használják, feltéve, hogy mindegyik rendelkezik FIA licenccel.

A Mercedest is tesztelő Nyikita Mazepinnek jól jönnének a tesztekért nemsokára járó szuperlicenc pontok, mert az eredményeivel önmagában nem fér be az F1-be Forrás: Daimler AG/LAT Images

2020. január 1-től az F1-es szabadedzéseken való részvételért is járhat szuperlicenc pont, amennyiben a fiatal pilóta nem kap büntetést és alkalmanként legalább 100 km-t megtesz. Amennyiben ezek teljesülnek, három év alatt maximum 10 szuperlicenc pontot szerezhet. Azt is leszögezték, hogy

évente maximum két bajnokságban lehet pontokat gyűjteni, de csak akkor, ha a második sorozat kezdő dátuma az első befejezése után esedékes.

Arról is döntés született, hogy az F3-as autókat használó női W Series, valamint a szintén F3-alapú Euroformula Open-bajnokságban elért eredményekért is jár majd szuperlicenc pont a 2020-as szezontól, azt viszont egyelőre nem konkretizálták, hogy milyen eredmények után milyen jutalomra számíthatnak a helyezettek.

Jövőre a W Series-ben is lehet majd szuperlicenc pontokat szerezni, az idei listavezető egyelőre Jamie Chadwick Forrás: Williams F1

A világtanács egy elsőre furcsának tűnő rendezvénykoncepciót is jóváhagyott: 2019. október 31. és 2019. november 3-a között Rómában először rendezik majd meg az „FIA Motorsport Játékok” című eseményt, ami „egy multidiszciplináris sportesemény, ahol a pilóták nem az egyéni elismerésért, hanem az országukért versenyeznek.”

A rendezvényt minden évben megtartják majd, elsőre 6 kategóriában.

GT, túraautó, Forma-4, drift, gokart szlalom és digitális motorsportok terén mérhetik majd össze erejüket a résztvevők, az olimpiákról ismerős arany, ezüst és bronzérmékért. Az eseményről egyelőre nem közöltek további részleteket.