Egy holland politikus visszahozná a lányokat az F1-be

Forma-1, Grid Boy, Grid Girl, Monacói Nagydíj
MONTE-CARLO, MONACO - MAY 26: The grid girl and grid boy of Max Verstappen of Netherlands and Red Bull Racing are seen on the grid before the F1 Grand Prix of Monaco at Circuit de Monaco on May 26, 2019 in Monte-Carlo, Monaco. (Photo by ) // Getty Images / Red Bull Content Pool // AP-1ZF2MMFGN1W11 // Usage for editorial use only // Please go to www.redbullcontentpool.com for further information. //
Vágólapra másolva!
Roy van Aalst alsóházi képviselő szerint a grid girlök hozzátartoznak a Forma-1 hagyományához, ezért a pártjával szeretné visszahozni őket a jövő évi Holland Nagydíj rajtrácsára.

Szó szoros értelemben is napirendre került a holland politikában az F1-es grid girlök ügye. A Liberty Media az előző szezon előtt lényegében betiltotta, hogy hoszteszek a rajtrácsokon dolgozzanak, ehelyett gyerekeket hívnak, hogy találkozhassanak a mezőny tagjaival. A lépést azzal indokolták, hogy a hoszteszek alkalmazása tárgyiasítja a nőket, és korszerűtlen képet mutat a Forma-1-ről.

Több civil szervezet és néhány versenyző is üdvözölte a döntést, azonban a közvéleményben úgy tűnt, elsöprő többségben voltak azok, akik ezt helytelen intézkedésnek tartották, köztük a protokollszabályok terén autonómiával rendelkező Monacói Nagydíj szervezői, így a hercegségben tavaly és az idén is voltak hoszteszek és hosztok a rajtrácson.

Monacóban ismét voltak hosztok és hoszteszek is Forrás: Mark Thompson/Getty Images

Bár a téma napi szinten kikerült a közbeszédből, Hollandiában egy helyi politikus, a szabadságpárti (PVV) Roy van Aalst arra tett indítványt, hogy a jövőre Zandvoortban zajló Holland Nagydíjon ismét legyenek grid girlök az F1-es futam rajtrácsán. A politikus a parlament alsóházában indítványt is tett ezzel kapcsolatban.

„A döntés csupán a feminizmus újabb formájának megjelenése – idézte a képviselőt a Telegraaf. – A grid girlök ugyanúgy hozzátartoznak a Forma-1-hez, mint az autók. Csak egy idióta lát problémát egy gyönyörű hölgyben, a többiek pedig imádják őket. Ez a motorsportok része, és a PVV azt akarja, hogy visszaállítsák ezt a gyönyörű hagyományt.”

Angliában közben Racing Pride néven kezdeményezést indítottak annak érdekében, hogy a motorsportok terén támogassák az LMBTQ+ (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer) közösség tagjainak érvényesülését. Az ötletet a Stonewall alapítvány egy korábbi, labdarúgásban megvalósított kampánya adta, a két nagykövete a W Seriesben versenyző Sarah Moore és a Le Mans Cup sorozat tagja, Charlie Martin.

Az elképzelés mellett kiállt Damon Hill, az 1996-os F1-es világbajnok is. Úgy vélte, a Racing Pride „nagyszerű lépés, hogy a motorsportok befogadóbb környezetté váljanak”. Hozzátette: „A motorsportok terén mindig csak annyit várnak, hogy az emberek a legjobbjukat adják, függetlenül attól, hogy pilóták, mérnökök, szerelők vagy szervezők. Ha az LGBTQ+ közösség tagjai úgy érzik, hogy nehezen érvényesülnek a motorsportokban, akkor mindannyiunk feladata, hogy változtassunk a körülményeken.”