Társoldalunk:

A Red Bull nem tud elég támogatót szerezni a gumilobbihoz

2019.06.17. 08:53

Helmut Marko arra célozgat, hogy a Pirelli kivételezik a Mercedesszel, de ezt a gumigyártó tagadja. A Red Bull szeretné, ha megváltoztatnák a gumikat, de az álláspontjukat nem támogatják elegen.

A gumikat teszi felelőssé a Red Bull a Mercedes idei lehengerlő fölénye miatt. A világbajnoki címvédő istálló az idei szezon első harmadának összes futamát megnyerte, 7:0-ra vezet a teljes mezőnnyel szemben, ebből 5 alkalommal kettős győzelmet értek el. A Kanadai Nagydíj során a Ferrarival arra jutottak, hogy a helyzetet a gumik okozzák.

Helmut Marko álláspontja szerint a Pirelli az idei szezonra olyan irányban változtatott a gumikon, ami a Mercedesnek kedvez, és ezért az Ezüstnyíl az egyetlen autó a mezőnyben, ami megfelelő működési tartományba tudja hozni az abroncsokat. Az osztrák tanácsadó változtatást szeretne kicsikarni, ehhez azonban hét csapat vagy az FIA kezdeményezése kellene.

A Red Bull egyelőre hiába lázad a Mercedes ellenForrás: AFP/Boris Horvat

Az már előre látszott, hogy bármelyiket is nehéz lesz megszerezni, és Marko elismerte, a felvetését nem osztják elegen. „Nem lehet bizonyítani, hogy a Mercedes hamarabb megkapta volna a gumik specifikációját – mondta Marko a Red Bullhoz köthető Speed Weeknek. – Ezért ezt nem is állítanám nyilvánosan” – tette hozzá.

A Mercedes ügyfélcsapatai persze nem mondhatnak semmit, és furcsa, hogy a McLaren is azon a véleményen van, hogy a gumik nem ártanak nekik. Így nincs meg a szükséges hét csapat.” 

Marko később arra is utalt, hogy a Pirelli azért kedvez a Mercedesnek, mert az utcai autóik egy részét is az olasz gyártó abroncsaival szerelik. „Sajnos a mi italos flakonjainkat nem gumikkal együtt szállítják” – mondta, de Mario Isola, a Pirelli autósportért felelős vezetője visszavágott, és „eléggé elkeserítőnek” nevezte az osztrák veterán szavait.

Megint a gumik körül áll a bálForrás: AFP/Andrej Isakovic

„Nem lep meg, ha egy [utcai] Mercedest a mi abroncsainkkal szerelnek, mert az a dolgunk, hogy minőségi gumikat adjunk el minőségi autókhoz. Nem tesz jót a sportnak, hogy ilyen gyanúk merülnek fel. A sportetikett a legmagasabb prioritás a számunkra” – szögezte le az olasz szakember, aki a Bildnek kijelentette, hogy minden csapatnak ugyanazokat az adatokat adják át ugyanakkor.

Isola azt is elárulta, hogy egyetlen hivatalos megkeresést sem kaptak még, hogy változtassanak az idei gumikon.

„Ha kapok egy érvekkel alátámasztott megkeresést, akkor megfontoljuk, hogy mit tehetünk, és megvitatjuk az FIA-val – mondta az Autosportnak. – A Pirelli csak a biztonság érdekében változtathat a gumik szerkezetén vagy a keverékeken, de pillanatnyilag nincs aggodalom a biztonsággal kapcsolatban. Még ha jönne is egy megkeresés az FIA-tól, nem tudom, hogy mi lenne benne, mert nem látom okát, hogy változtassunk a biztonság érdekében, mert ezzel nincs aggály."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK