Brawn: A sportfelügyelőknek nincsenek hátsó szándékaik

Forma-1, Kanadai Nagydíj, Lewis Hamilton, Mercedes, Sebastian Vettel, Ferrari
CIRCUIT GILLES-VILLENEUVE, CANADA - JUNE 09: Sebastian Vettel, Ferrari SF90, leads Lewis Hamilton, Mercedes AMG F1 W10 during the Canadian GP at Circuit Gilles-Villeneuve on June 09, 2019 in Circuit Gilles-Villeneuve, Canada. (Photo by Mark Sutton / Sutton Images)
Vágólapra másolva!
Az F1 sportért felelős ügyvezetője nem foglalt állást Sebastian Vettel megbüntetése ügyében, mégis védelmébe vette az FIA által delegált sportfelügyelőket.

Nem foglalt állást, de védelmébe vette a sportfelügyelőket Ross Brawn, miután a testület megbüntette Sebastian Vettelt a Kanadai Nagydíj utolsó harmadában, így a győzelem Lewis Hamiltoné lett. Brawn a sportág kereskedelmi jogait birtokló Liberty Media képviselője, a sportfelügyelőket pedig a Nemzetközi Automobil Szövetség delegálja.

Brawn ettől függetlenül kijelentette, az ő munkakörében „helytelen” lenne minősíteni az ítéletet, de átérezte a helyzetüket, mert „nagyon rövid idő alatt döntésre kell jutniuk, és olyan ítéletet kell hozniuk, ami befolyásolhatja a verseny végkifejletét” – mondta. – Nagyon tisztelem a felügyelőket, a profizmusukat, és úgy gondolom, ők mondanák először, hogy nem szeretnék, ha egy büntetés döntené el a versenyt.”

Vettel ért célba elsőként Forrás: Mark Sutton / Sutton Images/Motorsport Images

A brit szakember korábban bő 20 évet eltöltött a Forma-1-ben különböző csapatok technikai igazgatójaként és csapatfőnökeként, így jól ismeri az érzést, amikor a sportfelügyelők belenyúlnak a versenyek alakulásába. Elárulta, megérti, hogy a szurkolóknak milyen nehéz elfogadni, hogy nem az a pilóta állhat fel a dobogó legfelső fokára, aki elsőként áthaladt a célvonalon.

– vélte. – A fociban a videóbíró megjelenése ellenére még mindig vitáznak azon, hogy egy kezezés után büntetőt kell-e ítélni vagy sem. Ezért hasznos lenne együttműködni az FIA-val, hogy a sportfelügyelők megmagyarázhassák a döntéseiket a szurkolók felé, és kifejthessék, hogyan jutottak a megállapításra.”

A dobogó legfelső fokára viszont Hamilton állhatott fel Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hoch Zwei

Több újságíró is megjegyezte, hogy a néhai Charlie Whiting korábban rendszeresen tartott sajtótájékoztatókat, amelyek során visszamenőleg elmagyarázta a sportfelügyelők álláspontját (bár ő maga ezekben a döntésekben nem vett részt). Whiting halála óta ilyenre nem volt példa.

Brawn azt is leszögezte, hogy teljesen biztos a sportfelügyelők feddhetetlenségében.

„Nyomatékosan hozzátenném, hogy nincs semmi vészjósló egy ilyen döntésben. Egyet lehet érteni vele vagy sem, de senkinek sincsenek hátsó szándékai azok között, akik a hétvégéken felvállalják a sportfelügyelő szerepét. A szurkolók ebben biztosak lehetnek.”