Társoldalunk:

Räikkönen: Nincs nagy baja az autónak, csak lassú

2019.06.06. 20:46

A 2007-es szezon Forma-1-es világbajnokának nem volt nehéz megszoknia, hogy egy topcsapattól egy középcsapathoz igazolt az idei évadra, ráadásul élvezetesebb versenyeket futhat, a problémák azonban itt sem kerülik el.

Kimi Räikkönen már hetedik versenyére készül a Kanadai Nagydíjon régi-új csapatánál, mostanra tehát vélhetően minden téren megszokta, hogy nem az egyik top istállónál tekeri a kormányt, ezzel együtt pedig nem a győzelemért, vagy a dobogós helyekért harcolva vág neki egy nagydíjhétvégének. A 2007-es világbajnok szerint nagy különbség azonban nincs az Alfa Romeo és a Ferrari között, sőt, előbbinél még izgalmasabbak is a futamai, mivel a szoros középmezőnynek köszönhetően többet csatázhat másokkal. Nem csak ebben hasonlít azonban a két csapat.

Räikkönen szerint nincs nagy baja az autónak, csupán nem elég gyorsForrás: AFP/2019 Getty Images/Dan Mullan

A finn veterán eddigi szezonja nem úgy alakult, ahogyan azt tervezte, az utóbbi két versenyen pontot sem szerzett, az istálló pedig csak a Williamst előzi meg a konstruktőri versenyben. Räikkönen szerint ennek oka egyszerű: hiányzik a tempó.Nyilván nem vagyunk elég gyorsak, egyértelműen nem ezt szerettük volna, Monacóban ráadásul a rossz időmérő határozta meg a versenyünket. A szombati nap, majd az első kerékcsere után tudtuk, hogy hol fogunk végezni."

Az első szárnyával a Ferrariéhoz hasonló tervezési filozófiát követő Alfa Romeo – akárcsak a maranellóiak – a barcelonai teszten igyekezett feltérképezni az autója gyengeségeit, azokat látva pedig nem lehetett túlságosan elégedett.

A két istálló között további hasonlóság, hogy a hinwiliek sem szenvednek semmilyen jelentős problémától, pusztán nem tudnak elég tempót kisajtolni az autóból.

„Szerintem Barcelonában megértettünk néhány dolgot azokból, amelyek félresikerültek. Két különböző dologról van szó, összességében egyik sem jelent jót – nyilatkozta Räikkönen a Kanadai Nagydíj csütörtöki napján. – Remélhetőleg ezen a pályán jobb helyzetben lehetünk, de ez majd csak a hétvége során fog kiderülni. Semmilyen komoly problémánk nincs, egyszerűen hiányzik a sebességünk."

Räikkönen továbbra is el-elbeszélget korábbi csapatának tagjaival a paddockbanForrás: AFP/2019 Getty Images/Charles Coates

Räikkönen saját elmondása szerint túl nagy különbséget nem tapasztal a ferraris éveihez képest, ami változott, az pedig többnyire pozitív, annak ellenére, hogy az Alfa Romeónál nem a legjobb helyekért küzd.Maga a munka nem különbözik, tulajdonképpen ugyanazt csináljuk itt is, mindegy, hogy melyik csapatnál van az ember. Egy kicsit mondjuk kevésbé vagyok elfoglalt, ami jó dolog. A versenyzés szempontjából volt pár csatám a pályán, jó csaták. Bizonyos helyeken ezek jóval szorosabbak, mivel a középcsapatok közel vannak egymáshoz, így legalább előzhettem párat az idén."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK