Régi mérnöke nem vitte magával Hamilton titkait Bottashoz

Forma-1, Hamilton, Bottas, Monacói Nagydíj, Mercedes
Lewis Hamilton and Valtteri Bottas on the podium ceremony after the race at Formula 1 Grand Prix de Monaco on May 26, 2019 in Monte Carlo, Monaco. (Photo by Robert Szaniszló/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Valtteri Bottas idei szezonra kapott versenymérnöke tavaly még Lewis Hamilton mellett dolgozott, az ötszörös világbajnok meg is jegyezte, hogy a személycseréből sokat profitálhat a finn. Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke ezzel együtt kizárta, hogy Bottas bármilyen eddig nem tudott részlet birtokába kerülhetett csapattársáról.

Az idei szezonra több személyi változtatás is történt a Mercedesnél a két pilótával a versenyhétvégék során közvetlen kapcsolatban levő mérnöki stábban, Valtteri Bottas Riccardo Musconi személyében új versenymérnököt kapott a Formula E-s projektre koncentráló Tony Ross helyett, mégpedig Lewis Hamilton tavalyi csapatából. Az ötszörös világbajnok meg is jegyezte korábban, hogy szerinte nagyban segíti a finnt, hogy az ő egykori teljesítménymérnökével dolgozhat együtt, ez is szerepet játszik az idei jó formájában. Hamilton egyszer már rossz néven vette, hogy a saját stábjából a csapattársához küldtek át embereket (2016-ban Nico Rosberggel volt hasonló csere), Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke azonban – ahogyan akkor – most is kiállt a döntés mellett, valamint leszögezte, hogy ezzel nem hozták előnyös helyzetbe egyik pilótájukat sem a másikkal szemben.

Bottas idei versenymérnöke tavaly még Hamilton oldalán dolgozott a garázsban Forrás: NurPhoto/Robert Szaniszlo

Az osztrák üzletember azzal magyarázta a cserét, hogy egy mai csapatszerkezetben állandóak a kisebb-nagyobb változások, erre szükség van ahhoz, hogy mindenkiből kihozzák a legtöbbet, a cserével pedig egyébként sem tudhat meg pluszinformációt Hamiltonról Bottas, mivel amúgy is minden adatot megosztanak egymással.

– nyilatkozta a Motorsport-Totalnak. – Egyetlen szervezet sem engedheti meg magának, hogy statikus maradjon. Mi úgy tartjuk meg a tehetséges embereinket, hogy új feladatkört találunk nekik, amiben fejlődhetnek. Ezzel egyidőben nem magától értetődő dinamikus organizmusnak tekinteni a szervezetünket ahelyett, hogy egy befagyasztott struktúrának látnánk."

Wolff úgy véli, szükség van a csapaton belüli áthelyezésekre Forrás: Picture-Alliance/AFP/Hoch Zwei

Az egyik fontos szempont a klikkesedés megelőzése is, Hamilton és Rosberg közel sem ápolt olyan jó viszont egymással, mint Hamilton és Bottas, ezért is lényeges volt, hogy a csapattagok ne kezdjék el túlságosan azt érezni, hogy egy külön csapatot alkotnak a nagy egészen belül.

Ezen túl motivációvesztéssel is számolni kell, ha valaki túl sokáig ugyanabban a szerepkörben dolgozik.

„Nem mondhatjuk azt az embereinknek, hogy minden marad változatlanul, függetlenül attól, hogy továbbra is motiváltak-e, vagy örömüket lelik-e a munkájukban, avagy akadnak fiatalabbak, akik jobb munkára képesek – mondta Wolff. – Ezért van az, hogy ez a csapat soha nem marad ugyanolyan egyik évről a másikra, mindig lesznek változások. Egyes változások láthatóbbak, mások kevésbé."