Ferrari: Minden téren hátrányban vagyunk a Mercedes mögött

Forma-1, Bahreini Nagydíj, péntek, Sebastian Vettel, Scuderia Ferrari
Ferrari's German driver Sebastian Vettel takes part in a practice ahead of the Formula One Bahrain Grand Prix at the Sakhir circuit in the desert south of the Bahraini capital Manama, on March 29, 2019. (Photo by KARIM SAHIB / AFP)
Vágólapra másolva!
A Ferrari sportigazgatója szerint csak tökéletes teljesítménnyel verhető a Mercedes, de nem gondolja, hogy annyira gyengék lennének az idén, mint amennyire azt az eredmények sugallják.

Teljesen más összkép alakult ki az idei F1-es szezon során, mint amit az előszezoni tesztek sugalltak. A Ferrari jól szerepelt Barcelonában, a Mercedes viszont nem, a külvilágban sokan úgy gondolják, hogy altattak, a csapatnál viszont azt mondják, csak a teszteredmények elemzése után jöttek rá arra, hogyan hangolják ideálisan az autójukat.

Ettől függetlenül tény, hogy a Mercedes pilótái az első hat futamot megnyerték, Monaco kivételével kettős győzelmeket értek el (ott sem az autón múlt, hogy Valtteri Bottas „csak” a 3. lett), és az egyéni pontversenyt vezető Lewis Hamilton csupán 2 ponttal szerzett eddig kevesebbet, mint a Ferrari teljes egészében.

A Ferrarinak eddig csak Bahreinben ment igazán jól az idén Forrás: AFP/Karim Sahib

Az olasz sajtóban már a vészharangokat kongatják, Sebastian Vettel esetleges visszavonulásáról pletykálnak és többen megkérdőjelezték már Mattia Binotto csapatfőnök munkájának létjogosultságát is. A Ferrari már a Spanyol Nagydíjra új motort vitt, ezzel sem léptek számottevően előre, a Mercedes Kanadában tervez bevetni egy új erőforrást, amellyel várhatóan átlépik az 1000 lóerős rendszerteljesítményt.

– ismerte el Laurent Mekies, a Ferrari sportigazgatója az Auto Hebdo hasábjain. – Javulnunk kell az aerodinamika, a mechanikai tapadás és a gumik kezelése terén is” – tette hozzá. – A teljesítmény egyik kulcsa az autó és a gumik interakciója. Ez eltér a tavalyi helyzettől, és itt van fejlődési lehetőség. Még a kísérletezés fázisában vagyunk.”

Általában csak bottal ütik a Mercedes nyomát Forrás: NurPhoto/Mikel Trigueros/Urbanandsport/NurPhoto/Mikel Trigueros

A Mercedes és Hamilton sem kezdett még ilyen jól F1-es szezont, zsinórban 5 kettős győzelemre a jelenlegi szabályok szerint még nem volt példa, legutóbb 1992-ben volt ennyire lehengerlő egy csapat, de az Ezüstnyilak már túltettek a Williams akkori formáján is. Mekies szerint azonban nem annyira tragikus a helyzet, mint amennyire azt az eredmények sugallják.

„Ausztráliában nem voltunk jók, Bahreinben nagyon is, Kínában átlagosak, Bakuban elég jól szerepeltünk, Spanyolországban és Monacóban küszködtünk. Most 6:0 az állás, de lehetne 4:2 is. Egy nagyon erős csapat van előttünk, minden téren tökéletesnek kell lennünk ahhoz, hogy legyőzhessük őket.”

Még nem járnak az alagút végén Forrás: CALLO ALBANESE/Rudy Carezzevoli Photographer

Mekies optimista, mert szerinte a Kanadai Nagydíj helyszíne, a Circuit Gilles Villeneuve hasonlít Bakura és Bahreinre, ahol a Ferrari az idei átlagnál jobban szerepelt, de kijelentette: „Továbbra is óvatosnak kell lennünk, mert a dolgok gyorsan alakulnak, ezt a szezon kezdete óta is láthattuk.”

Olasz lapértesülések szerint a Ferrarinál Vettel és Charles Leclerc is a szimulátorban dolgozott a problémáik megértése érdekében, és állítólag javultak is a beállítások terén. A Francia Nagydíjra új első szárnnyal készülnek, ami nagyobb leszorítóerőt generál, de nem szakít az idei autó „outwash hatásra” épülő aerodinamikai koncepciójával.

Barcelonában csak a rajtnál volt esély a Mercedes megelőzésére Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Hoch Zwei

Ezt támasztotta alá Binotto is, aki a Racefansnek azt mondta, a franciaországi Paul Ricard hasonlít Barcelonára, ezért nem számít arra, hogy a Ferrari jól szerepel majd. „Van még időnk, hogy javuljunk, de kétségtelen, hogy sok időre van szükség ahhoz, hogy az egész autót és annak koncepcióját fejlesszük. Egy új aerodinamikai koncepcióhoz több hét kellene."

„Addig azonban optimalizálnunk kell a meglévő csomagot, és szerintem van még tér erre. Ha megnézzük az első 5 futamot a szezon kezdete óta, akadtak olyanok is, ahol erősek voltunk. Vannak még futamok, ahol ismét jól szerepelhetünk a meglévő csomagunkkal, és fejleszthetjük azt. Napról napra és versenyről versenyre küzdünk."