Vágólapra másolva!
Lewis Hamilton nem ment el a Monacói Nagydíj sajtótájékoztatójára Niki Lauda halála miatt, csapattársa, Valtteri Bottas helyettesítette, és elárulta, mi maradt meg a legjobban benne a háromszoros világbajnokról.

A Monacói Nagydíj hétvégéje szokás szerint az egyik legnehezebb az évben a csapatoknak, most azonban még a szokottnál is nehezebb lehet, ugyanis a teljes mezőny Niki Laudát gyászolva vág neki a küzdelemnek. A május 20-án, hosszas betegeskedés után elhunyt háromszoros világbajnokról rengetegen emlékeztek meg a közösségi médiában, a monacói sajtóesemények kezdetével azonban sokan a hercegségben is kifejtették, mennyit jelentett nekik az osztrák legenda, és mennyire hiányozni fog a paddockból.

Laudáról mindenki a legnagyobb tisztelettel emlékezett meg Forrás: Picture-Alliance/AFP/Hoch Zwei

A jelenlegi mezőny csapatai közül Lauda korábban a Ferrarinál és a McLarennél versenyzett, utolsó éveiben pedig a Mercedes istálló ügyvezetői jogkör nélküli elnöke volt. Utóbbi titulusánál fogva a többi pilótánál is szorosabb kapcsolatot ápolt Lewis Hamiltonnal és Valtteri Bottasszal, akik közül

az ötszörös világbajnok hivatalos volt az hivatalos az FIA szerdai sajtótájékoztatóra, Lauda halála miatt azonban lemondta a részvételt,

amit a szövetség engedélyezett neki. Hamilton helyére csapattársa ugrott be, és emlékezett meg Laudáról. „Sokkolt a hír. Sokat jelentett nekem, ahogyan minden egyes csapattagnak itt és a gyárban is. Motiváló erő volt mindenkinek, nekem is, azzal, amit elért a pályafutása alatt, amilyen versenyző volt és amilyen nehéz dolgokon keresztülment” – mondta Bottas.

és Nikit tisztelve padlóig nyomhatjuk a gázt, hogy jó eredményt érjünk el.”

Hamilton ezzel az üzenettel búcsúzott Laudától a közösségi médiában:„Barátom, nehezen tudom elhinni, hogy elmentél. Hiányozni fognak a beszélgetéseink, a nevetéseink, a nagy ölelések a futamgyőzelmek után. Őszintén mondom, megtiszteltetés volt veled dolgozni az utóbbi hét évben. Még csak nem is versenyeznék ebben a csapatban, ha te nem vagy. Isten nyugtassa lelkedet. Köszönöm, hogy fény voltál az életemben. Mindig itt leszek a családodnak, ha bármikor szükségük van rám. Szeretlek. Örökké a barátod, Lewis.”

Laudáról köztudott volt, hogy híresen jó, egyben fanyar humorral volt megáldva, ami Bottasban is élénken él, a tavalyi szezonban rengeteget küszködő finnben azonban egy másik dolog maradt meg, és csalt könnyeket a szemébe. „Vicces volt, jó volt a humora. Nagyon egyenes volt, mindig úgy adta elő a dolgokat, ahogy azok valójában voltak. Ez néha a megbeszéléseken vicces helyzeteket szült. Mindig ott volt, amikor jó eredményt értem el, hogy gratuláljon,

képes volt felállni ezekből, ami nagy motivációt jelentett nekem, és mindig meg fog maradni az emlékezetemben.”

A Ferrarival érte el első, egyben legnagyobb sikereit Forrás: Picture-Alliance/AFP/Hoch Zwei / Ronco

Lauda a Ferrari történetében is nagy szerepet játszott, első két világbajnoki címét a vörösökkel nyerte, majd később tanácsadóként segítette a Scuderiát.

A maranellói gyár előtt – akárcsak a Red Bull Milton Keynes-i bázisán – félárbócra engedték a lobogókat, a Ferrari múzeumában kiállított autók közül pedig egyedül Laudáét világították meg.

Noha az utóbbi években a Mercedesnél már ellenfélként köszönthették őt a vörösök, Mattia Binotto csapatfőnök és Charles Leclerc is nagy tisztelettel beszélt róla. „A felkészülésünk a futamra zaklatott volt a Niki halála miatti szomorúságban. Az egyenes, allűröktől mentes megközelítése hiányozni fog a Forma-1-ből, mindannyiunknak furcsa lesz, hogy nem látjuk őt a paddockban – mondta Binotto. – Zászlóvivője volt a Ferrarinak és a Forma-1-nek, olyan változásokat vitt keresztül a motorsportban, amelyek még profibbá tették azt. Megelőzte a korát abból a szempontból, ahogyan odafigyelt a részletekre. Ez mára a sportágunk kulcsfontosságú elemévé vált.”

Félárbocra engedett zászló és Lauda Ferrarija Maranellóban

„Nem volt sok lehetőségem beszélgetni vele, azon kevés alkalmakkor mindig nagyon kedves, megközelíthető és alázatos volt. Általánosságban nagyszerű példaként szolgált, hiányozni fog” – nyilatkozta Leclerc. Természetesen a hivatalos sajtótájékoztatón jelen lévők is elmondták gondolataikat a háromszoros világbajnokról. „A sportág történelmének nagy szelete fűződik a nevéhez nemcsak versenyzőként, hanem emberként is – mondta Robert Kubica. – Nem adatott meg a lehetőség, hogy együtt dolgozzunk, de egyértelműen

„Niki egy legenda volt, rengeteg mindent elért. Nagylelkű és vicces fickó volt. Soha nem dolgoztam vele, de a beszélgetéseink során megismertem benne a remek embert. Nagy veszteség az F1-nek, részvétem a családjának – így Max Verstappen, akihez Daniel Ricciardo is csatlakozott. – Csak jó emlékeim vannak róla, mindig nagyon udvarias, kedves ember volt. A legtöbb motorsportot követő a versenyzői énjéről ismeri, és arról, amiken keresztülment, ami finoman szólva is megdöbbentő. Az örökség, amit hátrahagy, egészen elképesztő.”