Vágólapra másolva!
A Williams Forma-1-es csapata leigazolta az első, nőknek létrehozott formaautós sorozat jelenlegi listavezetőjét, Jamie Chadwicket. A 21 esztendős hölgy főként a grove-iak szimulátorában fog dolgozni, de három európai futamon is ott lesz a csapat garázsában.

Az idén útjára induló W Series kapcsán az utóbbi időben gyakran felmerülő kérdés a női autóversenyzők helyzete. Abban mindenki egyetért, hogy a Forma-1-nek jót tenne, ha Lella Lombardi 70-es évekbeli szerepvállalása után újra női pilótát köszönthetne a mezőny, ám hogy kit és mikor, az egyelőre kérdéses. A W Seriesben szereplő 23 éves Jamie Chadwick mindenesetre azon van, hogy ő legyen a kiválasztott, ehhez pedig most egy apró lépéssel közelebb is került, mint a Williams F1-es fejlesztőpilótája.

Jamie Chadwick mostantól a Williams fejlesztőpilótája Forrás: Williams F1

Chadwick korábban a brit Forma-3-ban és az MRF Challenge nevű versenysorozatban is indult, előbbiben futamot, utóbbiban bajnoki címet nyert. Az idén a frissen életre hívott W Series-ben tekeri a kormányt,

a sorozat történetének első futamát megnyerte Hockenheimben, majd Zolderben a második helyen végzett, a jelenlegi erőviszonyokat elnézve tehát jó eséllyel harcban lesz a bajnoki címért.

Hockenheimi győzelmét a helyszínről nézte végig Claire Williams, a Williams-istálló helyettes csapatfőnöke. „A nők támogatása elképesztően fontos a motorsportban, a

Jamie nagyon tehetséges, már várom, hogy együtt dolgozhassak vele" – nyilatkozta Williams.

Chadwick a szezonnyitón rögtön nyerni is tudott a W Series-ben Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Hasan Bratic

A W Series listavezetőjének nincsenek meg a superlicenc-pontjai ahhoz, hogy bemutatkozhasson a Forma-1-ben akár egy szabadedzésen, de még ahhoz sem, hogy teszten vezethesse a Williamst, így

főként szimulátorozni fog, valamint a csapattal tart három európai versenyhétvégére, közte a Brit Nagydíjra.

„A szimulárorban eltöltött idő fantasztikus lehetőség, ami segíti a fejlődésemet. Várom, hogy időt tölthessek a grove-i gyárban, elmerüljek a csapat mindennapjaiban, és segítsek, ahol csak tudok – nyilatkozta a 21 esztendős hölgy. – A versenyzői akadémia részévé válni nagyszerű kezdés, izgatottan várom, hogy kezdhessek."

Chadwick a csapat által versenyzői akadémiának minősített, valójában vele együtt két főből (Nicholas Latifi harmadik számú pilóta a másik) álló program tagjaként a marketing területén is segíteni fogja a Williamst.