Vágólapra másolva!
Egyelőre nagyon nem a várakozások szerint alakul a Ferrari szezonja, a vörösök csak szenvednek az autójukkal, egy dologban azonban továbbra is verhetetlenek: övék a legjobb motor.

„Az aerodinamika azoknak való, akik nem tudnak motort építeni" – szólt Enzo Ferrari 1960-ban, egy olyan korszakban, amikor az aerodinamikai hatékonyság, ha nem is számított ismeretlen fogalomnak, de a mostaninál jóval kevésbé határozta meg a Forma-1-es csapatok mindennapjait. Azóta nagyot fordult a világ, ma kis túlzással az aerodinamikáról szól minden, a Ferrari az idén azonban mintha alapítója lassan 60 éves szavait fogadta volna meg, a maranellóiak motorja ugyanis párját ritkítja, az aerodinamikával azonban csak küszködnek. Carlos Sainz és Pierre Gasly a Renault és a Honda részéről is tapasztalt előrelépést ezen a téren, a vörösök erőforrása egyelőre azonban mindkettejük szerint verhetetlen.

Ha az aerodinamikában nem is, motorteljesítményben a Ferrari viszi a prímet az idei mezőnyben Forrás: Motorsport ImagesTel

A Ferrari mellett a Renault volt az a gyártó, amelyik fejlesztésekkel érkezett a barcelonai futamra, a maranellóiak azonban egyenesen a Kanadára tervezett, második specifikációs erőforrásuk bevetését hozták előre.

Kisebb szükségük nekik volt a javításra, ugyanis már ezelőtt is egyöntetű vélemény volt a paddockban, hogy az ő motorjuk a legjobb.

A tavaly még a Renault gyári csapatát erősítő, az idei évre a franciák erőforrásait használó McLarenhez igazoló Carlos Sainz is megerősítette ezt. „Szerintem a Renault egyértelműen fejlődött a motorerő terén, látszik, hogy az idén minden pályán jóval közelebb vagyunk az élmezőnyhöz,

Az még mindig jókora lépéssel a többiek előtt van."

Sainzot lenyűgözi a Ferrari erőforrása Forrás: Picture-Alliance/AFP/Hoch Zwei

Noha valószínűleg igencsak pontos adatai vannak róla, Sainz nem árulta el, hogy mi a motorok pontos erősorrendje. „A Renault a motorerőben is előrelépett, az új motornak pedig a megbízhatóság terén kellene fejlődést hoznia, mert jelenleg ez a leggyengébb pontja. Remélhetőleg folytatni fogjuk az előrelépést, a Renault pedig a fejlesztést, a tavalyi évhez képest azonban egyértelműen több lóerő áll rendelkezésre.

Kollégája véleményét osztotta Pierre Gasly, aki a Honda erőforrásaival kapcsolatban van igazán képben, tavaly a Toro Rossónál, idén pedig a Red Bullnál megy a japánok termékeivel.

Sokatmondó a francia nyilatkozatából az, hogy a Hondának a Mercedest, és nem a Ferrarit kell szerinte utolérnie, utóbbi annyival előrébb van.

„Nem vagyunk túl messze, jelenleg azonban a Ferrari egyértelműen kiemelkedik az egyenesben mutatott sebességben. A Mercedes, amelyet nekünk céloznunk kell, többé-kevésbé középtájon helyezkedik el."

A Red Bullok Barcelonában jobbak voltak a Ferrarinál, a Honda-motor azonban még nincs a vörösök motorjának szintjén Forrás: Dan Istitene/Getty Images

Az idei szezonra Renault-ról Hondára váltó Red Bullnál eddig nem lehet panasz a japánokra, Max Verstappen már két dobogót és három negyedik helyet szerzett, közte a Honda újkori F1-es történetének első pódiumával. „Azt mondanám, hogy az idei motor minden téren elég nagy előrelépést jelent.

úgyhogy mindenben fejlődött a Honda – mondta az összehasonlítási alappal rendelkező Gasly. – Természetesen még mindig van hova fejlődni, főleg a Ferrarihoz képest, de tudom, hogy a Honda nem áll le, és még több teljesítményt pakol majd a motorba."