Vágólapra másolva!
Egy helyi politikus szerint semmi értelme, hogy az állami olajtársaság, a Petrobras a McLaren F1-es csapatát szponzorálja. A vállalat új elnöke is egyetért vele.

A Brazil Nagydíj jövőjével kapcsolatban elindított folyamatok mellett felmondhatják a McLaren és az állami olajtársaság, a Petrobras között élő szponzorációs szerződést is, számolt be a Sports Pro Media nevű szakportál. A lap idézi Osmar Terra brazil belügyminisztert, aki a helyi Veja című hírmagazinnak megerősítette a döntést.

A Petrobras és a McLaren 2018 februárjában kezdett együttműködni egy, a hírek szerint nagyságrendileg 10 millió fontos szponzori szerződés keretén belül, ennek részeként azt tervezték, hogy jövőre már a fejlesztést is összehangolják, és a csapat a brazilok termékeit használja majd. Ez így várhatóan nem fog megvalósulni.

Valóban nem túl nagy a logo Forrás: Steven Tee

„Ennek a legkisebb értelme sincs, abszurd az egész – nyilatkozta Terra. – Ennyit fizetni azért, hogy legyen egy kis logó a sisakokon” – tette hozzá, bár ennél a Petrobras láthatósága azért jobb, a cégér megjelenik az autón, a felszereléseken, valamint az egyenruhákon is, valamint a McLaren leszerződtette fejlesztőpilótának a brazil Sergio Sette Camarát is.

A Petrobras élére új elnököt neveztek ki 2019 januárjában, Roberto Castello Branco sem támogatja a projektet.

„Annak nincs értelme, hogy egy fejlődő, de alacsonyabb összterméket előállító gazdasággal rendelkező ország és fejlett ország versenycsapatát finanszírozza” – utalt a GloboNewsnak arra, hogy Brazíliának gazdasági nehézségei vannak, a McLaren viszont egy brit istálló (bár a tulajdonosi kör elsősorban bahreini).

A fejlesztőpilóta, Sergio Sette Camara nem feltétlenül az eredményei miatt kapta meg az állást a McLarennél Forrás: Motorsport Images/Mark Sutton

A brazil olajtársaság korábban a Williams szponzora volt, Felipe Massa távozása után rövid időre ők is eltűntek a Forma-1-ből, de a McLarennél ismét felbukkantak, amikor Zak Brown átvette a kereskedelmi terület irányítását, és a Honda elküldése miatt keletkezett pénzügyi űrt új szponzorokkal, például a Dell Technologies vagy a Coca-Cola megnyerésével próbálta betölteni.

A szerződés felbontásáért a McLaren várhatóan kompenzációt vár majd,

valamint új technikai partnert kell majd találnia, mert a Petrobrasszal közösen szőtt ambíciók várhatóan nem valósulnak meg. A wokingi istálló a Renault erőforrásait választotta, ahhoz a gyártó által javasolt BP üzem- és kenőanyagokat vásárolják meg, de az idei szezontól a sebességváltóban már a Petrobras termékét használják.

Nagyobb összeg, magasrangú utasítás

A hír felröppenése után a Twitteren Brazília elnöke, Jair Bolsonaro is kiállt a McLaren-szerződés felbontása mellett, ő viszont a korábban véltnél jóval magasabb összegről, 5 év alatt 782 millió reálról, vagyis körülbelül 190 millió dollárról beszélt. Megerősítette, hogy keresik a megoldást a kilépésre.