Társoldalunk:

Vettel nem is gondolta, hogy Leclerc-nek el kellene őt engednie

2019.05.12. 19:10

Sebastian Vettel érdekes részletet osztott meg a Spanyol Nagydíj leintése után arról, hogy miért támadta a pályán csapattársát azelőtt, hogy a csapat végül félreállította előle Charles Leclerc-t. A négyszeres világbajnok sokáig nem is tudta, hogy a monacóival más taktikát követnek.

Hiába az új fejlesztésű motor és a Sebastian Vettel által az időmérő edzés után sejtelmesen belengetett merész húzás a beállításokkal, a Ferrari a Spanyol Nagydíjon a közelében sem volt annak, hogy felvegye a harcot a Mercedesekkel, sőt, még Max Verstappen Red Bulljától is sikerült kikapnia. A vörösök a bántóan lassú tempójuk mellett azzal tűntek ki, hogy ismét kissé impotensnek bizonyultak a csapaton belüli taktika kezelésében, a verseny elején Charles Leclerc-t, később pedig Vettelt szorították be hosszú körökre az éppen lassabb csapattárs mögé.

Vettel közepes gumin követi Leclerc-t, miközben nem is sejti, hogy eltérő stratégián vannak - Galéria!Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

Vettel a rajtnál megpróbálta kihasználni a Ferrari egyenesbeli tempóját, és külső íven nagyon rövidet fékezve bebújt Valtteri Bottas Mercedese mellé,

eközben azonban kockásra fékezte a jobb első gumiját, ami elmondása szerint nemcsak az egész első etapját, hanem a teljes futamát tönkretette.

„Elég sokat konzultáltunk a rádión [az elfékezett gumi miatt], küszködtem a látással is, le is lassítottam, úgyhogy ez befolyásolta az első etapomat – nyilatkozta a Sky Sportsnak. – Utána a tempóm jó volt, onnan azonban már nehéz volt visszajönni. A Safety Car adott nekünk némi esélyt, de ugyanolyan volt a tempónk, mint Max [Verstappennek], ezért nagyjából lehetetlen volt előzni."

Először Vettel tartotta fel Leclerc-t a futam első szakaszában - Galéria!Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

A Ferrari kívülről ügyetlenkedésnek ható döntéséről, pontosabban annak késői megérkezéséről Vettel érdekes részletet árult el, mint kiderült, a második kerékcseréje előtt nem is tudott arról, hogy az őt feltartó Leclerc egy kiálláson van, helyette azt hitte, hogy versenyben van vele. „Az autóban ülve mindketten próbáltuk a saját versenyünket futni, az elején egyértelmű volt, hogy Charles gyorsabb, amint egyre nagyobb nyomást helyezett rám, boldogan elengedtem. A második etapban sokáig nem voltam tudatában, hogy eltérő stratégián vagyunk, de amint ez világossá vált, elengedett, nyilván sokkal gyorsabb voltam, próbáltam nyomás alá helyezni Maxot, de a Safety Carral ennek már nem volt jelentősége."

A csapatrádióban a következő párbeszéd zajlott le
Vettel: „Eltérő stratégián vagyunk?”
Csapat Vettelnek: „Igen”
Vettel:  „Akkor mégis mit művelünk?”
Csapat Vettelnek:  „Milyen gyorsan tudsz menni?”
Vettel: „Gyorsabban, mint ahogy jelenleg megyek.”
Csapat Leclerc-nek: „Engedd el Sebastiant!”

 

A verseny végén azonos gumin nem tudtak mit kezdeni Verstappen Red Bulljával - Galéria!Forrás: AFP/Lluis Gene

Leclerc-nek szintén feltették a kérdést, hogy mit szól az újabb galibához a csapat kommunikációjában, ő azonban nem érezte úgy, hogy bármi gond lett volna, sem akkor, amikor az elején Vettel őt tartotta fel, sem akkor, amikor később ő állt a német útjában. „Ezen a versenyen részemről egyáltalán nem volt gond ezzel, az első etapban gyorsabb voltam, az a helyzet viszont mindig nehéz, amikor a hátul haladó azt mondja, hogy gyorsabb. Nyilván mindig elöl akarunk lenni. Utána elengedtek, futottam a versenyem, majd újra helyet cseréltünk, amikor én szenvedtem."

A monacói a taktikájáról elárulta, hogy egyértelműen arra játszottak, hogy a két Mercedes nem bírja végig a közepes gumin, ahogy végül Bottas már a Safety Car beküldése előtti pillanatokban bejött a bokszba, és nem bánja, hogy megpróbálták ezt az utat annak ellenére, hogy az végül semmiképpen sem vált volna be. Nem hiszem, hogy rossz döntés volt feltenni a kemény gumit, a verseny végéig akartunk menni rajtuk, sajnos azonban nem úgy sült el, ahogy vártuk, elég sokat szenvedtem a hátsó gumikkal, időt veszítettem. Hogy őszinte legyek, ugyanez volt a helyzet a közepeseken is, úgyhogy ezt ki kell elemeznünk."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK