Társoldalunk:

Spanyolországban és Brazíliában is zavaros az F1-es nagydíj jövője

2019.05.11. 11:49

Egymásnak teljesen ellentmondó nyilatkozatok látnak napvilágot a Spanyol Nagydíj és a Brazil Nagydíj jövőjével kapcsolatban. A futamok mostani rendezői mindkét helyen bíznak a folytatásban.

Ragaszkodnak a Spanyol Nagydíjhoz és a Brazil Nagydíjhoz is a versenyek jelenlegi rendezői, miközben befolyásos politikusok és az F1-ben érdekeltek arról beszélnek, hogy egyik futam sem a jelenlegi helyszínen zajlik majd 2020-ban, ha megtartják őket egyáltalán. Chase Carey, az F1 elnök-vezérigazgatója nemrég azt mondta, két idei helyszín kiszorulhat a jövő évi versenynaptárból.

Carey várhatóan május 14-én, kedden jelenti be a Holland Nagydíj újbóli megrendezését, ami iparági pletykák szerint a spanyol futam helyére érkezhet, utóbbit szombat reggel a Sky Sports is hírül adta. Barcelonában Carlos Sainz is azt mondta, úgy tudja, hogy a verseny jövő évi megtartásának csekély az esélye.

Kérdéses, hogy visszatér-e az F1 Barcelonába - Galéria!Forrás: XPB / James Moy Photography Ltd.

A Circuit de Barcelona-Catalunya elnöke, Vicenc Aguilera viszont a Racefansnek azt nyilatkozta, 90% a valószínűsége, hogy jövőre is lesz Spanyol Nagydíj, ráadásul Barcelonában, mivel nem hiszi, hogy egy utcai versenyt meg lehetne rendezni Madridban, és nem tekinti komoly versenytársnak Jerezt, valamint a portugáliai Portimaót sem.

Még a nyár közepe előtt meg kellene állapodnunk. Nem tudom, hogy ez júliusban sikerül-e, de akkoriban számítok az egyezségre 

– szögezte le az elnök, de burkoltan elárulta, hogy itt is az anyagiak terén kell megoldást találniuk, ez befolyásolja azt is, hogy ha lesz szerződés akkor az hány évre szól majd. „Ha kicsinálnak minket, akkor az utolsó percben teszik majd, és nekem mindenkiben táplálni kell az optimizmust: saját magunkban, az egyéb érdekeltekben, a központi kormányzatban, és mindenki másban” – mondta.  

Interlagost is elhagyhatja az F1Forrás: AFP/Nelson Almeida

Nagy hullámokat vert a brazil elnök, Jair Bolsonaro bejelentése is, amely szerint már 2020-ban egy vadonatúj, Rio mellett épülő pályára vinnék a Brazil Nagydíjat, amit mindössze 6-7 hónap alatt kívánnak felépíteni. A sajtótájékoztatón elhangzottak között több furcsaság is akadt, például az elnök szerint a pályát „a Forma-1 építi”, és a helyiek azt sem hiszik, hogy a projekt megvalósítható lenne.

Sao Paulo kormányzója, João Doria elrepült Deodoróba, a beígért pálya helyszínére, de szerinte egyelőre nincs ott semmi, és nem látta, hogy a létesítmény miből épülne fel.

Az UOL tudósítása szerint Bruno Covas polgármesterrel együtt leszögezte, hogy nincs köztük feszültség a riói vezetéssel. Barcelonában is napirendre került a kérdés, Sebastian Vettel csütörtökön „nagyszerűnek” és „történelmi” jelentőségűnek nevezte az interlagosi pályát, Nico Hülkenberg pedig hozzátette, megkönnyezi majd, ha a brazíliai helyszín valóban kikerül a versenynaptárból.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK