Társoldalunk:

Hamilton már a rajtnál összecsapna Bottasszal a győzelemért

2019.05.11. 17:56

Szokatlanul nagy különbséggel, bő 6 tizedmásodperces hátránnyal kapott ki a pole pozíciót megszerző Valtteri Bottastól csapattársa, Lewis Hamilton. A brit pilóta minden idők legsikeresebb versenyzője az F1-es időmérőkön, most azonban már zsinórban harmadszor szenved vereséget Bottasszal szemben, aki eddig 9 rajtelsőségnél jár.

Barcelonában a rajtpozíció nem feltétlenül döntő, mivel az első kanyarig nagyon hosszú út vezet, viszont az sorsdöntő lehet, hogy a rajt utáni csetepatéból ki jön ki a legjobban, mert az elnyújtott, középgyors kanyarok és az erős gumikopás miatt híresen nehéz előzni a katalán pályán, ráadásul általában az a pilóta kap jobb taktikát, aki előrébb jár a pályán.

Hamilton gratulált Bottasnak az időmérő után - Galéria!Forrás: AFP/Lluis Gene

„Minden azon múlik, hogyan érünk oda az 1-es kanyarhoz, utána eléggé simán szoktak menni itt a dolgok, mert nagyon nehéz előzni – erősítette meg Hamilton az időmérő után a Sky Sportsnak. – Szerintem a rajt lesz a döntő, mindent bele fogunk adni. [Bottas] remek munkát végzett az időmérőn, én nem voltam annyira jó, úgyhogy ezen még dolgozni fogok” – összegzett.

Hamilton az időmérő után lényegében magára vette a vereséget, kiemelve, hogy csapattársa jobban összerakta a köröket,  

de Toto Wolff szerint az is gondot okozott, hogy a Q3 előtt nem tudták rendesen feltölteni az akkumulátorait, ezért a kivezető körében forgalomba is került, ettől függetlenül a csapatfőnök úgy vélte, Bottas megérdemli a pole pozíciót. Wolff szerint a pálya hőmérséklete és a felvitt szennyeződések is magyarázatot adnak arra, hogy az utolsó alkalommal miért nem javultak a köridők.

Hamilton a harmadik szabadedzést az élen zárta, de az időmérőn nem álltak össze a körei - Galéria!Forrás: AFP/Lluis Gene

A hétvégén eddig látott eredmények alapján a Mercedesnél zsinórban az ötödik idei kettősgyőzelemre számíthatnak, ennek leginkább az szabhat gátat, ha a pilótáik összeütköznek egymással. Erre 2016-ban volt már példa, akkor Hamilton ment neki Nico Rosbergnek, de a hétvége előtt

Hamilton azt mondta, bár keményebben fog bánni a csapattársával, tiszteli annyira, hogy ilyen baleset ne forduljon elő újra. 

„Szerintem az a jó, ha ilyenkor egy kicsit feszültek vagyunk – vélte Wolff. – Barcelonában fontos, hogy ki van elöl, mert nehéz előzni. Remélhetőleg nem ismétlődik meg a 2016-os eset. Ez a két srác teljesen más viszonyban van egymással, úgyhogy biztos vagyok abban, hogy nem lesz ilyen. Talán a holnapi megbeszélésen ez is szóba kerül majd, de pontosan tudják, hogy mi a dolguk.”

Szerencse is kellett

Az időmérő után Andrew Shovlin, a Mercedes vezető versenymérnöke elmondta, szerencséjük volt a délelőtt során, hogy Bottas kicsúszásakor az autó nem sérült meg, és vissza tudták küldeni a finn pilótát a pályára, lefutni az időmérő szimulációt. Bottas Q3-as körét Shovlin lenyűgözőnek nevezte.

 

Az időmérőn minden etap során találtam teret a fejlődésre, itt-ott némi apróságot, aztán a Q3-ban mindent összeraktam, és az első köröm nagyon erős lett

– nyilatkozta Bottas. – A barcelonai csomagunk remekül működik, az autó különösen a 3-as szektorban volt nagyon jó. Elismerés a csapatnak, és köszönet mindenkinek Brackley-ben és Brixworth-ben. A pénteki hosszú etapos tempónk jónak tűnt, de vasárnap sok minden történhet. A rajt és az 1-es kanyar különösen fontos lesz. Lewis és én is nyerni akarunk, de várom már a kemény és sportszerű csatát.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK