Társoldalunk:

Vettel: Nem találtunk csodaszert

2019.05.09. 17:25

Sebastian Vettel utoljára a hétvégi Spanyol Nagydíj helyszínén, Barcelonában érezte jól magát a Ferrariban, még a téli teszteken. A négyszeres világbajnok szerint amennyiben sikerül visszatalálniuk oda, ahol februárban voltak, nagyon versenyképesek lehetnek.

A Spanyol Nagydíj minden évben hagyományosan az a helyszín, amelyen a csapatok első nagyobb fejlesztési csomagjukat bevetik. Nem lesz ez másképp most sem, amíg azonban ez nem történik meg, és nem próbálják ki a pályán az újításokat, mindenki a sötétben tapogatózik azt illetően, hogy változnak-e az erőviszonyok, és ha igen, milyen irányba. Az élmezőnyben a Ferrari tűnik annak a csapatnak, amely a legnagyobb újítást hozta, a vörösök ugyanis új specifikációjú motorral mennek, amelyet eredetileg csak a Kanadai Nagydíjon terveztek bevetni. A barcelonai futamnak azonban nem csak ezért lehet kiemelt jelentősége a Ferrarinál, hanem azért is, mert Sebastian Vettel utoljára ezen a pályán volt teljesen elégedett az SF90-nel, ezért most kíváncsian várja, hogy a versenyhétvégén visszatér-e ugyanaz az érzet az autóban ülve, mint ami a téli teszteket jellemezte.

Vettel reméli, hogy ez végre a Ferrari hétvégéje lehet - Galéria!Forrás: AFP/Lluis Gene

Vettel a Spanyol Nagydíj csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, hogy

az autójuk tempójában és vezethetőségében is szeretnének javulást látni az új fejlesztésektől.

„Abban reménykedünk, hogy fejlődni fog az autó, néhány új elemet már Bakuba is elvittünk, egy másik adag fejlesztést pedig a hétvégén fogunk kipróbálni. Nyilvánvalóan gyorsabbá szeretnénk velük tenni az autót, mert bár mostanáig is elég gyorsak voltunk, ahhoz nem eléggé, hogy az első sorba kvalifikáljuk magunkat az összes versenyen. Hiányzik még némi teljesítmény, összességében azonban biztató a csomagunk, erős autónk van, és hogy a kérdésre is válaszoljak, valószínűleg jobb vezethetőségre és gyorsabb autóra is szükségünk lesz."

A négyszeres világbajnok az elmúlt négy versenyen gyakran emlegette a téli teszteket, mondván utoljára ott érezte magát jól az autójában, azóta az SF90 csak ritkán működik az ő szájízének megfelelően, ami a teljesítményét is befolyásolja.

Vettel úgy érzi, ha visszatér a teszteken mutatott formához a csapat, akkor jó hétvégéje lehetForrás: Scuderia Ferrari Press Office

A német pilóta felfedte, hogy továbbra sincs mindenre válaszuk az ingadozó formájukat illetően, varázsütésre pedig aligha fognak megoldást találni. „Az őszinte válasz az, hogy nem tudjuk teljes mértékben, hogy miért nem tudtuk megismételni a teszten mutatott teljesítményünket a szezon első négy versenyén. Az autó nagyon jó volt a teszteken, Ausztráliában már küszködtünk vele, az első négy verseny hullámhegyekből és hullámvölgyekből állt, voltak szakaszok, amikor nagyon jónak érződött, és voltak, amikor nem. Tudjuk, hogy erős autónk van, úgyhogy próbáljuk összerakni a kirakós darabjait. Nem találtunk még rá a csodaszerre, de az elmúlt tíz évben velem egyszer sem történt ilyen, úgyhogy nem hiszem, hogy egyáltalán létezik. Minden a részletekről szól, a minél jobb megértésről. Ez egy izgalmas hétvége lesz nekünk, mert nem is olyan régen nagyon jó volt itt az autónk, emlékszem rá, ezért érdekes lesz látni, hogy a következő pár napban mi lesz a helyzet. Ha el tudunk jutni ugyanarra a szintre, akkor nagyon versenyképesek lehetünk."

Bottas nem tartja akkorának a Mercedes előnyét, mint amekkorát az eredmények sugallnak - Galéria!Forrás: AFP/Lluis Gene

Toto Wolff a Spanyol Nagydíj előzetesében úgy vélte, hogy csalóka a zsinórban aratott négy Mercedes kettős győzelem, valójában nincsenek ennyire a Ferrari előtt. Az osztrák üzletember véleményét osztotta pilótája, Valtteri Bottas is. Ha megnézzük az eredményeket, úgy tűnik, hogy mi dominálunk, az autók nyers tempóját tekintve viszont szerintem nincs nagy különbség köztünk és a Ferrari között, mindig az adott versenyhétvégétől függ minden – mondta a finn. – Ezen a hétvégén új motort vetnek be, nekünk is vannak újításaink, egy ilyen pályán pedig a Red Bullt sem lehet leírni, ahogy két hét múlva Monacóban sem. Korán van még a szezonban, minden csapat sokat fog fejlődni a végéig."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK