Vágólapra másolva!
Ha van jelenleg olyan csapat a Forma-1-ben, amelynek égető szüksége lenne jelentős előrelépésre, akkor az a mezőny végén kullogó Williams. Az egykor szebb napokat látott, az idén története leggyengébb szezonját futó istálló fejlesztésekkel készül az idei első európai futamra, amelyektől sokat vár.

A Williams istálló idei kálváriája a bakui Azeri Nagydíjon újabb fejezetéhez érkezett, pénteken George Russell, szombaton Robert Kubica autója sérült meg súlyosan, ezzel még jobban visszavetve a küszködő csapatot. Barcelonába ennek ellenére a grove-iak is fejlesztésekkel érkeznek, amelyektől sokat várnak, többek között azt, hogy a helyes irányba tereljék őket. Emellett a lengyel veterán leszögezte, hogy továbbra is fenntartja korábbi álláspontját, azaz négy szenvedős futam után is örül annak, hogy visszatért a Forma-1-be.

Elkélnek az új fejlesztések a Williamsnél Forrás: AFP/Alexander Nemenov

A toronymagasan a mezőny sereghajtójának számító Williams a hétvégén arra a barcelonai pályára tér vissza, amelyen februárban arcul csapta a rideg valóság, nevezetesen, hogy nem elég, hogy nem készült el időben az idei autójával a tesztek kezdetére, az FW42 bántóan lassú is lett.

Az azóta eltelt négy verseny megmutatta, hogy Robert Kubica és George Russell a közelében sincs annak, hogy csapattársán kívül bárki mással felvegye a versenyt,

reményeik szerint Spanyolországban azonban közelebb férkőzhetnek az előttük levőkhöz.

– tekintett előre az idei első európai versenyhétvégére Russell. – Remélhetőleg pozitív lépést fognak jelenteni, amelyekkel megpróbálhatjuk megfordítani a szezonunkat."

Dave Robson, az istálló rangidős versenymérnöke elárulta, hogy

már Bakuban is akartak tesztelni néhány fejlesztést, Russell találkozása a pénteki első szabadedzésen a csatornafedéllel azonban keresztülhúzta a számításaikat.

„A pénteki pályaidőnk Bakuban komolyan lerövidült, ezért pénteken számos elemet kell majd letesztelnünk Barcelonában – mondta Robson. – Mivel a verseny után közvetlenül jön egy kétnapos teszt, pénteken koncentrálhatunk a rövid távon bevethető alkatrészekre, mielőtt a teszten a hosszabb távon alkalmazhatóakra váltjuk át a fókuszt."

Kubica Bakuban csúnyán összetörte autóját az időmérő edzésen Forrás: AFP/Alexander Nemenov

Ami a csapatnál uralkodó hangulatot illeti, az korántsem rózsás, a versenyzők azonban igyekeznek továbbra is jó képet vágni a katasztrofális teljesítményhez,

Robert Kubica például ismét leszögezte, hogy bár nem erre számított, a mezőny végén kullogva is jó döntésnek tartja, hogy visszatért az F1-be.

„Még mindig jobb egy Forma-1-es autót vezetni, mint a tévében nézni azt – nyilatkozta a Racefansnek. – Természetesen egyfelől szebb lenne, ha jobb lenne a teljesítményünk, azonban így is szórakozhat jól az ember, mivel ezeket az érzéseket és dolgokat nem tapasztaltam meg sok éven át, és jó dolog, hogy most megtapasztalhatom.

úgyhogy ezért azt mondanám, hogy igen, továbbra is élvezem a vezetést."