Vágólapra másolva!
Egyszer mindennek vége szakad, tartja a mondás, ez alapján pedig a Mercedes újkori F1-es sikereiben oroszlánrészt vállaló Toto Wolff sem lesz örökre a zsinórban öt vb-címet nyerő istálló csapatfőnöke. A Racefans.net több forrásból már azt is tudni véli, hogy mi lehet az osztrák üzletember új célja, ami nem más, mint átvenni a Forma-1 irányítását.

Azóta, hogy a Liberty Media lett a Forma-1 kereskedelmi jogainak birtokosa, a jelenleg 65 esztendős amerikai üzletember, Chase Carey a száguldó cirkusz elnök-vezérigazgatója. Az őszhajú, jellegzetes bajszú Carey az évek során szerves részévé vált a paddocknak, az F1-es körökben igen jól értesültnek számító Dieter Rencken és a Racefans.net értesülései szerint azonban már nem sokáig fogja betölteni jelenlegi pozícióját, 2021-től ugyanis Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke válthatja. A Racefans úgy tudja, hogy Wolff esetleges leköszönésében a Mercedes leendő vezérigazgatójának személye is közrejátszhat, akivel az osztrák nem jön ki túl jól.

Wolff sikerre vezette a Mercedest, a következő projektje az egész Forma-1 felvirágoztatása lesz? Forrás: Picture-Alliance/AFP

Wolff 2013-ban résztulajdonosává vált a Mercedes F1-es csapatának, majd Ross Brawn távozásával 2014-től csapatfőnökké lépett elő. Részesedése 30%-os az istállóban, a maradék 70%-ból 10% Niki Laudáé, 60% a Daimleré. A Racenfans úgy tudja, hogy Wolff eladási joggal rendelkezik a részesedésére, amellyel az opció lejártakor élhet, így a Mercedes visszavásárolhatja tőle a 30%-os részesedését.

A Racefans magas rangú forrásokra hivatkozva azt állítja, hogy Wolff megfontolja, hogy mihez kezdjen a jövőben, ezt ő maga is elismerte, ahogyan azt is, hogy szerződése 2020 végén jár le.

A források azt állítják, hogy a 2021-es átfogó szabályváltozások Mercedesre gyakorolt hatása, valamint Dieter Zetsche, a Mercedes vezérigazgatójának május végi leköszönése is szerepet játszhat Wolff döntésében. Az előbbiek miatt benne van a pakliban, hogy elmaradnak az elmúlt évek és a jelen sikerei, míg utóbbi esetben az lehet a döntő, hogy

a Zetschét váltó svéd Ola Källeniusszal a Mercedeshez közel álló források szerint nem felhőtlen Wolff kapcsolata.

Utóbbit az osztrák Bakuban a Racefans kérdésére nem kommentálta.

Chase Carey és Wolff együtt is dolgozhat 2020 után Forrás: AFP/Andrej Isakovic

A Liberty belső embereire hivatkozva a Racefans azt állítja, hogy

Chase Carey 2020 végével lemond a Liberty vezérigazgatói posztjáról, az elnöki tisztséget viszont megtartja, így létrehozva egy vezetői pozíciót Wolffnak, akit a hírek szerint a Liberty igazgatótanácsa igen sokra tart.

A források szerint Carey hároméves szerződéssel rendelkezik, amely 2019 végén jár le, ezt azonban hajlandó volt egy évvel meghosszabbítani a 2021-es változások miatt. Tőzsdei körökben jártas szakemberként Carey elnökként való megtartása lehetővé tenné a zökkenőmentes váltást, valamint biztosítaná, hogy megmaradjon a Liberty jó kapcsolata a befektetőkkel. Wolff új pozíciójának pikantériája az lehet, hogy ezzel bizonytalanná válhat Ross Brawn, az F1 sportért felelős igazgatójának sorsa, aki a Mercedestől pont az osztrák miatt volt kénytelen távozni 2013-ban.