Vettel: Nincs még vége a Mercedes elleni küzdelemnek

Forma-1, Sebastian Vettel, Scuderia Ferrari, Azeri Nagydíj
Ferrari's German driver Sebastian Vettel prepares in the pits for the first practice session ahead of the Formula One Azerbaijan Grand Prix in Baku on April 26, 2019. (Photo by Alexander NEMENOV / AFP)
Vágólapra másolva!
Noha a Ferrari sorozatban kapja a pofonokat a Mercedestől az idei szezon során, Sebastian Vettel kijelentette, a végeredmény azon múlik majd, hogy ki tud gyorsabb lenni.

Az ígéretes előszezoni teszteredmények után a Mercedes zsinórban négy kettősgyőzelemmel indította a szezont, ezzel már most jelentős előnybe kerültek a konstruktőri világbajnokságban, és az egyéniben is csak azért nem, mert Valtteri Bottas és Lewis Hamilton egyaránt két-két győzelmet ért el.

A Mercedesek fölénye nem demoralizáló, de eddig minden helyzetben ők kerekedtek felül, míg a Ferrarinál technikai problémák, taktikai hibák és a pilóták botlásai is súlyos pontokba kerültek. Ez kissé beárnyékolja az idei szezontól kinevezett Mattia Binotto csapatfőnöki bemutatkozását is, de Sebastian Vettel nem féltette a svájci szakembert a Sky Sportsnak adott interjújában.

Vettel bízik a Ferrari feltámadásában Forrás: AFP/Alexander Nemenov

„Ő már 25 éve a csapat tagja, hosszabb ideje, mint én vagy a többiek nagy része. Ő is a DNS-ében hordozza a Ferrari iránti rajongást. A szezon nem úgy indult, ahogy mindannyian szerettük volna vagy ahogy Mattia elképzelte, de nyugodtak maradunk, szerintem megfelelő a hozzáállásunk ahhoz, hogy rájöjjünk, hol veszítünk ahhoz képest, ahol a téli teszteken tartottunk, és

Noha a Mercedes versenyképessége egyelőre nem kérdéses, az első három futam eredményei alapján Vettel még nem érezte úgy, hogy elment volna a hajó az idei világbajnokságban. Kijelentette, szerinte az dönt majd, hogy a tempó terén a továbbiakban fel tudják-e venni a harcot az Ezüstnyilakkal szemben.

Folyamatosan bújják az adatokat, hogy rájöjjenek a gyengeségek okaira Forrás: Ferrari

„Bahreinben egy kissé mi voltunk előrébb, de nem az volt a legjobb versenyünk. Charles [Leclerc] ugyan nem esett ki, de nem tudott olyan eredményt elérni, amit megérdemelt, és én sem hoztam a formát, amire képes lettem volna. A másik két versenyen el kell fogadnunk, hogy nem voltunk elég gyorsak, de [a Ferrarinál] ebbe nem törődnek bele, és nagyon igyekeznek.”

Leclerc személyében Vettelnek az idén házon belül is komoly riválisa akad, hiszen a monacói fiatalt már az első futamokon is vissza kellett fogni a négyszeres világbajnok védelmében.

„Szerintem normális, hogy azonos autóval az ember a csapattársa ellen is küzd ugyanazért a pozícióért a pályán – összegzett Vettel. – Nyilván az én dolgom, hogy inkább én legyek előrébb. Hajszoljuk egymást, és ezzel húzzuk magunkkal a csapatot is, ez a prioritás: hogy a Ferrari visszatérjen a győzelem útjára. A többi majd megoldódik.”

Az interjú még a bakui futam előtt készült, de Vettel a negyedik futam leintése után is bevallotta, hogy túl félénk volt a pályán a hideg gumik miatt

Ahhoz, hogy Vettel sikerre vezethesse a Ferrarit, le kell számolnia a vezetői hibákkal, amelyek az elmúlt évek során jellemezték őt. A tavalyi szezon második felétől a Bahreini Nagydíjig bezárólag volt egy tízfutamos időszaka, amely során négyszer megpördült a futamokon. Ő is tudja, hogy ezzel tennie kell valamit. „Természetesen minden eset más – kezdte.

„Viszont, megtörténtek, úgyhogy tovább kell lépni. Szerintem bizonyos esetek 50-50 százalékosak voltak [a felelősség terén], a legutolsó helyzetben közel voltam Lewishoz, de tény, hogy én hibáztam, és megpördültem. Elismerem. Azt nem lehet garantálni, hogy az ember soha többet nem fog hibázni, de ennek nem így kellene lennie” – mondta a korábbi F1-es pilótának, Martin Brundlenak.